Bucurie si flori, la sosirea gimnastilor de la “Europene”

Atmosfera de bucurie la Aeroportul International “Henri Coanda” din Capitala, la sosirea delegatiei care a participat la cea de a 5-a editie a Campionatelor Europene, desfasurata timp de o saptamana la Moscova. Delegatia noastra a fost intampinata, luni seara, la Salonul Oficial al Aeroportului cu buchete de flori de catre ministrul tineretului si sportului, Nicolae Banicioiu, secretarul de stat pentru sport, Carmen Tocala, de Elisabeta Lipa, presedintele CS Dinamo, antrenoarea Mariana Bitang, Arthur Hoffman, director in COSR, Georgeta Andrunache Damian, Viorica Susanu, Otilia Badescu, apropiaţi si rude ale sportivilor. Dupa cum se stie, la editia 2013 a intrecerii continentale, gimnastica romaneasca si-a adaugat in bogatul sau palmares, sapte medalii: patru obţinute de Larisa Iordache (aur la barna, argint la individual-compus, sarituri si sol), doua de Diana Bulimar (argint la barna si bronz la sol) si una de Flavius Koczi (argint la sarituri).

Antrenorul lotului feminin, Octavian Bellu, a declarat:
“Am supravieţuit. A fost o competiţie foarte puternica si interesanta, in care s-a demonstrat ca obţinerea unei medalii de aur nu mai e doar apanajul Rusiei si Romaniei. S-a vazut ca pot face asta si alte ţari. A fost un exemplu de maturitate pentru aceste sportive, desi s-au intalnit doar cu o parte dintre adversarele de la Mondiale, unde ne asteapta si chinezii, si americanii, iar competiţia va fi mult mai puternica.. Sunt lucruri bune si mai puţin bune dupa aceasta competiţie. Nu am intalnit numai gimnaste de conjunctura. Singura problema aparuta, daca eram mai mulţi poate obţineam rezultate si mai bune. Asta poate fi un semnal pentru gimnastele mai tinere. Bulimar a venit cu o saritura pe care nu o facea, s-a dovedit capabila sa concureze la individual compus, foarte bine dupa parerea mea. Iar Larisa confirma valoarea pe care o are, iar probabil daca era intr-o stare de sanatate, asa cum ne dorim cu toţii, ar fi concurat si mai bine. Am incercat sa ascundem problemele de sanatate, dar ea a trebuit totusi sa depaseasca si un alt prag pentru a putea concura asa cum aţi vazut ca a concurat. Ne vom intoarce in sala, am vazut ce lipsuri avem. Oricum aceste doua fetiţe merita aprecierea noastra pentru ca au reusit sa-si arate valoarea, pentru ca s-au stradui,t la nivelul la care au ajuns in acest an greu, post-olimpic, sa lupte pentru medalii la aparate la care nimeni nu se astepta, asa cum a facut Larisa la sarituri. Un inceput bun de nou ciclu olimpic. Probabil daca eram mai mulţi ca delegaţie am fi avut rezultate si mai bune. Dupa acest rezultat, lucrurile care sunt in desfasurare se vor accelera puţin, pentru ca deja copiii pentru Olimpiada 2020 se afla in pregatire si, daca nu asezam lucrurile asa cum trebuie, ca sa nu mai avem a ne plange de una sau alta, putem afecta pregatirea acestor copii pe termen scurt, mediu si lung”.

Larisa Iordache, campioana europeana la barna si trei medalii de argint:
“Sunt mulţumita de cum a iesit, dar putea fi si mai bine. La barna nu eram sigura ca voi castiga aurul, pentru ca nu stiam daca voi reusi sa stau pe aparat pana la final. Ma pregatesc pentru Mondiale, muncim pentru aur, asta ne motiveaza cel mai mult. La individual compus voiam sa urc pe cea mai inalta treapta. Sunt mulţumita de cum a iesit, dar putea fi si mai bine. A fost o presiune mai mica”

Diana Bulimar, doua medalii, argint si bronz:
“De la inceput ne-am propus sa ne facem cat mai bine treaba si cred ca a iesit destul de bine. Eu si Larisa Iordache ne stim foarte bine de foarte mulţi ani si asta ne-a facut sa ne ajutam reciproc. Voi munci mai mult pentru aur, deoarece imi doresc mai mult si sper sa reusesc asta”.

Flavius Koczi, locul secund la sarituri:
“‘A fost primul concurs mare pe noul Cod de Punctaj, au fost foarte multe ratari, din partea noastra si a celorlalţi concurenţi. Imi pare rau, pentru ca m-am dus pentru o medalie de aur la sol si m-am intors cu un loc IV, sper ca la Campionatele Mondiale sa fac un concurs mai bun si sa vin cu ce imi propun de acasa. Ne dorim si pe viitor rezultate bune. Sper ca la Mondiale sa am un concurs mai bun si sa vin cu o medalie de aur…”
Nicolae Banicioiu, ministrul tineretului si sportului:
”Am venit sa le urez bun venit gimnastelor, gimnastilor si antrenorilor lotului Romaniei. E o mare bucurie pe care am simţit-o cu toţii. Este o onoare sa fiu alaturi de ei si vreau sa-i felicit din partea Guvernului Romaniei. Gimnastica ramane in continuare acolo unde ii este locul si ne face mandri ca suntem romani. Am deosebita placere sa felicit delegatia Romaniei participanta la Campionatele Europene de gimnastica – Moscova, aprilie 2013 – pentru rezultatele de exceptie obtinute in aceasta intrecere de anvergura. Continuand in mod fericit o traditie pe cat de frumoasa si indelungata, pe atat de bogata in evenimente stralucite si unice, gimnastica Romaniei a reusit sa ne uimeasca prin angajament si daruire, obtinand sapte medalii la Moscova. Rostim cu mandrie numele acestor mari sportivi si antrenori si le multumim pentru efortul spectaculos pe care l-au facut in aceste zile: Larisa Iordache, Diana Bulimar, Flavius Koczi, Mariana Bitang, Octavian Bellu, Ioan Suciu. Vreau sa transmit un gand bun si pentru ceilalti sportivi si tehnicieni ai echipei Romaniei,care formeaza impreuna o mare familie. Va multumesc si va doresc succes la Campionatele Mondiale!”

Sportivii medaliaţi la Campionatele Europene de gimnastica de la Moscova vor fi premiaţi miercuri, la ora 15.00, de Ministerul Tineretului si Sportului.