De prin lume adunate…

Cu vesti bune sau mai putin imbucuratoare, activitatea interna si internationala continua si in aceasta perioada, majoritatea sportivior de performanta aflandu-se in plina pregatire pentru confruntarile toamnei, in timp ce organizatorii evenimentelor isi definitiveaza planurile pentru a face fata exigentelor. Prin urmare…CONFORM celor declarate de Anca Grigoras, antrenor federal si director tehnic al lotului feminin de gimnastica, Claudia Voicu (16 ani), componenta a clubului CSS Cetate Deva, s-a retras din activitate din cauza unor probleme de sanatate, in urma unor accidentari la genunchi acuzand dureri permanente. “Am încercat sa o facem bine, am reusit chiar sa o recuperam dupa acea entorsa pe care a suferit-o in primavara. Problema era ca o dureau in permanenta genunchii si se plangea de dureri chiar si la elementele simple. Claudia s-a retras din cauza problemelor congenitale de genunchi, a fost decizia ei de a renunta, dupa ce si-a evaluat cu maturitate sansele”, a explicat Anca Grigoraş, director tehnic al lotului

ANTRENORUL federal Ioan Suciu, care coordoneaza si activitatea lotului masculin, a avut o intalnire cu directorul Complexului Sportiv National “Lia Manoliu”, Catalin Timofte, pentru gasirea de solutii in vederea realizarii unor noi amenajari la Sala de gimnastica din cadrul Complexului, stiind faptul ca baietii au ca principala baza de pregatire aceasta sala, amenajari necesare imbunatatirii conditiilor de antrenament.  Momentul pentru realizarea unor lucrari este oportun, avand in vedere faptul ca lotul masculin se va muta pentru o perioada de timp la Complexul Olimpic de la Izvorani, apoi vor urma competitiile importante ale toamnei.

LA LAUSANNE (Elvetia), la sediul FIG, a avut loc tragerea la sorti pentru a 30-a editie a Campionatelor Mondiale de gimnastica ritmica, programata la Moscova, intre 19 si 29 septembrie.  Si-au anuntat participarea 172 de competitori in intrecerile individuale si 30 de grupuri, dintr-un total de 350 gimnasti din 56 de federatii, intre care si Romania. Este cea de a doua cea mai mare prezenta, dupa Osaka 199, cand au luat parte 392 de gimnasti din 59 de tari. Competitia de la Moscova va avea loc in celebrul Olympiysky Sports Complex, care a fost construit pentru Jocurile Olimpice din 1980 si care a gazduit initial intrecerile de baschet si box. In acel timp, gimnastica ritmica nu figura in programul olimpic (a fost introdusa in 1984, la Los Angeles), la editia moscovita, desfasurata sub semnul boicotului, avand loc doar gimnastica artistica, medaliile revenind cunoscutelor Nellie Kim si Nadia Comaneci, precum si lui Alexander Dytiaytin si Nikolai Andrianov. Revenind la tragerea la sorti, sa adaugam ca ea a fost efectuata in prezenta secretarului general al FIG, André Gueisbuhler, si a auditorului Ron Froehlich (USA), presedinte al International World Games Association (IWGA). De notat, de asemenea, ca, in urma discutiilor dintre FIG si Comitetul Executiv al Asociatiei Internationale a Presei Sportive (membru in CE este si jurnalistul Emanuel Fantaneanu), media acreditata va beneficia de acces gratuit la internet. Este pentru intaia ara cand se realizeaza un asemnea acord, FIG sperand ca si alte Comitete de Organizare a Campionatelor Mondiale vor adopta o asemenea masura.

4200 de gimnasti, intre 8 si 18 ani, din 23 de tari europene iau parte in aceste zile la cea de a 7-a editie a EUROGYM, ampla manifestare, a carei deschidere a avut loc pe Stadionul din Odense si care, pentru prima oara, are si pagina sa pe Facebook! De altfel, prin numarul de tineri sportivi, Eurogym inregistraza si un record de partecipare. Ceremonia de Deschidere a fost onorata de Detlef Mann, presedinte al Comitetului Tehnic al UEG – Gimnastica pentru Toti, Jytte Storm, presedintele Comitatului de Organizare, Preben Staun, vice-presedinte al Comitetului Olimpic danez, si vice-primarul orasului Odense, Stina Willumsen. Eurogym 2010 a luat startul. Va fi un excelent prilej pentru o promovare a gimnasticii in randul copiilor, o posibilitate de a dovedi ca sportul are o familie in continua crestere.