C.E. 2013 – A inceput numaratoarea inversa… (up date)

MOSCOVA, 16 aprilie 2013 (Corespondenta speciala de la EMANUEL FANTANEANU).
Toate pregatirile sunt incheiate – evident, mai sunt cateva finisaje de facut -, atat in ceea ce priveste organizarea, dar si pe cei peste 250 de gimnaste si gimnasti aflati la Moscova, in Sportcomplex Olympiyskiy, pentru a lua parte la cea de a 5-a editie a Campionatelor Europene individuale – se vor aorda medalii doar pentru individual compus si aparate -, a 35-a editie la masculin, si a 34-a la feminin, daca numaram de la inceputuri si pana in prezent (1955, respectiv 1957). Nu fac exceptie nici reprezentantii nostri: Diana Bulimar, Larisa Iordache, Flavius Koczi, Marius Berbecar, Vlad Cotuna, Cristian Bataga, Andrei V. Muntean si Andrei Ursache. Maine incepe lungul si asprul drum spre treapta de sus a podiumului de concurs, fiecare sportiv si-a facut si acomodarea odata cu antrenamentul ofcial, iar colectivele tehnice sunt pregatite sa adopte ultimele decizii, in orele care au mai ramas la dispozitie pana la startul calificarilor, pentru a a sista la evolutii dntre ele mai bune.
160 de gimnasti din 37 de tari se afla pe lista de start in concursul masculin, dar doar 65 dintre acestia, ceea ce inseamna doar 43 la suta, vor face toate aparatele, aflandu-se in cursa si pentru individual compus, de partea cealalta, in competitia feminine, fiind anuntate 90 de gimnaste din 30 de tari, dintre acstea 76 la suta, cel putin 65 de competitoare, vor evolua la toate cele patru aparate.
Prin retragerea din activitatea competitionala a lui Philipp Boy (Germania) si accidentarea Annei Dementieva (Rusia), invingatorii la individual compus la Berlin, in 2011, fotoliile campionilor au ramas libere.
Singurul medaliat de la “europenele” de acum doi an, britanicul Daniel Purvis, pare a se afla in pole-position pentru a deveni noul medaliat cu aur, situatie facilitata si de faptul ca ceilalti medaliati din 2011 nu se vor afla in aceasta disputa. Si ii avem in vedere, in special, pe Flavius Koczi, argintul, care va face doar trei aparate, si bronzul Mikolai Kuksenkow (Ucraina) care nu se afla in echipa din acest an, cum se asteapta si hotararea medaliatui cu argint al Jocurilor Olimpice, Marcel Nguyen (Germania), inca indecis pentru individual compus sau nmai pentru inele, sarituri si paralele, in timp ce Fabian Hambüchenm dupa accidentul la deget din aceasta primavara va aborda doar calul.
Desigur, nu trebuie neglijate nici sansele altor gimnasti, poate Nikita Ignatiev (Rusia), care s-a aflat pe 5 la Berlin, la doar la 0.7 p de podium; poate Andreas Toba ori poate isi vor face aparitia noi aspiranti la marea performanta, gimnasti care s-au aflat pana nu demult pe bancile junioratului.
Cum este de astepat, gazdele doresc mult de la Denis Ablyazin, Alexander Balandin, David Belyavsky si Emin Garibov, as well as Olympic alternate Nikita Ignatyev and pommel horse specialist Matvey Petrov, dar in concurs se vor mai afla si Oleg Vernyayev (Ucraina) sau Max Whitlock (M. Britanie), Krisztian Berki (Ungaria), Eleftherios Kosmidis si Eleftherios Petrounias (Greca), Samir Aït Saïd (Franta), Dan Keatings (M. Britanie) sau Igor Radivilov (Ucraina), dar va lipsi Nikolai Kuksenkov, care a trcut din Ucraina in Rusia, fara a avea insa dreptul sa concureze la CE 2013.
Interesant ramane, totusi, faptul ca mai mult de jumatate dintre paticipanti nu este interesata de individual compus in acest an al inceputului de nou ciclu olimpic
Ce vor face sportivii nostri? Ii vom vedea pe mai toti in concursul pe aparate – exceptie face Cristian Bataga, care este in competitie si pentru individual compus -, cu speranta ca nu vor ramane in afara finalei. Primul pas…

Daca privim spre concursul fetelor, si in cazul lor, prima constatare este ca lipseste invingatoarea de la Berlin, dar este asteptata Aliya Mustafina, cea mai puternica dintre candidatele la titlu la individual compus, dar care are in Larisa Iordache, si Diana Bulimar, cele mai puternice “contestatare”, in acest calcul intrand, de asemenea, si Anastasia Grishina (Rusia). Este de amintit, in acest context, si faptul ca gazdele prezinta o foarte puternica “echipa”, in plus cu Maria Paseka si Ksenia Afanasjeva.
Dintre gimnastele aflate in “top 10” acum doi ani, doar patru se mai afla pe podiumul de la Moscova: Carla Ferlito (Italia –  locul 5), va fi insa doar pe doua aparate, lasand locul colegei sale Vanessa Ferrari, campioana de la Aarhus 2006 (!), cu o revenire dupa sapte an?!; Giulia Steingruber (Elvetia – 9) si Marine Brevet (Franta – 10). In acelasi timp sunt de urmarit cu interes si cateva junioare ce s-au afirmat la competitiile continentale ale varstei: Sophie Scheder (Germania), Chantysha Netteb (Olanda) sau Gabrielle Jupp (M. Britanie).
Indiscutabil, fetele noastre nu vor avea o misiune usoara, ele fiind obligate sa-si apere nu numai pozitiile de prim-plan in gimnastica femnina internationala, dar si bunul renume castigat, succesele de la Roche sur Yon si Doha din saptamanile trecute fiind un semn de indreptatita speranta.
In limita timpului regulamentar referitor la inscrierea pe lista de start, nu ar fi exclus sa mai intervina insa schimbari de ultim moment. Vom vedea.
Referindu-se la apropiatele intreceri, Adrian Stoica, presedintele federatiei, a declarat: ”Competitia, in acest moment, este mai importanta pentru baieti, decat pentru fete. Baietii se afla de mai mult timp in pregatire, iar fetele care se afla aici sunt de obiectiv. Nu este o competitie de viata si de moarte, dar nici nu suntem la Moscova conform cunoscutului principiu enuntat de Pierre de Coubertin”.
O intense activitate au avut in aceste zile premergatoare concursului oficial si cei patru arbitri – Augustin Pop, Dragoş Bîrzu (masculin), Gabriela Robu şi Angela Cacoveanu (feminin) -, dar si Dan Grecu (supervisor UEG), Mircea Apolzan si Anca Grigoras, membri ai Comitetului Tehnic UEG.
Asadar, miercuri, 17 aprilie, este ziua calificarilor in concursul masculin, dupa urmatorul progam (ora locala): de la ora 10.00 – subdivisiimea 1; de la ora 14.00 – subdiviziunea 2; de la ora 18.00 – subdiviziunea 3
Fetele isi vor face intrarea joi.
In ceea ce priveste posibilitatea de a urmari in direct ceea ce se petrece la Moscova, in plus fata de transmisiile TV, Campionatul European va mai fi “live” via UEG Facebook si Twitter, incepand din calificari, si, pentru prima oara in istoria forului continental al gimnasticii, Campionatele vor fi transmise, de asemenea, live prin sistemul de televiziune vizibil pe pagina web a UEG.
De asemenea, si noi ne vom stradui sa fim cat mai aproape de sportivii nostri si sa va prezentam cat mai bine acest eveniment.
Pentru alte amanunte, click aici: Masculin – Calificari – Lista start, Brigazi arbitri – masculin, Lista definitiva inscrieri – masculin, Lista defintiva inscrieri – feminin, Brigazi arbitre – feminin
Pentru a vedea inscrierile pe aparate, click aici: Masculin – bara, Masculin – cal, Masculin – inele, Masculin – paralele, Masculin – sarituri, Masculn – sol; Feminin – sarituri, Feminin – sol, Femnin – barna, Feminin – paralele