Jocurile Olimpice ale Tineretului, pe linia de start

        Jocurile Olimpice ale Tineretului au fost deschise in cadrul unei Ceremonii care a avut loc pe Marina Bay Floating Stadium, in centru orasului Singapore. Avand ca fundal impresionanta imagine a orasului, cei 3600 de sportivi, intre 14 si 18 ani, au patruns pe Stadion, defilarea lor fiind urmata de discursul pronuntat de presedintele CIO, Jacqyes Rogge, si presedintele Comitetului de Organizare, Ser Miang Ng. Intre participanti s-a aflat si delegatia Romaniei. “In aceasta seara, noi scriem o noua pagina in istoria Miscarii Olimpice:, a declarat presedintele CIO. “De azi, tineretul lumii are sansa de a participa la un eveniment International, in care sportul se asociaza cu educatia si cultura”.
        Alaturi de tinerii sportivi se vor afla si cativa mari si clebri performeri – Yelena Isinbayeva, Frank Fredericks, Joscelin Yeo si Sergey Bubka -, care vor participa la mai multe intalniri de promovare a sportului si olimpismului.
        La cea de-a 119-a Sesiune a CIO de la Guatemala City (6 iulie 2007), membrii forului international olimpic adoptau decizia organizarii, din 4 in 4 ani, Jocurilor Olimpice pentru Tineret, competitie deschisa sportivilor cu varsta intre 14 si 18 ani, editiile de vara si iarna urmand a fi intercalate din doi in doi ani. Primele editii au fost stabilite a avea loc in 2010 – vara si 2012 – iarna, in urma Sesiunii de la Laussane (21 februarie 2008) luandu-se decizia ca orasul gazda 2010 sa fie, Singapore.
        Ideea infiintarii Jocurilor Olimpice ale Tineretului apartine presedintelui CIO, Jacques Rogge, care a dorit sa ofere caracter de universalitate in cadrul «experientei olimpice» intrecerilor tinerilor, in conditiile in care in plan european exista deja un Festival al Tineretului Olimpic (FOTE), cu editii de vara si iarna, in 2013 urmand ca intrecerile sa se desfasoare in Romania.
         Programul General cuprinde 26 de discipline (natatie, tir cu arcul, atletism, badminton, baschet, box, kaiac-canoe, ciclism, calarie, scrima, fotbal, gimnastica, handbal, hochei pe iarba, judo, pentatlon modern, canotaj, yachting, tir, tenis de masa, taekwondo, tenis de camp, triatlon, volei, haltere si lupte – cu 184 de probe.

          Romania va participa cu un lot de 30 de sportivi: Monica Florea, Bianca Razor, Ana Maria Rosianu, Bianca Lazar, Alina Rotaru, Claudiu Cimpoieru, Elena Loghin, Laurentiu Rosu (atletism), Alex.Marin (box, 54kg), Madalina Buzdugan, Ana Maria Gigica, Ioana Prundeanu (canotaj), Andrei Liiferi (canoe), Diana Bulimar, Andrei Muntean (gimnastica), Alexandra Pop (52kg), Ioan Visan (66kg) – judo, Marius Radu (50m, 100m liber), Bianca Mocanu (100m, 200m spate), Razvan Tudosie (50m, 100m spate), Alexandra Dobrin (100m 200m spate) – inot, Lucian Ciovica (spada), Andia Tataran (spada), Dragos Sirbu (sabie) – scrima, Cristina Dinu (tenis), Stefan Ion, Alexandra Morar (ambii la pistol 10m – tir) si Bernadette Cynthia Szocs (tenis de masa).

          Dincolo de disputa pentru medalii, un Program cultural-educativ, articulat in jurul a 5 teme – olimpismul si valorile olimpice, dezvoltarea de competente, modul de viata sanatos, responsabilitate sociala si prezenta in media – va constitui, la randu-i, axa centrala a acestor Jocuri.  “Programul cultural este la fel de important ca cel competitional”, a declarat Jacques Rogge, motiv pentru care organizatorii au imaginat o activitate extrem de intensa in acest plan, cu peste 50 de actiuni in diverse ateliere interactive, proiecte comunitare (ne aflam in Satul Olimpic), pana la alaturarea competitorilor a altor grupuri de tineri “ambasadori” si “ziaristi”.
        Jocurile Olimpice al Tineretului prezinta, pentru prima oara, si o formula de competitie mixta, cu baieti si fete concurand impreuna in aceleasi probe, in sporturi ca precum triatlonul sau natatia. Tineriiu sportivi concureaza individual, pentru tarile lor, dar, totodata, si in echipe compuse din nationalitati diferite, probe mixte care sunt destinate a intari legaturile intre sportivi si a favoriza cunoasterea si intelegerea intre diversele culturi.
        Intre cele 26 de discipline din program, gimnastica se afla in prim-plan cu trei discipline: artistica (masculin si feminin), ritmica si trampoline.
        Federatia Internationala de Gimnastica a validat lista participantilor, in competitie urmand sa se fie 150 de sportivi, nascuti intre 1993 si 1995, provenind din 55 de tari al tuturor Uniunilor continentale. Gimnastica romanesca va fi reprezentata de  Diana Bulimar si Andrei Vasile Muntean.
        Vor fi 42 de sportivi la gimnastica artistica feminin si tot atatia la masculin, dintre care 18 vor accede in concursul la individual compus si cate 8 in finala pe aparate.
        Sa mai facem precizarea ca Adrian Stoica, presedintele Comitetului Tehnic al FIG, va superviza competitiva baietilor, in timp ce Ioan Suciu va oficia ca arbitru.
        De asemenea, sa notam si faptul ca Site-ul oficial al Jocurilor Olimpice ale Tineretului ofera toate posibilitatile multimedia si de urmarire video in direct a intrecerilor si actiunilor care au loc la Singapore:
         http://youtholympicgames.org/tv_live.asp