AERO: Doua victorii si un loc secund la Cupa Mondiala din Azore

Teatrul Micaelense din cadrul Centrului Cultural si de Congrese din Ponta Delgada, din Azore, in organizarea Federatiei Portugheze de Gimnastica si a Clube de Atividades Gimnicas de Ponta Delgada, a gazduit cea de a 3-a editie portugheza a FIG World Cup, concurs de categoria B, la care au participat gimnasti si gimnaste din zece tari, intre care si Romania, cu patru sportivi – Corina Constantin (individual, trio), Anca Surdu (trio), Andreea Bogati (perechi, trio), Cristian Iordan (individual, perechi) -, sub conducerea antrenoarei Maria Fumea, membra si a Comitetului Tehnic FIG. Reprezentantii nostri s-au aflat printre cei mai buni, Imnul Romaniei rasunand de doua ori, pentru Andreea Bogati si Cristian Iordan (perechi) si pentru Anca Surdu, Andreea Bogati, Corina Constantin (trio), succese la care se adauga si pozitia secunda a Corinei Constantin (individual) si locul 4 obtinut de Cristian Iordan, in competitia baietilor.
“FIG Aerobic Gymnastics World Cup” in Ponta Delgada a avut loc pentru prima oara in 2010, acum aflandu-se la cea de a 3-a editie, eveniment derulat pe scena Teatrului Micaelense, la toate categoriile clasice ale gimnasticii aerobice. Individual (feminin si masculin), perechi, trio si grup, concursul constituindu-se ca un important jalon in planurile de pregatire pentru cea de a 9-a editie a Jocurilor Mondiale – numai gimnastica aerobica si ritmica -, de la Cali (Columbia), din aceasta vara. In paralel cu intrecerile din cadrul Cupei Mondiale a avut loc si un Turneu International Open pentru junioare.
Pe lista de start a concursului de Cupa Mondiala de la Ponta Delgada s-au aflat nume cunoscute ale gimnasticii aerobice internationale, liderul ierarhiei mondiale Benjamin Garavel (Franta) sau Aurelie Joly, medaliata cu argint la Campionatele Mondiale 2012 de la Sofia, dar si colegii lor Maxime Decker-Breitel si Jonathan Gajdane, tara gazda apeland la Elena Rosca si Sara Saardinha, Tiago Faquinha, Bruno Coelho si Bernardo Loy da Graca, in timp ce din China s-au aflat, printre altii, Kai Feng si Liu Yang, cum nu pot fi omisi din aceasta lista nici gimnastii din Rusia, intre care finalista mondiala Polina Amosenok  sau Anton Shishigin, multiplul medaliat in Cupa Mondiala la imdividual, ori Sara Moreno din Spania, aurul  Campionatelor Mondiale 2012 la individual.
In competitia fetelor, desigur, in prim-plan si reprezentanta noastra Corina Constantin – in momentul de fata pe primul loc in clasamentul Cupei Mondiale -, in timp ce campioana mondiala, la perechi Andreea Bogati, l-a avut alaturi pe noul sau partener, Cristian Iordan.
O disputa puternica era de asteptat – si a si fost – la trio, cu Romania, Franta si China principale favorite, dar si la grup, concurs in care nu am avut participanti.
Calificarile – cu primii 8 in finala – aveau sa confirme in mare parte ceea ce se anticipa, dovada ca evolutia Corinei Constantin a fost de departe cea mai buna (20.650), ea detasandu-se de urmatoarele candidate la locurile pe podium, Sara Moreno (20.450) – singurele sportive care au trecut de bariera celor 20.000 puncte, Yangyang Yu (China) – 19.850, Aurelie Joly (Franta) – 19.600.
In calificarile masculine lui Cristian Iordan (19.750) i-a fost ceva mai greu sa tina pasul cu principalii favoriti, Benjamin Garavel (Franta) – 20.850, Kai Feng (China) – 20.350 sau Ryo Koreeda (Japonia) – 20.000, terminad pe locul 5, dar cu acces in finala.

Cum era de asteptat, Andreea Bogati si Cristian Iordan s-au impus in calificarile de la perechi (19.850), dar disputa din finala pentru prima pozitie nu se anunta usoara, avand in vedere evolutiile chinezilor Kai Feng si Liu Yang (19.500) si a portughezilor Elena Rosca si Tiago Faquina (19.050), ca sa ne referim doar la primele trei cupluri ale concursului.
Anca Surdu, Andreea Bogati si Corina Constantin au facut “legea” in calificarile la trio (20.744), avand cele mai mari note peste tot, ceea ce nu insemna, totusi, ca finala se anunta usoara, tinand seama si de modul cum s-au prezentat cele doua trio-uri din China (20.022, respectiv 19.500), dar si cel francez (19.500), aflate pe locurile urmatoare ale calificarilor.
Duminica, 12 mai, a fost “ziua adevarului”, adica a finalelor.
Debutul l-au facut finalistii la individual masculin, cu Cristian Iordan deschizator de drum. Cu o evolutie mult mai buna decat in faza precedenta, a reusit un punctaj de 20.125, in conditiile in care nota la dificultate (3.350) nu a fost ridicata, dar a suplinit prin evolutia mai buna in ceea ce priveste partea artistica si a executiei tehnice (8.350 / 8.425). In acelasi timp, si ceilalti finalisti au avut evolutii superioare celor din calificari, cei trei din fruntea ierarhiei mentinandu-si, in aceeasi ordine, pozitiile 1. Benjamin Garavel 20.900, 2. Kai Feng 20.550, 3. Ryo Koreeda 20.350, Cristian Iordan incheind pe locul 4, cu o pozitie mai sus fata de precedenta zi.
Tot reprezentantii nostri au deschis finala si la perechi, Andreea Bogati si Cristian Iordan intrand in concurs de pe pozitia de principali favoriti, situatie pe care au dorit sa si-o argumenteze din nou printr-o prestatie la cote cat mai bune, ei incheind cu 19.950 (A. 8.550 / E. 8.350 / D. 3.050), scor cu care s-au instalat pe primul loc si pe care nu l-au mai parasit pana la final, pe podium fiind urmati de Elena Rosca / Tiago Faquinha (Portugalia) 19.800 si Kai Feng / Liu Yang (China) 19.650.

Cu mult interes au fost asteptate evolutiile fetelor in proba individuala, anticipandu-se, pe baza rezultatelor din calificari, in special un “duel” intre reprezentanta noastra, Corina Constantin, si cea a Spaniei, Sara Moreno, ceea ce s-a si intamplat in cele din urma. Cu note mari (A. 8,750, E. 8,700 D.3,500), Corina Constantin s-a instalat la conducere, cu 20,950, lasand impresia ca nu va putea fi depasita de concurenta spaniola, intrata ultima pe scena.  Si, desi, a avut note sub Corina Constantin la executie (8.600) si dificultate (3.300), Sara Moreno a primit o nota foarte mare la “artistic” (9.100), atat cat sa poata obtine victoria la o diferenta de 0.050!, sportiva noastra incheind, astfel, pe treapta a doua, locul 3 revenind portughezei Elena Rosca (20.250), cu un salt de pe 6 in calificari, in timp ce Aurelie Joly, castigatoarea de la Aix les Bains, cu penultima nota la dificultate, a trebuit sa se multumeasca doar cu locul 6.

Trio-ul Anca Surdu, Andreea Bogati, Corina Constantin, cu cele mai mari note la toate capitolele (A. 8750, E. 8.650, D. 3.444), nu avut niciun fel de emotii sa se impuna, repetand evolutia buna din calificari si argumentand ca reprezinta cea mai buna “formatie” a categoriei in concurs. Drept urmare, cu 20.844, la mare distanta de gimnastii chinezi Ma, Ji si Yu (20.066), care si-au pastrat a doua pozitie pe podium, si de rusii Kulikov, Konacova si Bykov (19.633) – veniti de pe locul 7 al calificarilor -, fetele noastre si-au adjudecat prima pozitie, aducand cea de a doua victorie pentru culorile romanesti la aceasta etapa de Cupa Mondiala a gimnasticii aerobice.

La sfarsitul saptamanii, etapa de Cupa Mondiala de la Borovets (Bulgaria) va incheia circuitul, toata atentia urmand a fi indreptata spre Jocurile Mondiale de la Cali si Campionatele Europene din Franta.

Pentru alte amanunte, click aici: Rezultate – Cupa Mondiala (Azore – Portugalia)