“Mondialele” de gimnastica aerobica:ROMANIA, PRIMUL LOC PE NATIUNII

La Rodez (Franta) s-a desfasurat cea de a 11-a editie a Campionatelor Mondiale de gimnsatica aerobica, la startul competitivi aflandu-se 220 de gimnasti (51 la individual feminin, 27 la Trio, 17 Ansamblu) din 33 de tari de pe toate continentale, bilantul delegatiei Romaniei fiind: 2 medalii de aur (echipe si grup), 2 de argint (individual masculin si trio) si o medalie de bronz (perechi) in competitia seniorilor, la acestea adaugandu-se si locurile pe podium in cadrul Concursului Mondial pe grupe de varsta, la categoria juniori mari (15 – 18 ani): 3 aur (grup, trio si individual feminin) si una de bronz (perechi).

 

 

 

In urma acestor rezultate, Romania s-a clasat pe primul loc in competitia pe natiuni, devansand Franta,China, Brazilia, Spania, Italia, Australia si Noua Zeelanda.

La reusitele sportivilor nostri un aport decisiv si-a adus si antrenoarea Marcela Fumea, care a coordonat pregatirea.

Romania a aliniat o garnitura puternica, avand in componenta performeri de clasa, care s-au aflat mereu pe podiumul marilor intreceri, fie si daca ii amintim doar pe Valentin Mavrodineanu – triplu campion mondial (2006 – mixt si trio, 2008 – trio), Mircea Zamfir – doua titluri mondiale (2006, 2008 – la trio), Cristina Nedelecu – vicecampioana mondiala (2008 – individual), Cristina Antonescu e vicecampioana mondiala la mixt (2008) etc.

Evolutia la actuala editie a Campionatelor Mondiale se inscrie pe linia unor prestatii de inalta clasa, ceea ce a s-a concretizat in cucerirea medaliei de aur la echipe, ca urmare a prestatiilor Cristinei Nedelcu, Valentin Mavrodineanu, Petru Porime, Mircea Zamfir, Florin Nebunu, Cosmin Muj, Bogdan Popa, care s-au aflat pe primele pozitii in cele 5 probe (din cadrul fazei de calificare pentru finale) care au contat in stabilirea ierarhiei (loc 1 – grup, loc 2 – perechi, loc 3 – trio si individual masculin)

Foarte buna a fost prestatia si in concursul de “trio”, formatia noastra – Valentin Mavrodineanu, Petru Porime, Mircea Zamfir – urcand pe treapta a doua a podiumului de premiere, acest argint confirmand valoarea internationala a reprezentantilor nostri.

Ultima confruntare a Campionatelor Mondiale a adus delegatiei Romaniei inca o medalie de aur, obtinuta in proba de “grup”, sportivii nostri avand, ca si in calificari, o evolutie cvasi-perfecta, ceea ce i-a determinat pe specialisti sa excalame: “Romanii sunt de neatins”. Prin urmare, campioana mondiala Romania I (21.650 p) – Valentin Mavrodineanu, Petru Porime, Mircea Zamfir, Florin Nebunu, Cosmin Muj, Bogdan Popa -, urmata de China (21.550 p) si Franta (21.139 p). La randul ei, Romania II (20234 p) s-a situat pe locul 7.

Mircea Zamfir a obtinut argintul (21.600 p), in competitia individuala masculina, dupa francezul Morgan Jacquemin (22.250 p), dar inaintea australianului Kieran Gorman (21.500).

Comportare buna si pentru Valentin Mavrodineanu – Corina Nedelcu, in competitia perechilor, care s-au clasat pe locul 3 (cu 21.000 p), dupa Spania II (21.750 p) si Franta I (21.100 p).

La individual feminin, Cristina Nedelcu s-a situat pe locul 6.

Comentariile la adresa reprezentantilor Romaniei sunt edificatoare in ceea ce priveste modul cum s-au prezentat in fata juriului si a entuziastului public din Rodez:

“Trio-ul Romaniei a prezentat elemente acrobatice de mare dificultate si perfect sincronizzate…”

“Romania, si la masculine si la feminine, a oferit o coreografie deosebita, perfect subliniata de muzica, cu elemente de inalta dificultate si de mare valoare artostica, perfect executate. Normal, locul 1!…”

“Romania a avut un registru diferit de concurentele sale: mai multa gratie si suplete…”

“Romanual Valentin Mavrodineanu s-a prezentat fluid, lejer si paterni, un eserciti cvasi-perfect pe muzica din Copa de la Vida de Ricky Martin…”

“Romania a inflacarat pe muzica filmului Matrix, sincronizarea si nivelul de dificultate fiind la maximum…”

Prefatand  “mondialele’ de seniori, in fata unui entuziast public, a avut loc Concursul Mondial pe grupe de varsta, nimic altceva decat un veritabil Campionat Mondial al juniorilor, la grupa celor mari (15-18 ani), reprezentantii nostri obtinand 3 medalii de aur (Grup – Bianca Becze, Lacramioara Caraivan, Florentina Iliescu, Delia Lacataru, Ioana Lautaru, Simona Nache; Individual feminin – Bianca Becze; Trio – Lacramioara Caraivan, Delia Lacataru, Ionela Poteleanu), una de bronz (perechi – Nicolae Barna, Ionela Cimpoi) si un loc 5 la “trio” (Florentina Iliesu, Ioana Lautaru, Simona Nache).