JOT – Diana Bulimar, candidata la medalii

        Jocurile Olimpice ale Tineretului, care se desfasoara la Singapore, continua cu acelasi aplomb din partea tinerilor competitori, intre cei 3600 de sportivi aflandu-se si reprezentantii Romaniei.
        In ceea ce priveste gimnastica artistica, dupa ce luni am putut urmari – de notat acest fapt, organizatorii asigurand prin site-ul oficial posibilitatea de a vedea live toate evolutiile -intrecerile baietilor in calificari, a fost, marti, randul fetelor sa-si dispute locurile din finala concursului complet si pe aparate.
        Daca la masculin a evoluat Andrei Muntean, si a ramas in concurs cu sanse la medalii, mai ales la inele si paralele, la feminin am avut pe linia de start pe Diana Bulimar, cu o comportare ce o anunta si pe ea printre candidatele la podium.
         Intrecerea, de la un capat la altul a fost dominata categoric de campioana europeana a junioarelor, Viktoria Komova (Rusia), care, la 15 ani, a reusit un formidabil 61.000 la individual compus, cu trei puncte mai mult decat Tan Sixin (China, 58.100), situata pe pozitia secunda, pe locurile 3-4 fiind Carlotta Ferlito (Italia, 55.750) si Diana Bulimar (54.700), disputa din finala pentru titlu la individual compus, programata, joi, 19 august, anuntandu-se, totusi, echilibrata.
        Cu siguranta, rezultatul Dianei ar fi fost mult mai bun, daca nu ar fi fost ratarile la barna, aparat unde a ocupat abia locul 15, cu 13.150 (D 5.700 + E 7.450) si pierzand, astfel, calificarea in finala, locul intai in acest caz revenind chinezoaicei Tan Sixin (15.500).
        Intr-un fel sau altul, Diana Bulimar s-a revansat la paralele si la sol (din nou cu Viktoria Komova in prim-plan, foto dreapta), aparate la care a urcat pe pozitia a treia, lasand sa se intrevada ca dispune de capacitatea de a obtine cel putin o medalie. La paralele a incheiat cu 13.850 (D 5.300 + E 8.550), in timp ce la sol a primit 13.950 (D  5.400 + E 8.550), la capatul unor prestatii apreciate, mai ales la sol (piked full-in; 1 1/2 to double tuck; 2 1/2; double pike) pentru un exercitiu plin de energie.
        Si la sarituri Diana a obtinut calificarea in finala, de pe locul 5, cu un total de 13.650, ca urmare a celor doua exercitii, primul notat cu 13.750 (D 4.600 + E 8.750), cel de al doilea cu 13. 850 (D 4.600 + E 8.950), si de aceasta data intrecerea fiind dominata de sportiva din Rusia.
        Prin urmare, Diana Bulimar ramane in cursa pentru un loc pe podium la individual compus (joi), dar si la aparate (paralele, sol – in special), reuniunile fiind programate joi, 19 august, respectiv 21 si 22 august.
        Referindu-ne la intrecerea feminina, sa mentionam si faptul ca pe locul 6 la individual compus s-a situat Ana Sofia Gomez, calificata, de asemenea, si in finala de la barna, tanara de 14 ani din Guatemala fiind pregatita de antrenorii romani Adrian si Elena Boboc.
        Din seria “diverse”, sa notam ca o serie de gimnasti si gimnaste prezenti la Singapore isi vor aniversa ziua de nastere pe parcursul competitiei, intre acestia aflandu-se si Diana Bulimar, ea fiind nascuta pe 22 augus 1995. Si, daca ne referim la varsta, iata si extremele – cei mai tineri: Robert Tvorogal (Lituania, 5 octombrie 1994) si Rawiwarn Muaktanod (Thailanda, 31 decembrie 1995), iar cei mai in varsta: Weena Chokpaoumpai (Thailanda, 1 ianuarie 1993) si Sixin Tan (China, 10 ianuarie 1995). Iar daca ne referim la talie, atunci iata si in acest caz extremele – cei mai scunzi: Yuya Kamoto (Japonia), Oleg Stepko (Ucraina) – 1.52 m si Diana Bulimar (Romania) – 1.36 m, iar cei mai inalti: Eduard Shaulov (Uzbekistan) – 1.81 m si Shaden Wohdan (Qatar) – 1.66 m.
        Nu putem incheia aceasta trecere in revista a ceea ce s-a intamplat in ziua a doua a intrecerilor de gimnastica artística de la Singapore, fará a aminti faptul ca miercuri este ziua marii finala la individual compus masculin, favoritul la medalia de aur, japonezul de 15 ani Yuya Kamoto, avand de infruntat pe Sam Oldham (M. Britanie), Oleg Stepko (Ucraina), Zhu Xiaodong (China), Daniil Kazachkov (Rusia) si Andrei Muntean (Romania).

Detalii  REZULTATE CALIFICARI – Feminin