Gymnyx 2016 – Montreal: Două locuri 3 pentru gimnastele noastre junioare

În perioada 3 – 6 martie, la Montreal, a avut loc cea de a 25-a ediție a International Gymnix 2016, competiție dedicată gimnasticii feminine (senioare și junioare), o platformă de lansare a numeroase talente. Gimnastica românească a fost reprezentată de patru gimnaste ale clubului Cetate Deva, componente ale lotului național de junioare, Ioana Crișan, Olivia Cîmpian, Alisia Botnaru și Denisa Golgotă, însoțite de antrenorii Nicolae Forminte și Liliana Cosma. Junioarele noastre au obținut două medalii de bronz (Alisia Botnaru – bârnă, Olivia Cîmpian – sol), un meritoriu loc 4 (Denisa Golgotă – sărituri), la echipe încheind pe poziția a 5-a. La nivelul junioarelor, ediția 2016 a prestigioasei competiții din Canada, a reunit tinere gimnaste din SUA, Rusia, România, Canada, Japonia, Marea Britanie, Franța și Belgia. Iată ”povestea” Gymnix 2016 din perspectiva Danielei Sburlea, prietena Puzzlegym, spectator și suporter al României în sala din Montreal:

”Așa cum era de așteptat, în condițiile participării unor gimnaste provenind din echipe cu o valoare demonstrată în ultimii ani, concurența a fost extrem de serioasă. Exercițiile junioarelor prezente la International Gymnix au inclus săritura “Amânar”, saltul apel pe bârnă, treceri tip «Shaposhnikova» la paralele – elemente extrem de valoroase în bagajul gimnastelor din elita mondială.
Olivia Cimpian a avut, la sol, o evoluție care a încântat audiența prin eleganță si a fost una dintre cele mai aplaudate gimnaste. După o calificare din prima pozitie (14.125), în finala i-a revenit locul al treilea (13.600), după Emma Malabuyo (SUA – 14.350) și Ana Pădurariu (Canada – 13.950).
La bârnă, Alisia Botnaru a avut o execuție sigură și corectă, care i-a adus și ei locul 3 pe podium (13.775). Competiția a fost câștigată de aceeași gimnastă din SUA, cu un exercițiu a cărui dificultate a fost extrem de ridicată chiar și pentru întrecerile senioarelor: 6.5. Să mai notăm că Alisia Botnaru a fost prezentă și în finala de la sol.
Denisa Golgota a intrat în finală la sărituri cu un Yurcenko cu două întoarceri, foarte bine executat (E. 8.8), terminând pe locul patru, la mai puțin de două sutimi de podium.
Ioana Crisan a prezentat, de asemenea, exerciții valoroase, în special la bârnă (nota de plecare: 5.9). Deși în calificări a ezitat, pierzând finala, Ioana Crișan s-a făcut remarcată pentru energia cu care a lucrat și la celelalte aparate: o desprindere Tkachev foarte înaltă la paralele, o săritură Yurcenko cu un șurub, executată cu o lejeritate care ascunde mult potențial la acest aparat.
În concursul pe echipe, Romania a pierdut podiumul la ultima rotație, la paralele, terminând la 6 sutimi de podium. Totuși este îmbucurător să remarcăm că exercițiile prezentate de junioarele României anul acesta la paralele au avut o valoare semnificativ mai ridicată decât cele de acum doi ani. Este adevărat că două gimnaste din patru au ratat la acest aparat (după trei rotații fără ratare), însa trei dintre ele au inclus un salt Pak, două dintre ele au deja o coborâre Tsukahara, iar Olivia Cîmpian a prezentat și o trecere Maloney, ceea ce reprezinta un progres notabil.
International Gymnix a inclus anul acesta și un concurs de senioare în care am putut să o vedem pe Sae Miyakawa (JAP) – dificultate 6.4 la sol și sărituri (Cheng). Nu putem omite faptul că gimnasta japoneza a fost calificată a doua la sol la Campionatul Mondial din 2015 și este o concurentă majoră pentru finala olimpică; Isabella Onyshko (Canada) a câștigat individualul compus, cu note de peste 14.200 la toate aparatele, iar reprezentantele Belgiei, care vor fi adversarele naționalei României în calificările pentru Jocurile Olimpice, au obținut primele două note în finala la paralele (14.375 și 14.175) și prima notă la sol (Axelle Klinkaert – 14.275), si a doua la bârnă (Nina Derwael – 13.975)…”

Pentru alte amănunte – Rezultate concurs junioare, click aici: Echipe, Individual compusSarituriParaleleBarnaSol

SURSA – Puzzlegym (Daniela Sburlea)