La Izvorani, fetele “coc aluatul performantei” la foc continuu…

        La Complexul Olimpic de la Izvorani, componentele lotului feminin de gimnastica si antrenorii lor parcurg zi de zi ritualul, aparent monoton, al pregatirii si vietii in cantonament. Sute si sute de repetari, pana la a atinge perfectiunea. Dar, drumul pana acolo este inca lung si anevoios, dar “fetele sunt in progres si constatam o crestere in pregatire”, afirma Anca Mihailescu Grigoras, antrenor federal, mereu prezenta in “tabara” de la Izvorani.        

Un motiv de satisfactie l-a constituit pentru antrenori, Octavian Bellu, Mariana Bitang sau Nicolae Forminte, revenirea gimnastelor care au avut ceva probleme de sanatate. Ana Porgras, Raluca Haidu si Diana Chelaru si-au reluat pregatirile, incercandu-se acum nu numai recuperarea timpului pierdut, dar, mai ales, intrarea pe acel drum bun pe care au dovedit ca se afla atunci cand au fost, sa nu ne intoarcem prea mult in timp, la “europenele” de la Birmingham, in primavara.
        Se lucreaza intens, intr-o “atmosfera foarte buna, ceea ce este important atat pentru antrenori, cat si pentru fete”, se lucreaza intens, asadar, pentru “cresterea gradului de dificultate al exercitiilor, dar si pentru realizarea unei executii tehnice care sa convinga juriile de arbitre ca intr-adevar sunt cele mai bune…”
Au existat, sa recunoastem, oarecari temeri in ceea ce priveste stabilirea, fie si pentru o perioada scurta, a bazei de pregatire la Complexul Olimpic de la Izvorani. “Orice nor, daca pot spune astfel, s-a pulberat demult, pentru ca aici au gasit un loc perfect de pregatire, care ofera conditii din toate punctele de vedere, de la sala cu toate dotarile sale pana la hotel si restaurant. Si chiar daca la Izvorani au gasit conditii dintre cele mai bune, lotul nu se va muta definitiv aici, baza ramanand in continuare Deva. Trebuie, insa, sa recunoastem, ca aceasta iesire spre Izvorani le-a facut foarte bine, o schimbare pe care o consider benefica in acest foarte lung proces de antrenament si cantonamente”, adauga Anca Grigoras.      

Cum spuneam, fetele nu prea au timp de odihna, fiind vizibila si de bun augur in acelasi timp, revenirea marcata de Sandra Izbasa, Aurelia Racea, Cerasela Patrascu, Diana Trenca si, in special, cum s-a dorit a se face precizarea, Daniela Andrei.
        Pana la viitoarele competitii, mai ales pana la Campionatele Mondiale de la Rotterdam, doar aparent a mai ramas timp. Asa cum ne spunea si Ioan Suciu, antrenorul federal de la baieti, timpul trece al naibii de repede si nu prea mai ai vreme de povesti. Un prim test va fi meciul bilateral cu Marea Britanie, din 13-15 august, de la Ipswich, acolo unde se doreste cea dintai evaluare in regim de concurs, dar care se creioneaza a fi si un util schimb de experienta, tinand seama si de evolutia gimnasticii britanice.       

Se lucreaza din greu. Cu fiecare zi, incarcatura este mai mare, motiv pentru care momentele de relaxare sunt foarte bine venite, pentru ca, desigur, trebuie eliminata eventuala saturatie psihica. Si, atunci, normal, in program figureaza si clipe de relaxare, de la vizionarea unor filme la cinematograful din apropiere, pana la “timpul petrecut la baza de agrement a lui Dinu Pescariu, acolo unde fetele s-au simtit extraordinar de bine, noi gasind acolo suporteri si prieteni adevarati…”, de la o gustoasa pizza  – “”fara calorii!” – si nu numai, surprize “culinare pur italienesti” oferite de alti prieteni, de la Restaurantul Capriciosa, pana la plimbarea cu barca pe Snagov.

…La Complexul Olimpic de la Izvorani, componentele lotului feminin de gimnastica si antrenorii lor parcurg zi de zi ritualul, aparent monoton, al pregatirii si vietii in cantonament. De la Nadia, Lavinia, Simona, Daniela, Andreea si mai inainte, gimnastele noastre stiu ca altfel nu se poate… (EMANUEL FANTANEANU; foto: Russel Neal)