La St. Petersburg, reuniune a Comitetului Executiv FIG

       Zilele trecute s-a desfasurat la St. Petersburg (Rusia) o importanta reuniune a Comitetului Executiv al Federatiei Internationale de Gimnastica, prilej cu care au fost abordate o serie de probleme privind activitatea forului international, dar si viitorul gimnasticii in general.         
      Cateva amanunte despre cele discutate in cadrul acestei reuniuni ne-a furnizat presedintele forului nostru de specialitate, Adrian Stoica, de asemenea membru al Comitetului Executiv al FIG si presedintele Comitetului Tehnic pentru gimnastica artistica masculina:
      “A fost o intalnire foarte aplicata, avand in vedere ca discutiile s-au axat pe o serie de probleme importante ale activitatii FIG, plecand de la Statut si pana  la schimbari in ceea ce priveste organizarea unor competitii sau pana la mai eficienta promovare a gimnasticii.
      Spre exemplu, un spatiu extins al discutiilor a avut ca subiect o noua forma de organizare a Cupei Mondiale, astfel incat sa se prevada o participare pe nivele valorice, cu turnee de categoria A – cu prezenta celor mai buni 12 din ierarhia internationala pe aparate, ceea ce creste valoarea concursului din toate punctele de vedere – si categoria B – turnee deschise tuturor, ceea ce inseamna, desigur, si alte exigente organizatorice.
      In acelasi timp, au fost analizate o serie de prevederi din actualul Statut in dorinta de a fi imbunatatita activitatea pe anumite domenii, tinand seama ca in acest an va avea loc si Congresul FIG,  cum a fost indelung analizat au fost si rolul si relatia pe care o poate avea reprezentantul sportivilor  – a caror opinie nu este de neglijat, dimpotriva – in cadrul Comisiilor Tehnice.
      A fost introdus la Campionatele Mondiale un nou sistem de formare a juriilor pe aparate, in ideea ca juriile de executie sa dispuna de, sa o numim, dublura, doi arbitri de referinta, care pot interveni in ponderarea rezultatelor, acolo unde se constata discrepante intre arbitrii.
       O propunere care mi-a apartinut si care a fost primita cu mult interes, a fost aceea referitoare la crearea unui soft privind posibilitatea ca, in cazul cand competitia este transmisa si de catre televiziune, sa poata fi afisate pe micul ecran, pentru public, in timp real, notarile arbitrilor.
      Sigura ca da, au mai fost si alte teme pe agenda de lucru a Comitetului Executiv, totul, repet, in dorinta de a imbuntatii activitatea federatiei, a activitatii generale, de a face din gimnastica, si mai mult, ceea ce este de fapt, un sport cu mare audienta si priza la public.”