Junioarele si juniorii la “Trofeo Internazionale Citta di Lugano”

Ziua de 18 mai se anunta foarte aglomerata din punct de vedere al evenimentelor importante si al activitatii competitionale internationale a gimnasticii romanesti, avand in vedere ca la Atlanta (SUA) se va afla Gina Gogean, care va fi primita in “Hall of Fame”, ca la Borovets (Bulgaria) specialistii gimnasticii aerobce isi disputa intaietatea in cadrul Cupei Mondiale, iar la Lugano (Elvetia), va avea loc cea de a 10-a editie a “Trofeului International Citta di Lugano”, competitie deschisa junioarelor si juniorilor. Daca primele doua evenimente le-am prezentat in articolele anterioare, sa ne oprim si asupra traditionalului concurs din Elvetia, la startul caruia, in acest an, la “Resega Palasport” din “Cadro Panoramica Centre”, de la ora 20.00 (ora locala), se vor afla Andreea Munteanu, Andreea Irridon, Liviu Neacsa si Robert Ghiuzan.
“Trofeo Citta di Lugano” este un concurs pentru juniori, in sistem individual compus, participantii fiind nascuti intre 1998 si 2000, care a ajuns la cea de a 10-a editie, acesta avand loc la doi ani. Competitia a fost lansata in 1995, de catre Clubul de gimnastica “Gerra”, sub numele de  “Openul International pentru Echipe de Club”, cea dintai editie revenind olandezilor de la KV Opmeer, cu timpul fiind integrata in circuitul international al forului international la nivelul juniorilor. In 1999, Open-ul s-a mutat in arena de hochei din Lugano, in 2001 intrand in concurs echipe nationale, pentru ca, din 2003, junioarelor sa li se alature si baietii. In 2005 va capata denumirea de azi: “Trofeo Internazionale Citta di Lugano”. In acest an, se vor aniversa doua evenimente: cea de a 10-a editie si jubileul de 150 de ani de la infiintarea Societatii Gimnastica din acest oras al Tarii Cantoanelor, motive deosebite pentru gazde de a organiza concursul la cel mai inalt nivel.
Pe podiumul 2013 se vor afla, la feminin, gimnaste din Austria, Belarus, Elvetia, Italia, Romania, Rusia, Spania si Suedia, iar la masculin din Austria, Belarus, Elvetia, Franta, Italia, Romania, Rusia, Spania.
Evident, vedetele 2013 de la Lugano le reprezinta, cu deosebire, gimnastele din Romania – Andreea Munteanu si Andreea Iridon – si Rusia – Maria Kharenkova, Viktoriya Kuzmina si Anastasia Dimitrieva, fiecare dintre acestea remarcandu-se la importante competitii ale varstei, multiple medaliate la Campionatele Europene.

Gimnastele din Romania au avut o prezenta remarcata in concursul de la Lugano, in 2007 Cerasela Patrascu castigand Trofeul, urmata, in 2009, pe primul loc, de Amelia Racea – ambele devenind, apoi, componente de baza ale echipei de senioare -, pentru ca in 2011, Georgiana Gheorghe sa fie pe treapta a treia, iar Maria Balea pe locul 4.
De aceasta data, Andreea Munteanu si Andreea Iridon sunt gimnastele ce vor fi prezente la Lugano, ele venind in foarte cunoscutul oras elvetian dupa bune prezente, in acest an, si la alte competitii internationale, aceasta constituind o noua oportunitate pentru ele de a-si pune in valoare potentialul de care dispun.
Si in ceea ce ii priveste pe baieti – pana acum niciunul dintre reprezentantii nostri prezenti la Trofeu in anii precedenti nu a urcat pe podium -, concursul se anunta echilibrat, Liviu Neacsa si Robert Ghiuzan neavand o misiune prea usoara, adversarii anuntandu-se cat se poate de buni.
De altfel, acest concurs a reprezentat mereu o rampa de lansare pentru gimnastii juniori, de-a lungul timpului in competitie aflandu-se sportivi si sportive care au devenit nume cunoscute in gimnastica internationala, intre acestea fiind Emilie Le Pennec, D’arya Zgoba, Loes Linders, Monica Bergamelli, Verona van de Leur, Pia Tolle, Ariella Kaeslin, Paolo Ottavi, Epke Zonderland, Hamilton Sabot, Benoit Caranoble, Sergio Muñoz, Niki Böschenstein, Roman Gisi sau, in ceea ce ne priveste, amnintindu-i doar pe Amelia Racea, Cerasela Patrascu, Raluca Haidu, Cristian Bataga, Adrian Bucur, Marius Berbecar, Andrei Groza sau Daniel Radeanu.

Pentru alte amanunte, click aici: Participanti 2013, Palmares