GINA GOGEAN – IN “INTERNATIONAL GYMNASTICS HALL OF FAME”

“We’re happy to induct Romanian gymnast GINA GOGEAN into the IGHOF! Congratulations!” – a anuntat Nadia Comaneci in deschiderea celei de a 17-a editii a Ceremoniei Oficiale de primire a noilor personalitati ale gimnasticii internationale in International Gymnastics Hall of Fame, eveniment care a avut loc, in haine de gala, in elegantele saloane ale prestigiosului  Petroleum Club din Oklahoma City (SUA). Ceremonia, desfasurata sambata seara, i-a onorat pe Albert Azaryan (Armenia), Lyubov Burda (Rusia), Gina Gogean (Romania) si Yuri Korolyov (Rusia), cei patru “strangand” impreuna 11 titluri olimpice si 35 de campioni mondiali de-a lungul carierei.
Gina Gogean, 35 ani, nu mai are nevoie de prezentare, fiind una dintre personalitatile de marca ale gimnasticii feminine din toate timpurile, cu un palmares impresionant de 30 medalii, cucerite la Jocurile Olimpice (2 de argint, 3 de bronz), Campionatele Mondiale (9 de aur, 2 de argint, 4 de bronz) şi Campionatele Europene (5 de aur, 4 de argint, 1 bronz), dupa retragerea din din activitate, in 1997, ea activand ca arbitru international si antrenoare la cadrul Centrului de la Deva.

Marea noastra gimnasta se alatura, astfel, celor 79 de maestri ai gimnasticii din “Hall of Fame”, reprezentand 20 de natiuni, printre care figureaza deja romanii Nadia Comaneci (1993), Ecaterina Szabo (2000), Teodor Ungureanu (2001), Daniela Silivas (2002), Simona Amanar (2007), Octavian Bellu (2009) si Lavinia Milosevici (2011).
Gina Gogean, in concurs la doua editii ale Jocurilor Olimpice si lider al generatiei, intre 1993 si 1997, si-a inceput interventia sa multumind antrenorilor: “Cariera mea in gimnastica a fost atat de bogata la inalt nivel datorita antrenorilor mei, carora le multumesc”. Ea insasi antrenoare – una dintre fetele pe care le indruma acum este Asiana Peng, pe care incearca sa o duca la Jocurile de la Rio in 2016 -, Gina Gogean stie foarte bine care este rolul unui antrenor in viata sportivului si care este contributia acestuia la reusitele din arena competitionala.“Incerc sa fiu un exemplu pozitiv pentru urmatoarea generatie… Iubesc gimnastica, este viata mea… Sunt foarte fericita ca fac parte din minunata familie a gimnasticii…”
A fost un eveniment “minunat”, asa cum l-a caracterizat si Eduard Azaryan, campion olimpic in 1980 si care are acum propriul club in California, primind onorurile in locul tatalui sau, Albert Azaryan, care, la 84 de ani, nu a putut sa ajunga la Oklahoma City.
Lyubov Burda, de doua ori campioana olimpica (1968 si 1972) si campioana mondiala cu echipa sovietica in 1970, a fost inclusa in 2001, dar abia acum a putut ajunge sa primeasca consacrarea oficiala. “Gimnastica a ramas o parte esentiala a vietii mele”, a afirmat Lyubov Burda – care a fost casatorita cu regretatul Nikolai Andrianov, decedat in 2011 – si care este in prezent membra a Comitetului Tehnic Feminin al FIG.
La randul sau, Yuri Korolyov, de 13 ori medaliat (9 de aur) la Campionatele Mondiale, primul gimnast al epocii moderne care a castigat doua titluri la individual compus (1981 si 1985), a declarat: “Este o mare onoare pentru mine sa fiu inclus in Hall of Fame, fiind convins ca, impreuna, vom continua sa promovam sportul nostru favorit si in viitor”.

”Suntem mandri sa onoram aceste patru imagini ale gimnasticii care au castigat in total 11 medalii la Olimpiade şi 35 la Campionatele Mondiale. Telul nostru este sa pastram mostenirea acestor legende ale gimnasticii internationale si de a folosi povestile si realizarile lor pentru a inspira viitoarele generatii”, a declarat Bart Conner, presedintele IGHOF, care a fost înfiintata in 1987 si a avut initial sediul in Oceanside (California), pentru ca, din 1996, sa se afle la Oklahoma City.
De asemenea, International Gymnastics Hall of Fame a recunoscut si meritele presedintelui forului nipon al gimnasticii, Hidenori Futagi – cu putin timp inainte laureat si al FIG Order -, caruia i-a fost acordat “Ordinul International pentru Merit”, pentru contributia sa semnificativa la dezvoltarea, mentinerea armoniei si promovarea gimnasticii, atat in Japonia, cat si pe plan international.
Campioana mondiala din 2011, americana Jordyn Wieber a primit noua distinctie a Hall of Fame. Intitulat “Nadia Comaneci Sportsmanship Award”, acest Trofeu se acorda unui gimnast in activitate sau recent retras, care da dovada de un inalt spirit de sportivitate si fair-play.

Foto: IGHOF