De la campioni pentru campioni…

      Fundatia “Casa Campionilor” i-a premiat, luni, pe sportivii romani care au format 24 de echipe si echipaje campioane olimpice, intr-o ceremonie organizata la Sala Polivalenta din cadrul Complexului Olimpic “Sydney 2000”.

      Aflata la cea de-a zecea editie, decernarea trofeului “Campioni de Legenda”, i-a avut ca protagonisti pe componentii loturilor de gimnastica feminina, de canotaj si de kaiac-canoe. Laureatele editiei din 2010 pentru trofeul “Campioni de Legenda” au fost componentele echipelor feminine de gimnastica ce au castigat aurul olimpic la JO din 1984, 2000 si 2004, cele de la kaiac-canoe medaliate in 1968, 1980, 1984, 2000 si echipajele de la canotaj (JO din 1984, 1988, 1992, 1996, 2000, 2004 si 2008).

     Alte 11 premii speciale au fost oferite gimnastelor Lavinia Milosovici, Gina Gogean, Daniela Silivas, lui Mihai Covaliu (scrima), antrenorilor de canotaj Victor Mociani, Ion Boicu, Adrian David, Nicolae Gioga, Mircea Roman, plus Manoila Milicin (antrenor kaiac-canoe) si fostului comentator sportiv Cristian Topescu.

     

      Au fost prezente numele de legenda ale gimnasticii noastre feminine – Ecaterina Szabo, Lavinia Agache, Simona Pauca. Mihaela Stanulet, Laura Cutina s.a -, cele care au scris cu aur in “cartea de onoare” a sportului romanesc, dar si alte personalitati, printre care Doina Melinte presedinte ANST, Ion Tiriac – fost presedinte COR, Octavian Morariu – presedinte COSR, Ioan Dobrescu – secretar general COSR, Adrian Stoica – presedinte FRG, presedenti de federatii si cluburi. Fundatia “Casa Campionilor” a decernat pana in prezent trofeul “Campioni de legenda” mai multor mari sportivi romani: Nadia Comaneci, Elisabeta Lipa, Ivan Patzaichin, Iolanda Balas, Marta si Bela Karoly, Ion Tiriac, Ilie Nastase, echipelor campioane mondiale de handbal (feminine si masculine), precum si altor 30 de campioni olimpici in probe individuale.

      Presedintele Comitetului Olimpic si Sportiv Roman, Octavian Morariu, a felicitat initiativa antrenorilor Mariana Bitang si Octavian Bellu, fondatori ai “Casei Campionilor”: “Ii felicit pe Mariana Bitang si pe Octavian Bellu ca tin aprinsa aceasta flama a recunostintei, intr-un moment in care mai putini oameni se gandesc la sport. Un astfel de eveniment inseamna o motivatie in plus pentru sportivii mai tineri. Cunoscand energia lui Bellu si Bitang, nu cred ca se vor epuiza campionii nostri”,.

     Fosta gimnasta Catalina Ponor, componenta a lotului olimpic care a castigat titlul la Jocurile Olimpice de la Atena, din 2004, a precizat ca s-a simtit foarte bine ca s-a reintalnit cu fostele sale colege: “Sper sa nu fim ultima generatie care primeste acest trofeu. Imi doresc ca si sportivii care vin din urma sa aiba parte de acest trofeu, dupa ce vor obtine rezultate ca si noi. M-am simtit foarte bine aici si m-am bucurat enorm ca m-am revazut cu fostele colege, dupa mult timp. Este o onoare pentru mine sa ma intalnesc si cu celelalte generatii si sa mai discutam. Ma bucur si de revenirea antrenoruilor Bellu si Bitang la lot si imi doresc foarte mult sa aiba aceleasi rezultate pe care le-a avut si inainte”.

     De asemenea, Andreea Raducan a mentionat ca este important ca generatiile tinere de sportivi sa-si aminteasca de performantele obtinute in anii trecuti: “Este important pentru generatia tanara sa isi aminteasca de performantele pe care le-am obtinut in trecut. Astfel de premieri reprezinta momente foarte frumoase pentru mine, in care ne reunim cu totii si retraim acele clipe de glorie. Ne dadeam coate intre noi pentru ca ne treceau fiorii cand revedeam imaginile cu noi pe podium. Eu am fost un copil cu ceva talent, chiar daca nu am inventat ceva in gimnastica, cu ambitie si devotament pentru ceea ce am facut. Cred ca se poate ca si de acum incolo sa avem si alti sportivi care sa obtina performante mari”.

     La randul ei, presedintele Autoritatii Nationale pentru Tineret si Sport, Doina Melinte, a declarat ca: “Toti cei premiati aici au fost colegi ai mei din cantonamente, de la marile competitii, colegi alaturi de care am plans. A fost un moment foarte emotionant sa fiu din nou langa ei si sa ne amintim de acele momente. Un astfel de eveniment este foarte important, pentru ca in spatele lor stau sute si mii de kilometri. Un sportiv de performanta este un model, iar ei trebuie scosi in fata cat mai mult. Generatiile viitoare trebuie sa constientizeze felul in care vor arata atunci cand vor face performanta. Pentru mine, ca fosta sportiva, a fost un moment emotionant, pentru ca aici se intalnesc numai valori care stralucesc”.

     Elisabeta Lipa, care a primit, luni, din partea fundatiei “Casa Campionilor” Trofeul Campioni de legenda, a afirmat ca: “La Jocurile Olimpice cu totii suntem o familie, fie ca eram canotoare, gimnasti, scrimeri, sau altceva. Important este ca multi ne-am revazut dupa 20 de ani, unii fiind stabiliti prin SUA, Canada, Franta sau Germania. Unora nu le venea sa creada ca cineva s-a mai gandit la ei. Eu imi doresc sa avem cat mai multe trofee de oferit prin aceasta fundatie, «Casa Campionilor»”,

(Foto: Gazeta Sporturilor”).