MAGAZIN: Daniela Druncea, ieri – bronz la “mondialele” gimnasticii; azi – aur continental la canotaj!

Zilele trecute, pe apele Centrului de Performanta pentru Canotaj si Canoe de langa Sevilla, specialisti ai canotajului din 40 de tari si-au disputat titlurile continentale, in prim-plan aflandu-se si reprezentantii Romaniei, care au avut in echipajul feminin de 8+1 o “barca” de aur. Si daca asemenea performante au devenit o obisnuinta pentru sportul romanesc, reusita celor noua fete ascunde insa si o destul de inedita “istorie” in directa conexiune cu gimnastica, deoarece carmaciul nu a fost alta decat fosta gimnasta Daniela Druncea, medaliata a Campionatelor Mondiale din 2007 de la Stuttgart, atunci cand echipa Daniela Druncea, Andrea Grigore, Sandra Izbasa, Steliana Nistor, Cerasela Patrascu, Catalina Ponor a obtinut medalia de bronz. Asa dar, de la “bronzul” mondial al gimnasticii, la “aurul” european al canotajului, evident cu perspectiva unui numar de karate sporit la marile competitii ce urmeaza.
Istoria sportului mondial, consemneaza, inca de pe la inceputurile sale, cazuri in care un sportiv a castigat aurul (olimpic, mondial, european) in doua discipline diferite – Eddie Eagan (SUA) de la box la bob 4, Jacob Tullin Thams (Norvegia) de la yachting la sarituri cu schiurile, Christa Luding (RDG) de la ciclism la patinaj viteza, Morris Kirksey (SUA – atlerism si rugby), Otto Herschmann (Austria – inot si scima), Rebecca Romero (M. Britanie – ciclism si canotaj) -, dar si Carl Schuhmann (Germania), care s-a convertit de la gimnastica la lupte!
In 2009, antrenorul de atunci al lotului feminin de gimnastica, Nicolae Forminte, declara in legatura cu hotararea Danielei de a se retrage din gimnastica: “Si-a facut o analiza si a ajuns la concluzia ca nu mai exista rata de progres, iar cat a invatat nu era suficient pentru a se bate la medalie si cum la noi nu conteaza doar sa participi, ci trebuie neaparat sa castigi, s-a hotarat sa renunte. In plus, anul acesta nefiind concurs pe echipe, iar la anul cele mici care au venit la lot ar fi avut sanse mult mai mari sa prinda echipa, a fost inca un motiv pentru ea. A fost o decizie matura, luata impreuna cu familia”.
La sosirea in tara, dupa intoarcerea victorioasa de la Sevilla, Daniela Druncea a declarat ca trecerea de la un sport la altul a fost una dificila pentru ea.
”Am cunoscut programul de cantonament si restrictiiile din gimnastica. O parte dintre ele se aseamana cu cele din canotaj. Cantonamentul este la fel, adica se desfasoara tot pe durata intregului an, doar de cateva ori mergem si noi acasa. A fost o trecere grea. Am cunoscut unele lucruri din performanta. Este un sport diferit, iar unele zile au fost mai grele. Am inteles ca trebuie sa invat repede tot ce imi doream si tot ce presupune canotajul. Pana la urma a fost bine. Se pare ca am prins totul repede, asa cum am dorit”, a spus Daniela Druncea, precizand ca a fost dorinta sa de a continua in sport si de a ajunge acolo unde nu a putut la gimnastica. ”Am o relatiie foarte buna cu fetele, comunicam, ma ajuta foarte mult si am invatat mult de la ele. Colegele mele au experienta foarte mare… In gimnastica efortul maxim era depus doar de mine, dar acum, la canotaj, colegele mele depun efortul cel mai mare, iar eu le ajut cat de mult pot cu incurajari, cu o directie foarte buna, apoi corectari pe timpul parcursului. Incerc sa fiu cat mai receptiva si sa prind totul asa cum trebuie”.
Retragerea din sportul care aduce consacrarea inseamna, de multe ori, pentru un sportiv, finalul unui vis. O mana de idealuri, de dorinte si de momente in care se aude Imnul se pierd intr-o decizie care nu mai poate fi evitata. Cativa, poate cei mai puternici, aleg insa un nou drum. Tot in sala de antrenamente, tot ca elev, dar intr-o disciplina care nu are nicio legatura cu trecutul. Daniela Druncea (23 de ani, 1,53 m si 40 kg)  a renuntat la gimnastica in urma cu aproape doi ani. “Nici nu imi imaginam cat de greu ar putea fi. Cand eram in gimnastica si le vedeam pe fetele de la canotaj in barci, vaslind, mi se parea chiar foarte simplu, dar acum pot spune ca este unul dintre cele mai grele sporturi”.
Asadar, Daniela Druncea, a schimbat o echipa victorioasa, pentru una la fel de valoroasa si invingatoare, de data aceasta a canotajului, cu Roxana Cogianu, Nicoleta Albu, Cristina Grigoras, Adelina Cojocariu, Irina Dorneanu, Andreea Boghian, Camelia Lupascu si Ionelia Zaharia.
Evident ca, celor doua “echipe” le dorim sa aiba parte doar de ape linistite cu inflexiuni aurite…