JOT – Medalii de argint pentru Andrei Muntean si Diana Bulimar

        Gimnastica artistica si-a desemnat ultimii medaliati in finalele pe aparate, sutele de spectatori prezenti la Bishan Sports Hall din Singapore, unde au loc intrecerile primei editii a Jocurilor Olimpice ale Tineretului.
        ANDREI MUNTEAN si DIANA BULIMAR s-au aflat printre cei mai buni dintre cei buni, coborand cu “argintul” olimpic de pe podiumul la paralele si, respectv, sol.
        Aceste doua medalii de argint se adauga titlului cucerit de Andrei Muntean la inele, cu o zi inainte, mentinand gimnastica romanesca in prim-planul valorilor si, totodata, sporind zestrea delegatiei Romaniei la aceste Jocuri Olimpice ale tinerei generatii.
        Prin urmare, Andrei Muntean, dupa superba victorie de la inele, si-a mai adaugat o pretioasa medalie in palmaresul olimpic al tineretului – sa credem ca laurii de la Singapore sunt de bun augur si pentru Olimpiadele celor “mari” -, de aceasta data “argintul” pentru evolutia de la paralele.

        In calificari, Andrei fusese depasit doar de japonezul Yuya Kamoto (14.850), el fiind cotat cu 14.400, inaintea ucraineanului Oleg Stepko  (14.300). In conditiile in care invingatorul de la individual compus si cel care emitea pretentii in continuare si in finala la paralele, este vorba de Yuya Kamoto, a avut o evolutie cu mult sub asteptari (D 4.900 + E 8.850 = T 13.750), in disputa pentru titlu au ramas Oleg Stepko si Andrei Muresan, carora li s-a alaturat, surprinzator, italianul Ludovico Edali, care abia a prins ultimul “vagon” al calificarilor, si britanicul Sam Oldham, situat pe locul 4 in faza anterioara. Cu un exercitii avand un grad mare de dificultate (5.400), dar si cu o executie bine apreciata de arbitrii (9.000), ucraineanul Oleg Stepko, care a devenit cel mai titrat gimnast al competitiei masculine (2 aur, 2 argint) a reusit sa-si adjudece titlul (14.400), urmat de Andrei Muntean, cel mai mare indice de dificultate (5.600), dar si cu cateva ezitari, astfel ca pentru executie a primit 8.550, ceea ce a rezultat un total de 14.150. punctaj care, in final, a insemnat, totusi, treapta a doua a podiumului. Aflat penultimul pe lista de start, Andrei Muntean marcat, desigur, de o presiune psihica deosebita, a stiut, totusi, sa nu cedeze, astfel ca a trecut de marea surpriza Ludovico Edalli (4.900 + E 9.200 = T 14.000), pozitia a treia, si de britanicul Sam Oldham (D 5.200 + E 8.800 = T 14.000).
        Campionul european al acestui aparat, Andrei Muntean, a demonstrat ca succesul de la Birmingham are o baza solida.
        Asa dar, inca o data felicitari pentru Andrei Muntean, care devine cel mai titrat component al delegatiei Romaniei, el avand in palmares o medalie de aur (inele), una de argint (paralele), un loc 4 (individual compus), precum si alte calificari in finale.

        In programul competitiei masculine au mai figurat si intrecerile la sarituri, unde s-a consemnat cea mai mare surpriza a acestor Jocuri, victoria revenind mongolezului Erdenebold Ganbat (15.662)!, pe locul secund fiind turcul Ferhat Arican (15.650), in timp ce Oleg Stepko s-a situat pe ultimul loc!
        Yuya Kamoto a ratat si titlul la bara (doar pe 4!), pe primul loc situandu-se trio-ul format din campionul european de juniori Sam Oldham (M. Britanie – 14.375), Nestor Abad (Spania – 9.125) si Xiaodong Zhu (China – 14.100).

        Si, pentru ca aceasta ultima zi a finalelor pe aparate sa fie si mai frumoasa, la randul ei, DIANA BULIMAR a urcat si ea pe treapta a doua a podiumului, cucerind medalia de argint la sol, o medalie de care Diana avea nevoie, daca avem in vedere toate evolutiile sale in acesata competitie.
        Disputa pentru locurile pe podium la sol s-a dat, ca si in calificari, intre aceleasi trei gimnaste: Viktoria Komova – steaua Jocurilor -, Sixin Tan si, desigur, Diana Bulimar.
        In reuniunea calificarilor, in care s-au stabilit cele opt finaliste de la sol, ordinea a fost: 1. Viktoria Komova  (14.550), Sixin Tan (13.950) si Diana Bulimar (13.950), dispunerea in clasament dintre ultimele doua facandu-se ca urmare a notei de la executie, cu o minima diferenta in favoarea chinezoaicei.
         Numai ca, in disputa finala Sixin Tan (E 5.500 + E 9.025 = T 14.525), care s-a prezentat cu un nou exercitiu in coregrafia Adrianei Pop, a fost aceea care s-a detasat suficient de clar, in timp ce principala favorita, Tatiana Komova, in ciuda faptului ca a avut coeficientul de dificultate cea mai ridicat din concurs, a fost sub ceea ce a demonstrat in zilele precedente, fiind, la randu-i, depasita si de reprezentanta noastra, Diana prezentand un exercitiu foarte bine apreciat de brigada de arbitre: 14.325 (D 5.500 + E 8.825) – 14.175 (D 5.700 + E8.475).
        “Cu un stil proaspăt şi incantator, care arată  cât de mult iubeşte solul, Diana a castigat complet inimile spectatorilor. Ei bine, oregrafia exercitiului s-a potrivit perfect cu muzica si pentru ea a fost vizibil ca se bucură de ceea ce face. Ca un interpret vesat, ştiind că a făcut bine, Diana a mers apoi să se afunde în braţele antrenorului. Punctajul de 14.325 i-a adus medalia de argint, un cadou unic pentru ziua ei de naştere, împreună cu aplauzele unei mulţimi entuziaste care a cantat “Happy Birthday”, în onoarea Dianei”, comenteaza site-ul FIG.  

        Asa dar, o medalie de argint pentru Diana Bulimar, un frumos cadou pe care si l-a facut chiar de ziua sa. La intoarcerea pe podiumul de concurs, dupa executarea exercitiului, intreaga sala i-a cantat pentru cei 15 ani implinit un entuziast “Happy Birthday”! Si din partea noastra, de asemenea, nu numai un sincer “La Multi Ani!” si mult succes in continuare, dar  si un simbolic buchet de flori atat pentru ziua aniversara, cat si pentru performanta realizata!

        Sixin Tan a reusit sa-si mai aduage un titlu in palmares, de aceasta data la barna, ea fiind de departe cea mai buna la acest aparat, incheind la mare distanta fata de a doua clasata, italianca Carlota Ferlito – un loc secund consolare dupa nereusita de la sol -, si australianca Angela Donald, in timp ce Viktoria Komova, castigatoarea din calificari situandu-se pe pozitia a 7-a!!
        A fost un concurs incarcat de emotii pentru toate participantele, remarcand din nou, comportarea mai mult decat meritorie a guatemalezei A. Gomez Porras (antrenata de romanii Andrei si Elena Boboc), care a ocupat locul 4 la sol si la barna, dovedind reale calitati si la alte aparate.

        Gimnastica artistica si trampoline si-au desemnat ierarhiile, la Bishan Sports Hall din Singapore venind acum randul gimnasticii ritmice, disciplina la care Romania nu va fi prezenta in concurs.

Rezultatele complete:

Masculin – Paralele, Sarituri, Bara

Feminin – Sol, Barna