Gimnastii, in … pregatire abrupta!
Un prim test pentru gimnastii nostri l-a constituit “Japan Cup”, care a avut loc la Metropolitan Gymnasium din Tokyo, locul unde se vor desfasura si Campionatele Mondiale din 2011, la actuala editie a competitiei luand parte cele mai bune opt echipe de la Jocurile Olimpice de la Beijing.
Despre aceasta intrecere, precum si despre modul de abordare a pregatirii in perioada urmatoare am stat de vorba cu IOAN SUCIU, antrenor federal, si DAN GRECU, vicepresedinte al FRG si arbitru international, ambii prezenti la disputele din Capitala Japoniei. – Vom porni discutia noastra de la o intrebare cu caracter general: care a fost nivelul competitiei?
I.S. Toate echipele prezente La Metropolitan Gymnasium au aliniat garnituri cu multi tineri, dovada ca fiecare se gandeste la viitor, ca este timpul unor astfel de mutari, daca se doreste obtinerea de performante, sa zicem, la Jocurile Olimpice de la Londra si mai departe. Iar cei nou veniti au facut dovada unor foarte frumoase calitati, avansand multe si solide promisiuni.
D.G. Japonezii au fost de departe cei mai valorosi, ei fiind la start cu cea mai buna garnitura, in frunte cu Kohei Uchimura (foto), campion mondial 2009, dublu medaliat cu argint la J.O. 2008, care, de altfel, a si castigat individualul compus, pe aceeasi linie inscriindu-se si Coreea de Sud. In schimb, Rusia si Franta au probat cativa juniori, fiind evident in cautari pentru o formatie solida.
– Au fost vizibile noutati in evolutii?
I.S. Nimic demn de semnalat. O singura exceptie, germanul Mathias Fahrig (foto), doua medalii de aur si una de argint la «europenele» de la Birmingham, care, la sol, a venit cu un element de cea mai mare dificultate la ora actuala. A fost momentul in care si Marian Dragulescu a facut ochii mari, daca pot spune asa, si a inteles ca se pot ivi surprize in viitor.
– In acest context, ce se poate spune despre evolutiile baietilor nostri?
I.S. Aceasta “Cupa a Japoniei” a insemnat un test foarte bun din toate punctele de vedere. Si in plan strict tehnic, dar si emotional, precum si posibilitatea de a vedea pe viu locul unde vor avea loc “mondialele” din 2011 si conditiile de concurs. In acelasi timp, trebuie spus ca si noi am prezentat o garnitura cu gimnasti tineri, un pas care trebuia sa-l facem si este bine ca am reusit sa-l facem. A fost o intrecere benefica din toate punctele de vedere.
D.G. As mai adauga ca, asa cum stau lucrurile, se poate miza pe o crestere si din punct de vedere al dificultatii, dar si al executiei, totul, desigur, posibil doar daca se va munci serios si in perioada urmatoare.
– Am aliniat, s-a subliniat, o garnitura cu multi tineri…
I.S. Ceea ce a fost foarte bine. De altfel, noi am profitat de faptul ca Flavius Koczi, Ovidiu Buidoso sau Daniel Berbecar se aflau intr-o perioada in care rezolvarea problemelor cu studiile trebuia sa primeze, si am deschis usa celorlalti. Era si timpul ca, dupa atatia ani de munca – si s-a muncit -, sa ajunga greul si pe umerii lor. In ansamblu, pot spune ca au trecut cu bine examenul, evolutiile lor find grevate mai mult de starea emotionala decat de erorile tehnice. Un exemplu pozitiv il constituie Vlad Cotuna, care a evoluat la toate aparatele, si care dispune de un potential capabil sa-l includa in echipa de baza.
D.G. Baza exista. Trebuie crescut din punct de vedere al dificultatii, dar sa nu uitam ca fundamentul il constituie executia, acum la Tokyo diferenta fiind facuta tocmai de acest ultim aspect. Doua vorbe si despre arbitraj: daca la partea de dificultate totul este ok in aprecieri, neputandu-se face prea multe erori, in ceea ce priveste aprecierea la “executie” trebuie lucrat, chiar si in ceea ce ii priveste pe arbitri.
– “Japan Cup” a pus punct unei etape de pregatire si a creionat, intr-un fel, si ceea ce trebuie facut in continuare. Asadar, ce urmeaza?
I.S. Din 14 iulie continuam antrenamentele la Centrul Olimpic de la Izvorani, in pregatire abrupta, deoarece timpul nu sta in loc, cu accent, in cele doua saptamani cat ne vom afla acolo, pe omogenizarea exercitiilor. In a doua jumatate a lunii vom continua cu pregatirea pe o structura de competitie, pentru ca la sfarsitul lui august, mai precis intre 16 si 28, sa participam la triunghiularul Grecia – Bulgaria – Romania, care va avea loc in Grecia. Si privind deja spre toamna, in septembrie, ne vom deplasa la Resita pentru antrenamentele premergatoare Campionatelor Nationale, in regim de concurs, cu finalizare a acestei perioade, evident, la “nationalele” din 17-19 septembrie de la Resita. Apoi, ultmele retusuri si piatra de incercare, Campionatele Mondiale de la Rotterdam, din octombrie.
– Greu…
I.S. Dar, ce este usor in sport?! Si, mai ales, in gimnastica!
Ioan Suciu are dreptate: nimic nu este usor in sport si in gimnastica. Dar si antrenorii, si sportivii stiu foarte bine acest lucru. Prin urmare… (EMANUEL FANTANEANU)
