Biografii-A


AGACHE, LAVINIA (1966), n. la Caiuti, jud. Bacau. Sportiva cu merite in afirmarea gimnasticii feminine pe plan international. Maestra emerita a sportului. Incepe gimnastica la Onesti, in 1975, cu antrenorii Maria Cosma si Mihai Agoston, apoi se pregateste la CSS „Cetate” Deva cu antrenorii Adrian Goreac, Maria Cosma si Octavian Belu. Pe plan intern, devine campioana absoluta la junioare in 1979, iar in anii 1981, 1982 si 1983 cucereste titlul de campioana absoluta la senioare. Debuteaza pe plan international la CE de juniori din 1980, unde obtine medalia de bronz la individual compus. La CE de seniori din anul 1983 castiga medalia de aur la barna, 2 medalii de argint, la individual compus si paralele, precum si o medalie de bronz la sarituri. In 1981 debuteaza la CM, unde se claseaza pe locul 7 la individual compus, iar la CM din 1983 obtine 3 medalii de argint (echipe,  paralele si sarituri) si o medalie de bronz la barna. La Cupa Mondiala, organizata in anul 1982, cucereste o medalie de argint la sol, iar la individual compus se claseaza pe locul 3. Face parte din echipa care castiga medalia de aur si titlul de campioana olimpica la JO din 1984 de la Los Angeles, iar la sarituri obtine medalia de bronz. Dupa 1990 se stabileste in SUA.

ALBU (IONESCU), ATANASIA (1935-1990), n. la Ploiesti. Profesoara de educatie fizica, absolventa a ICF din Bucuresti. Maestra a sportului si Maestra emerita a sportului. Componenta a echipei ICF si a clubului „Stiinta”, unde s-a pregatit sub indrumarea profesorului Nicolae Baiasu. Multipla campioana nationala in proba pe echipe si detinatoarea a 3 titluri pe aparate – paralele in 1959, 1964 si barna in 1963. Incepand din 1957 a fost selectionata in loturile nationale. Si-a adus contributia la cucerirea primei medalii a gimnasticii romanesti la CM din 1958 de la Moscova, unde echipa a intrat in posesia medaliei de bronz. La CM din 1962, de la Praga, s-a clasat, in concursul pe echipe, pe locul 9. La JO din 1960 de la Roma a fost medaliata cu bronz pe echipe, iar in 1964, la Tokyo, s-a clasat pe locul 6 in aceeasi proba. In calitate de arbitru international a oficiat la mai multe competitii internationale. A functionat, ca asistent si apoi ca lector universitar, la catedra de educatie fizica a Institutului de Medicina si Farmacie din Bucuresti, unde a obtinut cu studentele pe care le-a pregatit mai multe titluri de campioane universitare la gimnastica.  In 1981 a facut parte din colectivul de tehnicieni care au pregatit lotul national universitar al Romaniei pentru Universiada din Bucuresti, soldata cu rezultate remarcabile. In 1987 a fost numita antrenoare federala. S-a distins prin profesionalism si daruire in rezolvarea problemelor gimnasticii romanesti, contribuind la dezvoltarea acesteia si la afirmarea ei pe plan international. A fost membra a Biroului FRG si a Colegiului central al antrenorilor.

AMANAR, SIMONA (1979), n. la Constanta. Gimnasta cu performante exceptionale pe plan international. A activat cu dubla legitimare la CSS nr. 1 si la clubul „Farul” Constanta. La club s-a pregatit sub indrumarea antrenorilor Ileana Mihail, Mirela Szemerjai, N. Forminte si M. Frum, iar la lotul national, cu antrenorii O. Bellu, Mariana Bitang, N. Forminte si T. Ponoran. Participa la concursuri de la varsta de 9 ani. Debuteaza in 1992, la Balcaniada de gimnastica din Bulgaria, cu medalia de bronz la individual compus si la CE de juniori, unde obtine medalia de aur in proba pe echipe. In perioada 1994-1998 participa la trei CE, cinci CM si la JO din 1996, castigand 23 de medalii, dintre care 12 de aur. La CE realizeaza un palmares impresio­nant: medalie de aur cu echipa in 1994 (Stockholm); 3 medalii de aur – sarituri, paralele si echipe – in 1996 (Birmingham); medalie de aur cu echipa, 2 medalii de argint – individual compus si sarituri, precum si 2 medalii de bronz – barna si sol, in 1998 (St. Petersburg). Componenta a natio­nalei care a cucerit medaliile de aur in proba pe echipe la CM din 1994 (Dortmund), 1995 (Sabae), 1997 (Lausanne) si 1999 (Tianjin). La CM din 1995 de la Sabae (Japonia), se impune la sarituri, castigand primul sau titlu mondial individual. In 1996, la San Juan (Porto Rico), intra in posesia medaliei de argint la sarituri. Rezultatele deosebite obtinute in anul 1996 la CE, CM si la Internationalele Romaniei, unde castiga medalii de aur la individual compus, sarituri si sol, prefateaza participarea excelenta de la JO de la Atlanta, unde obtine 4 medalii: aur – sarituri (singura gimnasta romanca medaliata cu aur), argint – sol, bronz – individual compus si bronz la echipe. La CM din 1997 (Lausanne) se impune din nou la sarituri, cucerind titlul si locul secund la individual compus. In 1998, la Cupa Mondiala, invingatoare la sarituri si sol. CM din 1999, Tianjin (China), ii ofera posibilitatea de a-si demonstra valoarea internationala, prin cucerirea titlului mondial cu echipa si a medaliilor de argint la sarituri si sol. La JO de la Sydney, din 2000, devine campioana olimpica absoluta, cucereste aur cu echipa si bronz la sol. S-a impus prin programe cu executii valoroase, cu inalt grad de dificultate, dovedind siguranta si eleganta in executii, un moral exceptional fiind un adevarat port-drapel al gimnasticii. Pentru performantele sale i s-a acordat titlul de Maestra emerita a sportului. In anul 2000 a fost desemnata sportiva numarul 1 a lumii la sporturile tehnice, festivitate desfasurata Londra, la 16 ianuarie 2001. Prin Decret Prezidential, in 2000, i s-a conferit Ordinul National „Serviciul Credincios”, in grad de comandor. Vicepresedinte al FRG si cadru universitar la Facultatea de Vest din Timisoara.