Conform FIG: Cazurile de dopaj, in numar foarte redus

       Federatia Internationala de Gimnastica a facut publice statisticile referitoare la lupta antidopaj pentru anul 2009. Conform acestui Raport, apare clar ca numarul de cazuri pozitive depistate a ramas foarte redus si ca substantele incriminate nu pot fi calificate drept severe. «Desigur, Federatia nu va lasa garda jos si va urma actiunile sale pentru prevenirea dopajului si va intari controalele in afara competitiilor”, afirma Philippe Silacci, FIG Media Officer.
 Iata si analiza catorva cifre interesante :

ELITA GIMNASTICII
            La 1 ianuarie 2009, numarul perforrmerilor inregistrati in RTP (Registered Testing Pool) – Registrul international care contine sportivii de elita – atingea cifra de 257.  La 31 decembrie, 78 dintre acestia au luat decizia de a parasi scena internationala, in special dupa Campionatele Mondiale de la Londra, Mie si St. Petersburg, respectiv pentru disciplinale “artistica”, “ritmica” si “trampoline”. La finele lui 2008, lista RTP continea 179 de gimnasti provenind din 36 de tari din cele 127 de federatii afiliate la FIG.

 CONTROALELE
            In cursul anului 2009, au fost efectuate 243 de prelevari de urina, dintre care 114 in cursul ultimului trimestru, perioada in care au avut loc si «mondialele». Dintre aceste 243 de controale, 183 au fost efectuate pe timpul competitiei. Celelalte 60 au fost operate in afara concursului. De precizat ca FIG a facut din propria vointa 17 prelevari in afara competitiilor, celelalte 43 fiind sub egida Agentiei Mondiale Antidopaj (AMA/WADA).
            Aceste controale inopinate au reprezentat un test server pentru sportivi, obligati in permanenta sa se afle la dispozitia controlorilor, indicand in celebrul formular «Whereabouts» locul unde se afla in fiecare zi, intre orele 6.00 – 23.00.
            In cursul anului 2009, din cele 60 de vizite, doar de sase ori gimnastii nu s-au aflat la locul de “intalnire”. In acest caz, un “cartonas galben” a fost “aratat” sportivului, care, in caz de recidiva, risca sanctiuni extrem de severe, putand duce pana la excluderea din competitii.
            Dintre cele 243 de controale, 94 au fost efectuate printre performerii inclusi pe Lista RTP.
            In timpul Jocurilor Mondiale de la Kaohsiung (Taipei), 4 prelevari sanguine au fost efectuate, in contextul cercetarii de hormoni de érythropoïétine (EPO), ceea ce ridica numarul total al controalelor efectuate anul trecut la 247. 

 REZULTATE
            Acestea sunt incurajatoare. Doar doua cazuri s-au dovedit a fi pozitive din cele 247 de esantioane. Primul a fost depistat in afara competitiei si o incrimineaza pe gimnasa braziliana Daiana dos Santos, cel de a doilea vizand-o pe Alisa Usmanova (Belarus), in timpul Cupei Mondiale de gimnastica acrobatica (Vila do Condo, Portugalia), ambele fiind depistate cu Furosemid.

 POLITICA DE PREVENTIE
            “Acest tablou al situatiei dopajului in gimnastica in cursul anului 2009 incurajeaza Federatia Internationala sa urmeze politica sa de preventie, pe toate cele trei axe. In primul rand, o mai buna comunicare, prin noua Comisie a Sportivilor, condusa de Jani Tanskanen (Finlanda), impreuna cu Comisia Medicala (presedinte Dr Michel Léglise, vicepresedinte al FIG), pe durata competitiilor oficiale ale FIG, coroborata cu o informare permanenta, actualizata si disponibila in paginile de internet ale forului International. Vor fi mai bine valorificate cursurile din cadrul Academiei FIG, unde antrenorii sunt informati de efectele negative pe care dopajul le poate avea asupra sportului si, desigur, asupra vietii unui sportiv. Aceasta Academie, creata de Presedintele FIG, prof. Bruno Grandi, reprezinta o arma foarte eficace in lupta contra dopajului in gimnastica”, a declarat, de asemenea, Philippe Silacci.

Pentru detalii, click mai jos:
FIG Antidoping Statistics 2010
FIG Antidoping Statistics 2009