Baietii, la Japan Cup

            Impunatoarea arena principala de la Metropolitan Gymnasium din Tokyo, a carei capacitate este de 10 000 locuri, va gazdui una dintre cele mai importante competitii ale sezonului, “Japan Cup”, programata pe 3 si 4 iulie in capitala nipona.  Se vor reuni la aceasta intrecere cele mai bune opt echipe de la Jocurile Olimpice de la Beijing, in disputa aflandu-se atat baietii, cat si fetele, Romania participand insa doar in competitia masculina. Vor face deplasarea Marian Dragulescu,Cristian Bataga, Vlad Cotuna, Andrei Muntean si Andrei Ursache, insotiti de antrenorii Ioan Suciu si Vasile Vug.

            Gimnastii nostri se vor afla in competitie cu echipele Frantei, Marii Britanii, Germaniei, Coreei de Sud,  Rusiei, SUA si Japoniei, fiecare cu cateva nume cunoscute – Yann Rayepin, Daniel Keatings, Fabian Hambuchen, Matthias Fahrig, Hee Hoon Kim, Aleksandr Balandin, Jonathan Horton, Kohei Uchimura s.a. -, turneul anuntandu-se mai mult decat echilibrat.

           

Inaintea plecarii, o scurta discutie cu antrenorul federal Ioan Suciu:

            – Cu toate ca este o competitie pregatitoare, in vederea Campionatelor Mondiale din 2011 – eveniment care va avea loc intre 8 si 16 octombrie, in aceeasi sala -, ambitia fiecarui participant isi va spune cuvantul, astfel ca, sunt sigur, vor fi evolutii dintre cele mai bune.

            – Mondialele din 2011 constituie un punct foarte important, avand in vedere ca, la Tokyo, se va putea obtine si calificarea pentru Jocurile Olimpice, pentru a nu mai astepta alte variante…

            – Este foarte adevarat. De aceea, la Japan Cup vom putea vedea nu numai pe cativa dintre gimnastii consacrati, dar si o serie de sperante, aflate pe drumul titularizarii pentru 2011. Se va putea observa, totodata, cum se pozitioneaza gimnastica mondiala in acest moment si cam spre ce se indreapta in perioada imediat urmatoare, ceea ce ne va permite si noua sa ne reorientam, daca este nevoie, planurile de pregatire si prognozele pentru etapele urmatoare.

            – Noi?

            – Noi il avem in echipa pe Marian Dragulescu, in efortul nostru de a-l readuce in avan-scena dupa o perioada suficient de dificila pe mai multe planuri, deoarece credem ca se poate, ca Marian nu si-a spus ultimul cuvant. De asemenea, mizam pe tineretea celorlalti, dar si pe capacitatea lor de a urca pe scara valorica, aceasta “Japan Cup” constituind o posibilitate excelenta de a-si cizela pregatirea, in ideea de a deveni, desigur, componenti de baza ai gimnasticii romanesti, fie pentru “mondialele” de anul viitor, fie pentru Jocurile Olimpice de la Londra, din 2012, si, de ce nu?, pentru mai departe… Trebuie sa spun, fireste, in lot mai sunt si alti gimnasti tineri, care au dovedit ce si cat pot la competitiile trecute, si pot cu adevarat, dar pentru deplasarea la Tokyo am apelat acum la cei amintiti.

            – Cum se va desfasura intrecerea?

            – In prima zi de competitie, pe 3 iulie, va avea loc intrecerea pe echipe, fiecare fiind alcatuita din cate trei gimnasti, care vor evolua pe toate aparatele, ierarhia generala stabilindu-se pe baza aditionarii punctajelor finale ale fiecarui component, urmand ca cei mai buni 12, dar nu mai mult de doi de fiecare tara, sa concureze a doua zi la individual compus.

            Sa mai adaugam, totodata, ca la Japan Cup vor oficia si Dan Grecu si Dragos Barzu, doi arbitri cu o cota recunoscuta pe plan international.