La M.T.S., Festivitate de premiere a gimnastilor medaliati la Campionatele Europene – Moscova 2013

La sediul Ministerului Tineretului si Sportului, in prezenta ministrului Nicolae Banicioiu, a secretarului de stat Carmen Tocala, si, desigur, a medaliatilor la Campionatele Europene de Gimnastica si a antrenorilor, a presedintelui Federatiei, Adrian Stoica, a avut loc o scurta festivitate, prilej cu care au fost anunatate premiile pentru performantele realizate la Moscova. Au fost acordate premii in valoare totala de 441 000 lei, pentru medaliile obtinute de Larisa Iordache, Diana Bulimar si Flavius Koczi, dar si colectivelor tehnice. Dupa cum se stie, la Campionatele Europene de la Moscova palmaresul gimnasticii romanesti a devenit mai bogat cu o medalie de aur, 5 de argint si una de bronz. Au mai fost prezenti, Gabriela Szabo, consilier al ministrului, Mircea Apolzan, secretar general al federatiei, Anca Grigoras, director tehnic in FRG, Catalin Radu, sef de cabinet MTS, Dumitru Graur, presedintele Asociatiei Presei Sportive, Emanuel Fantaneanu, membru in Comitetul Executiv al AIPS, reprezentanti ai altor federatii si numerosi ziaristi.
Cu prilejul premierii, Nicolae Banicioiu, ministrul tineretului si sportului, a declarat:
”Ne-am intalnit pentru a ne bucura si a felicita tinerii nostri sportivi care, printr-un efort sustinut, au reusit sa ne aduca o mare bucurie si evident sa faca cinste si onoare imaginii Romaniei la scara internationala. Nu este putin lucru, dar va asigur ca prin ceea ce ati realizat la acest Campionat European si prin tot ce continuati sa realizati, dumneavoastra sunteti adevaratii ambasadori ai tarii noastre si nu putem decat sa va multumim si sa ne mandrim cu dumneavoastra. Ca prima dovada a deschiderii si a constientizarii eforturilor dumneavoastra, eu si echipa ministeriala am decis dublarea premiilor oferite pentru locul I, iar dincolo de orice vreau sa reiterez sprijinul si sa-i asigur ca tot efortul meu este alaturi de federatia de gimnastica si de antrenorii lotului de gimnastica Octavian Bellu si Mariana Bitang si o sa sprijin orice demers pe care il au domniile lor. Multumirile pentru performante sunt si in numele Guvernului Romaniei si de asemenea vreau sa confirm sprijinul pe care il veti avea din partea intregului guvern al Romaniei”.
Ministrul Nicolae Banicioiu a reamintit ca pe durata mandatului sau va initia demersuri legislative pentru o finantare mai buna a sportului:
”Reiterez si cu aceasta ocazie ca, pe durata mandatului meu, vreau sa pot aduce imbunatatiri legii sportului, partea de sponsorizare a actiunilor sportive, sa aduc modificari la statutul antrenorului si astfel venim in intampinare unei mari doleante a sportului romanesc si de asemenea vom reusi ca performanta sau ca sportul de performanta sa se desfasoare in conditii bune. Vor fi facute mai multe modificari legislative, nu este vorba numai de statutul antrenorilor, este vorba de intreaga HG 1147, la care fac referire antrenorii de la gimnastica si de la celelalte sporturi, pentru ca nu poate fi facuta o diferentiere si importanta este si modificarea Legii sportului in ansamblu”.
Ministrul Tineretului si Sportului a anuntat ca de acelasi regim, dublarea premiilor la medalia de aur, se vor bucura si viitorii medaliati la competitiile continentale:
”Evident ca daca vor mai fi astfel de cazuri, eu voi uza de aceleasi prerogative, nu vom face diferentieri. Lucrul normal pe care l-am readus la minister a fost acela de a respecta performanta la justa valoare si cred ca pentru medalia de aur se impune acest lucru. Avand in vedere ca premiile sunt foarte mici, comparativ cu alte tari, si evident, ca daca legea iti permite, e normal sa faci acest lucru”.

Nadia Comaneci: “Larisa Iordache va face o figura foarte frumoasa la Mondiale”

Nadia Comaneci, prezenta la premierea sportivilor medaliati la Europenele de la Moscova, a laudat prestatia fetelor si a remarcat in special revenirea Larisei Iordache la cel mai inalt nivel, dupa dezamagirea de la Londra.
”Medaliile de la Europene sunt foarte importante. Eu ma uit in urma, nu spun cu cati ani, si nu uit ce importanta au avut pentru mine Europenele de la Skien. Este un moment important pentru gimnastica internationala. Este primul concurs mare dupa Olimpiada de la Londra, iar fetele au mers fantastic de bine. Ma bucur ca Larisa si-a revenit, ca nu mai are nicio accidentare, ca a reusit sa-si faca elementele pe care ar fi trebuie sa le faca la Londra, dar nu a putut. E o cale de revenire fantastic de frumoasa. Sa dea Domnul sa ramana tot asa. Lumea tot intreaba de Rio, dar sa nu ne gandim la Rio, este prea departe, nu stim ce se va intampla pana atunci. Dar Larisa este intr-o forma fizica si psihica foarte buna si sunt convinsa ca va face o figura foarte frumoasa la Mondiale. Am comentat barna de la Europene si vreau sa spun ca daca ar fi participat si chinezii si americanii rezultatul era la fel. A fost o barna frumoasa, aproape completa, pe care nu o putea depasi nimeni”.
Cvintupla noastra campioana olimpica a subliniat performanta gimnastelor noastre la Moscova, pe terenul rusilor, unde ea a avut de patimit la Olimpiada din 1980:
”Fetele sunt intr-o forma foarte buna, si fizica si psihica. Au dovedit-o rezultatele si acum s-o tina asa. Sa speram ca si Sandra Izbasa se va adauga la aceasta echipa care va concura la Mondiale si sa le uram succes. E greu sa concurezi la rusi acasa, mi-aduc aminte ce s-a intamplat cand am concurat eu acolo, dar cand ai valoare, nimeni nu poate sa nu-ti dea dreptate. Fetele au fost bine pregatite si au castigat ce era de castigat”.

Mariana Bitang: “Nici ministerul si nici federatia nu au cadrul legal sa ne plateasca”

Antrenorii Octavian Bellu si Mariana Bitang au solicitat modificari legislative pentru ca federatiile sportive sa poata plati antrenorii de lot national pe baza de contract si realizarea unui obiectiv de performanta si au adaugat ca situatia lor se datoreaza unui vid legislativ si nu din cauza Federatiei Romane de Gimnastica sau a Ministerului Tineretului si Sportului.
Mariana Bitang a precizat ca in problema salarizarii, vina nu poate fi aruncata nici in curtea federatiei si nici in curtea ministerului:
”Este o problema de vid legislativ, in masura in care domnul ministru a promis si am convingerea ca se va tine de cuvant si va finaliza aceasta modificare legislativa, cu siguranta nu numai cei din lumea gimnasticii, ci si cei din lumea sportului in general vor fi mult mai multumiti. Nu este nici vina ministrului si nici vina federatiei de gimnastica, nu au cadru legal de a ne plati. Acest lucru speram sa se faca intr-un interval cat mai scurt de timp. Federatia este limitata din punct de vedere bugetar, te poate angaja pe un salariu de 900 – 1200 lei. Am facut un lucru fara a cere nimic in schimb. Dar noi nu pledam aici pentru noi, este vorba de colegii nostri mai tineri care vor prelua stafeta in viitorul apropiat. Nu este firesc ca ei sa munceasca pe salarii de 900, 1200 sau 1500 lei. E normal ca legea sa permita ca antrenorii sa fie recompensati in raport de munca si valoarea lor”.

Octavian Bellu: “Statutul antrenorului trebuie rezolvat cat mai rapid…”

Octavian Bellu a adaugat ca problema statutului antrenorului trebuie rezolvata cat mai rapid pentru a asigura linistea si securitatea financiara pentru antrenori, care sa fie preocupati numai de performanta.
”Multumim pentru rapiditatea cu care s-a rezolvat problema premierilor, este un semn bun, incurajator pentru gimnaste, gimnasti, antrenori. As vrea sa reamintesc un singur lucru, acestea sunt ocazii de a face astfel de premieri, realizari deosebite care se intampla, dar la fel de bine pot sa nu se intample. Sunt niste venituri ocazionale. Eu am credinta ca ministrul si echipa domniei sale vor rezolva problema cea mai stringenta a gimnasticii. Antrenorii sunt in fiecare zi in sala, in fiecare saptamana, luni de zile, ani de zile si trebuie sa aiba suportul moral venit dinspre suportul material, pentru a intra cu rabdare si cu dorinta de a face performanta in fiecare zi. Hai sa le asiguram antrenorilor, prin statutul antrenorilor si prin celelalte reglementari care poate vor duce acolo unde ne dorim cu totii, o armonizare a legislatiei si legat de atributiile Ministerului Muncii, Ministerului de Finante, Ministerului Sanatatii si Ministerului Sportului. Sa fie o armonie legislativa astfel incat antrenorii sa aiba macar perspectiva ca, daca azi lucreaza pentru 700 de lei, maine vor lucra pe 900, 1200 sau 1500 lei. Mai mult decat atat, odata ce se va reglementa statutul antrenorului national, vor exista acele contracte, care responsabilizeaza, dar iti asigura si perspectiva unui venit care ti se cuvine sau nu, in functie de rezolvarea obiectivului de performanta. Poate vom rezolva pana la Olimpiada lucruri care nu s-au rezolvat de ani buni de zile. Am incredere in ministru si echipa lui, dar si increderea are o limita, iar noi mai maturi, sa nu spunem in varsta, nu mai avem nici rabdare, nici timp”.

Larisa Iordache, aur la barna, argint la individual compus, sol si sarituri, va incasa 28.000 lei pentru aur, premiu dublat, si 25.200 lei pentru cele 3 medalii de argint. Conform legii, medalia de aur este rasplatita cu 14.000 lei, argintul – 8.400 lei si bronzul – 5.600 lei.
Romania a obtinut sapte medalii la Campionatelor Europene individuale de gimnastica artistica de la Moscova prin Larisa Iordache – aur la barna si trei medalii de argint (individual compus, sarituri si sol), Diana Bulimar – o medalie de argint la barna si una de bronz la sol, precum si la baieti, prin Flavius Koczi – argint la sarituri.

Sursa: AGERPRES