JOT – Andrei Muntean, primul campion olimpic de tineret al Romaniei

         Gimnastica a reconfirmat faptul ca ramane disciplina sportiva cu cu cel mai mare potential in ceea ce priveste posibilitatea de a obtine rezultate dintre cele mai prestigioase la marile competitii ale lumii.
         O noua si elocventa dovada: succesul repurtat de gimnastul ANDREI MUNTEAN, care intra, astfel, in istoria sportului romanesc ca fiind detinatorul primului titlu olimpic pentru tineret, succes realizat, de asemenea, la prima editie a Jocurilor Olimpice pentru Tineret, de la Singapore.
         Născut pe 30 ianuarie 1993, cu mai mult decat un meritoriu loc 4 la individual compus, Andrei Muntean a reuşit, la această primă ediţie a Jocurilor Olimpice rezervate categoriei de vârstă 14-18 ani, să inaugureze un palmares de campioni, printr-o prestaţie foarte bună la aparatul preferat.
    Sibianul Andrei Muntean a devenit, asa dar, cel dintai campion olimpic de tineret din România, in urma victoriei fara drept de apel obtinuta in finala la “inele”, aparat dominat, de altfel, de la un capat la celalalt al competitiei de catre tanarul nostru reprezentant, el fiind cotat permanent cu cele mai mari notari.

     Ordinea primelor doua locuri s-a pastrat, conform calificarilor, de aceasta data Andrei Muntean fiind notat cu 14.350 (D 5.300 + E 9.050), din nou un punctaj superior celui obtinut de medaliatul cu argint, japonezul Yuya Kamoto (14,200) – aurul de la individual compus -, sau de spaniolul Nestor Abad (14,150), care in calificari a fost abia pe 6.

         Pentru Andrei, aceasta medalie de aur se constituie si intr-o excelenta revansa fata de evolutia de la Campionatele Europene de la Birmingham, din aprilie, cand, ocupand prima treapta a podiumului la paralele, a ratat însă la inele, unde s-a clasat atunci doar pe locul patru.

         In ceea ce ii priveste pe baieti, revenind la Jocurile Olimpice ale Tineretului, de la  Singapore, sa mentionam si faptul ca gimnastica artistica programeaza ultimele finale pe aparate – duminica, 22 august, de la ora 13 (ora Romaniei) -, Andrei avand, din nou, posibilitatea sa obtina un rezultat bun, fiind prezent si intre cei 8 de la paralele, aparat la care, in calificari, a ocupat pozitia secunda.

         Programul primei zile a finalelor pe aparate a mai cuprins, in ceea ce ii priveste pe baieti, si finalele la cal si la sol.
         La cal s-a impus, la limita, ucraineanul Oleg Stepko (13.950), in fata britanicului Sam Oldham (13. 925), pe treapta a treia urcand rusul Daniil Kazachov (13. 550). La acest aparat, Andrei Muntean s-a situat pe pozitia a 8-a, cu 13,050.
         La sol, se poate afirma ca s-a consemnat o surpriza, daca avem in vedere victoria mai putin asteptata a cubanezului Ernesto Sarria Vila (14,525), care abia a prins penultima treapta a calificarilor, urmat de Oleg Stepko (14.500) si chinezul Xiaodong Zhu (14.300).
         De remarcat ca japonezul Yuya Kamoto, invingatorul incontestabil la individual compus si cu evolutii foarte bune in calificari, nu a mai avut aceiasi stralucire in aceste prime trei finale pe aparate.

        Referindu-ne la intrecerea feminina, rusoaica Viktoria Komova si-a continuat marsul triumfal, astfel ca, dupa victoria de la individual compus, si-a mai adaugat inca doua medalii de aur, la sarituri (15.312) si paralele (14.525), confirmand aprecierea ca este, indicutabil, starul gimnasticii acestei editii a Jocurilor Olimpice pentru Tineret.
        La randul ei, Diana Bulimar, cu doua sarituri (I – D 5.000 + E 8.450 = 13.450; II – D 4.600 + E 8.775 = 13.375), in urma carora a avut un total de 13.412 nu putea emite prea mari pretentii, astfel ca a ocupat, in final, locul 7. Pozitie pe care s-a plasat si la paralele (D 5.000 + E 7.525), cu un total de 12. 525. Pentru Diana, care duminica, 22 august, are zi aniversara (La Multi Ani, Diana !, si mult succes in continuare!!), concursul se va incheia cu evolutia la sol.

       Rezultatele complete ale finalelor pe aparate:

       masculinInele, Cal, Sol;

       femininParalele, Sarituri