C.E. 2013 – Calculele dinaintea… furtunii!

MOSCOVA, 14 aprilie 2013 (corespondenta speciala de la EMANUEL FANTANEANU).
Prin programarea, in perioada 17 – 21 aprilie, celei de a 5-a editii a Campionatelor Europene individiuale, este marcat cel dintai eveniment major al gimnasticii continentale in noul ciclu olimpic, o competitie care va schita primele elemente ale valorilor din anii viitori, cu bataie, desigur, pentru Rio 2016. Dar, pana acolo drumul este inca la inceput si foarte lung, cu surprize, confirmari, infirmari si posibile aparitii ale unor noi performeri, motiv pentru care “europenele” moscovite 2013 au o caracteristica aparte din toate punctele de vedere. Pe aceleasi coordonate se inscrie si participarea gimnastilor romani, in concursul feminin cu Larisa Iordache si Diana Bulimar, iar in cel masculin cu Flavius Koczi, Marius Berbecar, Vlad Cotuna, Cristian Bataga, Andrei V. Muntean si Andrei Ursache.
Dupa cum se stie, concursul se va desfasura doar pentru individual compus si aparate, astfel ca prima intrebare, acum inaintea, startului este: cine va succeda Annei Dementieva (Rusia) si lui Philippe Boy (Germania) in fruntea ierarhiei continentale la individual compus, dar si cine vor fi noii lideri ai aparatelor?
In 2011, Philipp Boy (Germania) a obtinut titlul cu un total de 88.875, dupa o disputa stransa cu Flavius Koczi  (88.825), Daniel Purvis si Mykola Kuksenkov (88.350) , care s-au aflat pe celelalte trepte ale podiumului. Dar actualul Campionat European este lipsit de prezenta gimnastului german, iar, la randul lor, M. Nguyen si F. Hambüchen urmand a se concentra pe cateva aparate. Pe lista candidatilor au ramas insa inca destule nume cu posibili candidati la medaliile de aur sau la podium, fie daca ii amintim doar pe Daniel Purvis,  D. Belyavskiy sau F Gonzalez, in timp ce unii dintre competitori sunt considerati favoriti pe aparate: K. Berki (cal), M. Morandi (inele), D. Ablyazin (sarituri), de observat fiind, de asemenea, fostii juniori D. Kenis (Belgia) sau A. Korosteljev (Croatia).
In acest context, antrenorul coordonator Ioan Suciu abordeaza prima competitie majora a noului ciclu olimpic cu intentia de a reconstrui un nucleu de echipa in vederea participarii la marile competitii de anii viitori, dar anticipeaza si medalii de la cei mai in forma sportivi, Flavius Koczi, Marius Berbecar si Andrei Vasile Muntean. ”Nu am asteptari prea mari de la acest Campionat European. Imi doresc, in primul rand, sa reconstruim sau sa repozitionam un nucleu de echipa, care sa ne dea sperante si sanse in abordarea urmatorilor ani de calificare la JO 2016. Cei care ar putea accede la medalii sunt Koczi, Berbecar si Muntean. Pregatirile s-au desfasurat de asa maniera, incat la momentul acesta putem spera la o medalie, dar din pacate unul dintre componentii de baza, Daniel Radean, s-a accidentat acum o saptamana, are ruptura a tendonului lui Ahile. Era unul dintre pretendenti la o finala, daca nu chiar la o medalie la sol. Este foarte tanar si cu siguranta in viitorul apropiat va urca acolo unde trebuie”, a declarat Ioan Suciu.
Din cauza unei accidentari, din lotul anuntat initial, va lipsi Ovidiu Buidoso, care a fost inlocuit cu Cristian Bataga. Consemnam si debutul lui Andrei Vasile Muntean (21 ani), un gimnast de mare perspectiva, campion olimpic de tineret la inele, la prima sa mare competitie de seniori. ”A fost la etapa de Cupa Mondiala din Qatar, la Doha, unde a castigat la paralele si speram ca si la Europene sa faca o figura frumoasa”. Ioan Suciu spera ca gimnastii romani vor etala un nivel european la Moscova si apoi vor creste in evolutii pana la Mondialele din Belgia: ”Nu-mi place sa anticipez, dar cert e ca si gimnastii si noi antrenorii vrem ca lucrurile sa mearga asa cum au mers acasa. In perioada de pregatire noi am incercat sa ne adaptam exercitiile la noile reguli si la noua structura a codului de punctaj. Nu sunt modificari majore si atunci nu am operat foarte multe schimbari in exercitii, dar trebuie sa ne prezentam la un nivel european in prima faza si la un nivel mondial in toamna, sa fim acolo unde am fost tot timpul. Nu e usor dupa un asemenea esec, cum a fost la Olimpiada, sa revii la o forma buna si sa ajungi unde ai fost sau poate mai sus”.
La Moscova, doar Cristian Bataga va ataca toate cele 6 aparate. Flavius Koczi, un obisnuit al concursului de individual compus in ultimii ani, va face o pauza in acest an. ”Intr-o prima parte a acestui ciclu olimpic, anul in curs si poate anul viitor, am adoptat o strategie pentru a-l descarca pe Koczi de incarcatura asta, dar tinand cont si de problemele lui de la bara fixa”, a precizat Ioan Suciu pentru redactorul Agerpres.
Iata si lista aparatelor la care vor evolua sportivii romani la Moscova:
Sol: Flavius Koczi, Vlad Cotuna si Cristian Bataga;
Cal: Flavius Koczi, Cristian Bataga, Andrei Ursache;
Inele: Cristian Bataga, Andrei Vasile Muntean;
Sarituri: Marius Berbecar, Flavius Koczi (campion european la sarituri in 2012), Cristian Bataga;
Paralele: Vlad Cotuna, Marius Berbecar, Cristian Bataga, Andrei Vasile Muntean;
Bara: Vlad Cotuna, Cristian Bataga.

In competitia feminina, Anna Dementieva, campioana europeana de la Berlin 2011, nu face parte din lotul anuntat de tehnicienii rusi, pronosticurile indreptandu-se acum catre Alia Mustafina, aurul mondial din 2010 si bronzul olimpic 2012, care s-a repozitionat la Londra dupa o lunga perioada de convalescenta in urma unui accident in Capitala Germaniei, mnotiv pentru care, de altfel, la Bruxelles a trebuir sa se multumeasca cu argintul de la echipe. Dar, in aceasta disputa pentru titlu la individual compus sau pe parate, mai sunt si alte gimnaste care pot obtine victoria, daca prind acel “minut de aur”, in prim-plan fiind si Larisa Iordache, si Vanesa Ferrari sau Giulia Steingruber, spre exemplu, dar cu mari sperante vin la Moscova si o serie de gimnaste care s-au aflat pe podium la Bruxelles in competitia junioarelor si care in acest an au facut pasul spre “grupa mare”: G. Jupp (M. Britanie), E. Meneghini/(Italia), S. Scheder/(Germania) sau C. Netteb (Olanda).
Indiscutabil, va fi o competitie dura, fetele noastre, Larisa Iordache si Diana Bulimar, ajungand la Moscova dupa o serie de concursuri de Cupa Mondiala in cadrul carora au avut o buna evolutie (Rosche sur Yon sau Doha), dar exista inca multe probleme si doar antrenorii Octavian Bellu si Lucian Sandu vor decide in zilele urmatoare care este cea mai buna tactica de urmat, pentru ca, sa nu uitam, si disputa pentru aparate va fi la fel de echilibrata, si este difcil a compara ceea ce se va intampla la Complexul Olimpiski cu cele petrecute la Bruxelles, unde gimnastele noastre au dominat necrutator, sau Londra olimpica. Daca vor face toate aparate si vor intra in disputa pentru titlu la individual compus sau se vor concentra doar pe anumite aparate favorite, antrenorii sunt cei care vor decide in ultima instanta inaintea concursului oficial, desigur in functie de ultimele antrenamente de la Moscova. Oricum, fetele noastre sunt vazute a fi printre cele mai serioase candidate la disputele pentru titlurile actualei editii a “europenelor”, aspect evidentiat si de Sara D. Dorrien intr-un amplu comentariu publicat in www.thecouchgymnast.com,  referitor la sansele principalelor candidate de a urca pe podium, sub titlul The 2013 European Championshipsafirmand ca exista toate sansele ca disputele pentru aur sa se transforme intr-a “afacere romano-rusa”, asa cum a mai fost si la alte nenumarate editii.
Gimnastica romaneasca a fost o prezenta de prim-plan inca de la prima editie a acestei competitii continentale – baietii din 1955, fetele din 1957, cu un debut la Bucuresti, in Sala Floreasca –  incepand cu regretata Elena Leustean sau Sonia Iovan si continuand cu Nadia Comaneci (campioana 1975 – 1979), Daniela Silivas, Ecaterina Szabo, Gina Gogean, Cristina Grigoras, Lavinia Milosovici, Simona Amanar, Lavinia Agache, Monica Rosu, Corina Ungureanu, Mirela Pasca, Amelia Racea, Catalina Ponor, Sandra Izbasa, Larisa Iordache, dar si Dan Grecu, Dan Potra, Marius Urzica, Ioan Suciu, Marian Dragulescu  Flavius Koczi, ca sa-i amintim doar pe campioni (multipli unii dintre ei, la individual compus sau aparate), lista fiind mult mai lunga daca ii vom adauga si pe ceilalti medaliati.
Mai sunt putine zile pana la debutul intrecerilor din calificari, miercuri 17 aprilie. Pana atunci cei peste 250 de sportive si-au inceput antrenamentele de acomodare, cu gandul de a fi pe podium… Intre ei, si sportivii nostri, sositi in Capitala Rusiei de sambata seara. Cine va reusi?
Programul competitiei (ora locala)
Miercuri, 17 aprilie: Calificari – Masculin
10.00 – 12.30           MAG CI – subdivisiimea 1
14.00 – 17.00           MAG CI – sibdiviziunea 2
17.30                            Ceremonie de Deschidere
18.00 – 21.00           MAG CI – subdiviziunea 3
Joi, 18 aprilie: Calificari Feminin
10.30 – 13.00           WAG CI – Subdiviziunea 1
14.30 – 17.00           WAG CI – subdiviziunea 2
17.15 – 19.45            WAG CI – subdiviziunea 3
Vineri, 19 aprilie – Finale Individual compus
13.00 – 15.45           MAG si Ceremonie de premiere
17.30 – 19.30           WAG si Ceremonie de premiere
Sambata, 20 aprilie: Finale Aparate (1)
13.30 – 16.50           FX, PH si RI – MAG; VT, UB – WAG
Duminica, 21 aprilie: Finale Aparate (2)
13.30 – 16.50           VT, PB si HB – MAG; BB, FX – WAG
UEG va realiza, cu prilejul acestor Campionate, si o premiera: transmiterea TV live a finalelor competitiei pe site-ul forului continental (www.ueg.org) si al evenimentului, informatii on-line urmand a se afla si pe cele doua pagini oficiale ale UEG pe Faceboock si Twitter.
Pentru mai multe amanunte, click aici:
Prezente romanesti all time la C.E.http://www.romgym.ro/rezultate/prezente-romanesti/
Statistici: Campionate Europene – Palmares – Feminin, Campionatele Europene – Palmares – Masculin, Editii Campionate Europene
Tragere la sorti C.E. 2013: Feminin – Concursul 1 (calificari), Masculin – Concursul I (calificari)