Adrian Stoica, reales presedinte al Federatiei

Moment important pentru activitatea gimnasticii noastre: Adunarea Generala a Federatiei, cu un punct principal – alegerea noului Comitet Executiv pentru perioada 2013 – 2016. In urma votului in unanimitate al delegatilor, Adrian Stoica, vicepresedinte de onoare al FIG, a fost reales in functia de presedinte al Federatiei Romane de Gimnastica pentru cel de al treilea mandat consecutiv. De asemenea, Simona Amanar-Tabara si Danut Grecu au fost reconfirmati ca vice-presedinti ai FRG, in timp ce membri ai noului Comitet Executiv vor fi, in urma votului, Liliana Cosma, Adrian Durla, Maria Fumea, Cristina Spinu,  Dragos Birzu, Olga Didilescu si Augustin Pop.
In prima sa reuniune, Comitetul Executiv a aprobat renumirea in functia de secretar general a lui Mircea Apolzan, antrenori federali fiind reconfirmati Anca Grigoras, Ioan Suciu (gimnastica artistica feminin si masculin) si Alina Drgan (gimnastica aerobica), ei devenind membri ai Comitatului Executiv. La Adunarea Generala a luat parte si Nicolae Vieru, presedinte de onoare al FRG si vice-presedinte de onoare al FIG.

La finalul reuniunii, presedintele FRG, Adrian Stoica, a declarat: ”Va trebui sa incercam sa ne mentinem in plutonul fruntas, deoarece pierderea contactului este un dezastru, si am vazut-o nu pe pielea noastra, ci pe pielea altora, din fericire. Trebuie sa facem tot ce este omeneste posibil sa producem rezultate, pentru a conta in aceasta lume extrem de capitalista, cu ghilimelele de rigoare, la nivelul sportului. La nivelul sportului nu se minte, esti pe podium sau nu esti. Ai medalie sau nu ai medalie. Federatia de Gimnastica este condamnata sa nu poata avea alte obiective la Olimpiada decat medalia, oricat am vrea noi sa ne ferim. O sa avem medalie. Cate, cum? Vom evalua pe parcursul pregatirii… Sunt extrem de multe lucruri de facut si imi propun, nu as vrea sa spun ca am furat ideea de la presedintele COSR, dar cred ca este momentul sa se umble un pic pe cale legislativa. E necesar acest lucru, pentru ca daca banii nu au capacitatea de a fi cheltuiti acolo unde trebuie si in cantitatea care trebuie, nu isi aduc niciun fel de aport. Toti cei care stau in jurul sportului romanesc si toti cei care decid in sportul romanesc trebuie sa se uite la faptul ca sportul nu mai poate functiona in acest moment decat cu un pachet legislativ si nu modificarea unei legi sau alteia, intr-o necorelare cu tot ce misca in activitatea sportive… Pentru primul an din noul ciclu olimpic, 2013-2016, federatiile vor beneficia de bugete aproape identice cu cele din anul olimpic 2012, insuficiente pentru loturile largite cu care se porneste la drum… Daca in 2012, am avut un lot restrans, atat la baieti cat si la fete, pentru ca era lotul care trebuia sa mearga pentru a reprezenta Romania la Olimpiada si atat, incepand cu 2013 loturile au structura pe care trebuie sa o aiba, si anume un lot largit, in mod special la fete, unde activitatea in cei 4 ani se desfasoara cu foarte multe posibilitati de pierdere, de la inceput pana la competitia dorita. Acest lucru trebuie sa se vada si in buget, si in legislatie, si in conditiile care trebuie asigurate la nivelul respectiv. Pe de alta parte, sa nu uitam ca anul trecut, pentru tot sportul romanesc, competitia de obiectiv, Jocurile Olimpice, a fost suportata si bugetata de COSR. In anul acesta, toate sporturile au campionate mondiale, care nu se revad in bugetarea discutata pana in acest moment… Fara doar si poate, revenirea gimnasticii masculine nu inseamna ca de anul viitor ii vom bate pe japonezi, dar gimnastica masculine, ca si cea feminine, inca au multe de spus. Au potential, au colective tehnice, cel putin la baieti, tanar si ambitios, nu vad ce le-ar putea lipsi sa ajunga acolo unde isi doresc cu totii…”

In cadrul Adunarii Generale, a fost analizata cu obiectivitate si exigenta activitatea in perioada 2009 – 2012, perioada in care contributia la zestrea de medalii a sportului romanesc, o contributie materializata in 27 de medalii – dintre care 16 de aur – la Jocurile Olimpice, Campionate Mondiale si Europene in ceea ce priveste gimnastica artistica (feminin si masculin), cu accent in anii 2011 si 2012, la care se adauga si cele 18 medalii obtinute de gimnastica aerobica la intrecerile mondiale si continentale.
Evident, la baza activitatii loturilor nationale se afla munca depusa la nivelul cluburilor si sectiilor, observandu-se un vizibil trend ascendant in ceea ce priveste participarea si consolidarea sistemului competitional, evidentiind in acest sens activitatea de succes si sprijinul acordat, pe diverse planuri, a majoritatii cluburilor si sectiilor, Bistrita, Constanta, Resita, Buzau, Sf. Gheorghe, Lugoj, Focsani, Bacau, Onesti, Hunedoara, Deva fiind doar cateva exemple.
Este momentul sa evidentiem si aportul specialistilor nostri la dezvoltarea gimnasticii internationale, fie ca membri ai diverselor Comitete Tehnce ale FIG si UEG (Adrian, Stoica, Anca Grigoras, Mircea Apolzan, Maria Fumea), fie in planul arbitrajului (Danut Grecu, Mircea Apolzan, Dragos Barzu, Augustin Pop, Eugen Catean, Ionut Corlaci, Anca Grigoras, Olga Didilescu, Eliza Stoica, Gabriela Robu, Angela Cacovean, Cristina Spanu, Ramona Haidu s.a.), ceea ce plaseaza Romania printre cele mai importante tari in gimnastica internationala. Sa adaugam si faptul, ca in rma Congresului FIG de la Cancun, Adrian Stoica a fost ales vice-presedinte de onoare al forului mondial.
Un important sprijin in materialzarea diferitelor obiective l-a primit federatia din partea unor sponsori, intre acestia in prim-plan aflandu-se Cristian Moreau, Jannsen-Fritsen, Asigurari Carpatica, Petrom, Digi sau Eximbank.
Perioada 2009 – 2012 a fost. Cu reusite si neimpliniri. Motiv pentru care, in centrul discutiilor s-a aflat si “viitorul”, cu punct tinta Jocurile Olimpice din 2016, de la Rio de Janeiro, fara a ignora principalele repere referitoare la activitatea in plan national si international, cu dorinta de a se identifica mijloacele si caile care sa conduca spre mentinerea acestei discipline la parametrii de inalta performanta, obligatie care revine tuturor celor implicati in acest sport, de la nivelul fiecarui sportiv si pana la cel al structurilor organizatorice.
Toti cei prezenti au adus un omagiu celei ce a fost Maria Simionescu, personalitate marcanta a gimnasticii romanesti si internationale.