C.E. 2013: Larisa Iordache, medalie de argint la individual compus

MOSCOVA, 19 aprilie 2013 (Corespondenta speciala de la EMANUEL FANTANEANU.
Si a venit randul fetelor sa-si dovedeasca maestria in finala de la individual compus a actualei editii a Campionatelor Europene Individuale de Gimnastica Artistica, eveniment care a captat atentia inca de la debut competitiei, atunci, in 1957, in Sala Floreasca din Capitala. Calificarile au adus pe primele doua locuri pe reprezentantele noastre, Larisa Iordache si Diana Bulimar, ele devenind, mai ales alaturi de sportivele din Rusia, marile favorite la castigarea titlului.
Si finalul a fost unul de argint pentru LARISA IORDACHE, care a incheiat concursul la individual compus pe locul secund, cu 58,432, in timp ce Diana Bulmar a terminat pe locul 4, cu 57.065 (la egalitate cu elvetianca Giulia Steingruber), aurul si bronzul fiind cucerit de reprezentantele Rusiei, Aliya Mustavina (59.032), repectiv 57.932.
Cu aceasta reusita, Larisa Iordache readuce gimnastica noastra in prim-planul individualului compus, dupa ce, in 2007, Sandra Izbasa s-a aflat pe aceeasi pozitie, evident si dupa ce, in epoca de aur a gimnasticii feminine romanesti au existat momentele Nadia Comaneci, tripla campioana europeana absoluta, si Daniela Silivas, in 1987, chiar la Moscova, in aceeasi Sala Olimpiskii. Sa subliniem, de asemenea, si comportarea Dianei Bulimar, prezenta permanent in “in careul de asi” feminin al individualului compus – Moscova 2013.

Pentru numerosii spectatori aflati in tribuna – si un entuziast grup de romani – inca din start atentia s-a indreptat, desigur, catre “duelul” dintre Larisa Iordache, Diana Bulimar, pe de o parte, si Aliya Mustafina (toate trei aflate in aceeasi grupa) si Anastasia Grishina (in alta, cu Giulia Steingruber), de cealalat, in disputa pentru ocurile de top intrand si Giulia Steingruber, si Roxana Nedelcu-Popa. Si au avut ce vedea.
De pornit, s-a pornit cu dreptul, in avantajul sportivelor noastre, Larisa Iordache primind cele mai bune note la primele doua aparate: 14,833 (6.400 / 8.433) – la barna si 14,866 (6.300 / 8.566) – la sol, iar Diana Bulimar fiind cotata cu 14.400 (5.800 / 8.600), respectiv 14.233 (5.800 / 8.433), in plasa lor aflandu-se cele doua gimnaste din Rusia.

Larisa Iordache s-a pastrat in fruntea ierarhiei si dupa a treia rotatie, primind 14,900 la sarituri, in urma sa (total 44.599), in clasamnetul general, situandu-se acum Aliya Mustafina (43.899), Anastasa Grishina (43.799) si  Diana Bulimar (43. 399).
Ultimul aparat – paralele, ultima in concurs Aliya Musafina. In acl moment a fost clar ca noua campioana, daca nu se intampla vreun accident neprevazut, va fi gimnasta rusa, avand toate avantajele pe aparatul ei preferat. In calificari, distanta dintre Mustafina si Iordache a fost de 2.095, fiind usor de prevazut ca diferenta dintre cele doua, de numai 0.700, poate fi usor surmontata. Si in disputa pentru bronzul european, acelasi avantaj din parea Grishinei in disputa cu Diana Bulimar. Si ceea ce s-a anticipat, s-a si petreut, Aliya Mustafina adjudecandu-si titlul, dupa ce a fost cotata cu 15.133, cea mai mare nota din concurs la paralele, in conditiile in care si Larisa Iordache (13.833 – 5.500 / 833) si Diana Bulimar (13.666 – 5.400 / 8.266) au avut note superioare celor din calificari.
Drept urmare, ierarhia primelor sase gimnaste la individual compus a fost: 1. Aliya Mustafina (Rusia), 2. Larisa Iordae (Romania), 3. Anastasia Grishina (Rusia), 4 – 5. Diana Bulimar (Romania) si Giulia Steingruber (Elvetia), 6. Roxana Nedelcu-Popa (Spania).

Dupa Cermonia de Premiere, gimnastele noastre – sa nu uitam, indrumate de Octavian Bellu si Lucian Sandu -, ne-au declarat:
LARISA IORDACHE: “ Sunt, poate, putin dezamagita, pentru ca, la fiecare aparat, as si puut face cva mai bine. Oricum ma bucur pentru acest rezultat, iar medalia ma va face sa ma concentrez si mai bie in concursul pe aparate. Indiscutabil, este loc de mai bine. Oricum, aceasta medalie nu ar fi fost posibila fara ajutorul antrenorilor, care m-au adus la acest moment important al carierei si al noului ciclu olimpic, si carora trebuie sa le multumesc mult. Sper ca, in urma concursului pe aparate, sa am in palmares si alte medalii, de aur, daca totul va decurge asa cum trebuie”
DIANA BULIMAR: “Am incercat sa-mi fac treaba cat mai bine, si vreau sa o fac si mai bine in celelalte finale. Poate daca la sol si sarituri mi-ar fi iesit mai bine, as fi fost pe podium, dar… Oicum, medalia Larisei nu trebuie sa ramana… singura. Mai avem inca de lucru in finalele pe aparate…”
Concursul feminin pe aparate se disputa sambata si duminica, ambele de la ora 12,30,.In prima zi concureaza, la sarituri, Larisa Iordache, iar in ultima zi a acestei a 5-a ediţii a CE individuale de gimnastica artistica ambele noastre reprezentante, Larisa Iordache si Diana Bulimar, vor fi prezente in cele doua finale programate – barna si sol.

Pentru alte amanunte, click aici: Rezultate – feminin – finala – individual compus

FOTO: E. Mihailovoi (www.sportgymrus.ru) si E. Fantaneanu