Biografii-D


DIDILESCU, OLGA-FANICA (1947), n. la Constanta. Profesor si antrenor de gimnastica. Absolventa a IEFS din Bucuresti – sefa catedrei de gimnastica a CSS Constanta. A contribuit la pregatirea gimnastelor

Camelia Voinea (campioana mondiala, 1987) si Daniela Maranduca, care a obtinut cu echipa titlul mondial la Dortmund, in 1994. Paraticipa ca arbitra internationala la CM, CE si JO in perioada 1991 – 2000. Antrenor emerit din 1992. Membru al Biroului Federal.

DRAGULESCU, MARIAN (1980), n. la Bucuresti. Absolvent al Academiei Nationale de Educatie Fizica sI Sport. A inceput sa practice gimnastica in 1988, la SSE 2 din Bucuresti, sub indrumarea profesorului Sacerdoteanu. Legitimat la Dinamo (antrenor Danut Grecu); la lotul national s-a pregatit cu antrenorii Danut Grecu, Aurelian Georgescu, Stefan Gal, Adrian Sandu. Multiplu campion european, mondial si medaliat olimpic, Marian Dragulescu ramane unul dintre cei mai buni gimnasti romani din toate timpurile. A inceput gimnastica la varsta de 7 ani pentru a scapa de karate, a cochetat mai apoi cu inotul, dar a revenit – dupa numai trei luni – la prima dragoste, cu care a cunoscut consacrarea. Are o saritura, de mare dificultate, care ii poarta numele. Palmares: 2000 – CE Bremen – aur la sol, argint cu echipa sI bronz la individual compus; – Cupa Mondiala Glasgow – aur la sarituri; 2001 – CM Ghent – aur la sarituri sI sol;2002 – CE Patras – aur cu echipa, argint la sarituri, bronz la sol; – CM Debrecen – aur la sol; – Cupa Mondiala Stuttdart – aur la sol, bronz la sarituri; 2003 – CM Anaheim – argint la sarituri; – Cupa Mondiala Stuttdart – aur la sarituri; 2004 – JO Atena – argint la sol, bronz la sarituri sI cu echipa; – CE Ljubljana – aur la individual compus, sol, sarituri sI cu echipa; – Cupa Mondiala Ghent – aur la sarituri; – Cupa Mondiala Glasgow – argint la sarituri, bronz la sol; – Cupa Mondiala Lyon – argint la sarituri; 2005 – CE Debrecen – aur la sol; – CM Melbourne – aur la sarituri; – Cupa Mondiala Maribor – aur la sarituri sI sol; – Cupa Mondiala Ghent – bronz la sarituri sI sol; – Cupa Mondiala Paris – aur la sarituri sI sol; 2006 – CE Volos – aur la sarituri, argint cu echipa sI la sol; – CM Aarhus – aur la saituri sI sol; – Cupa Mondiala Sao Paolo – aur la sarituri; – Cupa Mondiala Lyon – aur sarituri sI sol; 2007 – Cupa Mondiala Paris – aur sarituri sI sol. 2008 – JO Beijing – locul 4 la  sarituri, locul 7 la sol si cu echipa. Antreneaza copii la clubul Dinamo alaturi de fostul sau coleg Marius Urzica. Maestru emerit al sportului. „Premiul National pentru Sport”. Ordine si Medalii al Romaniei.

DOBRE, AURELIA (1972), n. la Bucuresti. Gimnasta cu performante de prestigiu pe plan intern si international. Membra a clubului Dinamo Bucuresti, sub indrumarea antrenorilor Emilia si Florin Stefanescu. Componenta de baza a lotului national, s-a pregatit la Centrul Gimnastica din Deva, avandu-i ca antrenori pe Adrian Goreac, Maria Cosma si Octavian Bellu. Debuteaza pe plan international in 1986, la CE juniori, unde cucereste locul I la paralele si sarituri, locul 2 la barna si bronzul la individual compus. In anul 1987, la CM de seniori de la Rotterdam, se impune cu performante de exceptie, castigand 3 medalii de aur, la individual compus, barna si pe echipe, precum 2 medalii de bronz, la sarituri si sol. Este prima gimnasta din Romania care devine campioana mondiala la individual compus. Isi aduce contributia la cucerirea medaliei de argint pe echipe la JO din 1988, de la Seul. S-a dovedit o gimnasta cu un grad inalt de tehnicitate, demonstrand o mare usurinta, eleganta si expresivitate in executarea unor exercitii si combinatii de mare dificultate. Dupa 1990, a plecat in SUA. Pentru performantele obtinute, i s-a acordat titlul de Maestra emerita a sportului.

DOBROVOLSKI, ELENA (1935), n. la Timisoara. Profesoara de educatie fizica, absolventa a ICF Bucuresti. Cadru didactic universitar la Academia de Studii Economice. A activat la clubul „Stiinta” din Bucuresti, sub indrumarea profesorului Nicolae Baiasu. Multipla campioana nationala in concursul echipe si un titlu la individual, in 1960, la sarituri. Selectionata, incepand din 1953, in loturile nationale, undee s-a pregatit cu antrenorii Maria Simionescu, Petre Dungaciu si Caius Jianu. Debuteaza la CM din 1954, de la Roma, unde se claseaza pe locul 4 cu echipa. Contribuie la obtinerea, in premiera pentru ginnastica romaneasca, medaliei de bronz in concursul pe echipe, la editia din 1958, de la Moscova. In 1962, la Praga, se claseaza pe locul 9 in aceeasi proba. La JO din 1956, de la Melbourne, face parte din echipa care cucereste pentru prima data o medalie olimpica (bronz) si se claseaza pe locul 5 la ansamblu, iar la editia din 1960 de la Roma, o noua medalie de bronz, tot in concursul pe echipe. S-a stabilit in Germania, unde lucreaza in domeniul kinetoterapiei. Maestra a sportului.

DUNCA, RODICA (1965), n. la Baia Mare. A activat la CSM Baia Mare, sub indrumarea antrenorilor Elena Marinescu si Alexandru Aldea. La lotul national s-a pregatit cu antrenorii Martha si Bela Karoly. Aduce o contributie deosebita la cucerirea primului titlu de campioana mondiala de catre echipa feminina de gimnastica a Romaniei, in anul 1979, la Fort Worth – SUA (389, 550 puncte). La JO de la Moscova, din 1980, face parte din echipa care obtine medalia de argint. In anul 1981, la CE, intra in posesia medaliei de bronz la barna. A lucrat ca antrenoare la CSM Baia Mare, apoi ca dansatoare la teatrul din localitate. Pentru contributia si performantele sale, i s-a acordat titlul de Maestra emerita a sportului. In anul 2000, i s-a conferit Medalia Nationala „Pentru Merit”, clasa a IlI-a.

DUNGACIU, PETRE (1927 – 2002), n. la Gurahont, jud. Arad. A absolvit ICF , promotia 1951. Inca din anul 1951 a fost numit preparator la Catedra de gimnastica, unde, ulterior, a promovat la gradul de sef de lucrari. Intre 1952 si 1956 a urmat cursurile de aspirantura la Institutul Central de Cultura Fizica din Moscova. A fost antrenor al echipelor de gimnastica a ICF si a Clubului „Dinamo” Bucuresti. Gratie rezultatelor deosebite obtinute in pregatirea lotului national feminin de gimnastica a fost solicitat de federatiile de specialitate din Spania, Italia si Mexic. A publicat articole metodologice de specialitate in revista „Educatie Fizica si Sport”. Inzestrat exceptional din punct de vedere motric, dar si cu o mare sensibilitate si o aleasa cultura muzicala, a creat, in institutiile de invatamant in care a functionat, atmosfera si cadrul propice organizarii concursurilor sportive, a serbarilor si demonstratiilor de gimnastica si, deopotriva, constituirii si fiintarii echipelor scolare de dansuri populare.