Biografii-F


FIREA, ELENA (1928 – 2010), n. la Chisinau. Absolventa a ICF, promotia 1951. Si-a sustinut doctoratul in stiintele educatiei la Universitatea Bucuresti (1998). A practicat gimnastica sportiva de performanta, fiind selectionata in lotul national (1950-1951). Dupa absolvirea ICF, a fost incadrata asistenta la Catedra de istoria, teoria, metodica si organizarea educatiei fizice si a parcurs, in timp, toate treptele didactice, devenind profesor universitar. in 1980, a fost aleasa decan, iar in 1984, rector al IEFS, fiind prima femeie profesor din istoria institutului careia i se incredinteaza aceasta functie. In 1990, infiinteaza Facultatile de educatie fizica si sport in cadrul Universitatii Ecologice si Universitatii „Spiru Haret” din Bucuresti. Ca dascal, a contribuit la formarea a peste 50 de promotii de specialisti (profesori si antrenori) si la promovarea lor in ierarhia specifica invatamantului si sportului romanesc. Este autoarea cursului Bazele generale ale metodicii educatiei fizice scolare si sportului si coautoare la lucrarea Sistemul unitar de verificare si apreciere a elevilor (SUVA). De asemenea, a facut parte din colectivul de specialisti care au elaborat Terminologia educatiei fizice si sportului (un amplu dictionar cuprinzand 200 de termeni redati in 6 limbi – romana, franceza, spaniola, germana, engleza si rusa), aparuta la Ed. Stadion, in 1973. Aspecte ale bioritmului circadian la studentii IEFS, Valoarea biopedagogica a lectiilor de educatie fizica, Evolutia si tendintele de dezvoltare ale stiintei educatiei fizice si sportului, Evaluarea nivelului somato-functional si motric al populatiei scolare din Romania cu ajutorul testelor EUROFIT – constituie doar o parte din cele aproape 200 de studii, referate si articole pe care le-a facut publice in presa de specialitate sau la diverse reuniuni stiintifice. Ca arbitru international de gimnastica sportiva (artistica), participa la JO, CM si la Cupele Mondiale organizate intre 1955 si 1990. A fost: vicepresedinta a FRG si membra in Biroul executiv al CNEFS (1986 – 1990; presedinta a Colegiului de arbitri al FRG (1970 – 1980); presedinta a cluburilor sportive al IEFS (1984 – 1990) si al Universitatii Ecologice (1996 – 2000). I-au fost conferite o serie de distinctii, intre care Medalia „Muncii” si „Meritul sportiv”.

FORMINTE, NICOLAE VALERIAN (1956), n. la Campulung Moldovenesc . Absolvent al IEFS in 1980.  Primul club: Farul Constanta. Antrenor la lotul national feminin si antrenor coordonator, din 1993. A contribuit la pregatirea mai multor gimnaste medaliate la marile competitii internationale: Daniela Maranduca, Simona Amanar, Lavinia Milosovici, Gina Gogean, Claudia Presecan, Corina Ungurean, Maria Olaru, Andreea Raducan, Daniela Sofronie, Andreea Munteanu, Catalina Ponor, Silvia Stroescu, Sabina Cojocar, Alexandra Marinescu, Steliana Nistor, Sandra Izbasa, Amelia Racea, Ana Porgras, Diana Chelaru s.a. „Cetatean de Onoare” al oraselor Constanta si Deva. Decorat cu Ordine si Medalii ale Romaniei

FUMEA, MARCELA MARIA (1953), n. la Ceamurlia de Jos, jud. Tulcea. Antrenoare de gimnastica ritmica sportiva si aerobica, absolventa a institutului Politehnic Bucuresti si a Scolii de Antrenori de pe langa CNEFS. A practicat gimnastica ritmica de performanta, fiind campioana universitara, si nationala (proba de ansamblu 1975, 1978) si locurile 3 la Campionatele individuale de gimnastica ritmica sportiva (1975, 1976, 1977). Participa, in calitate de coregraf, la pregatirea loturilor nationale de juniori si a celui olimpic de la Deva, in perioada 1993 -1994; din 1994, antrenor la lotul national de gimnastica aerobica. A adus in prim-plan, in scurt timp, gimnasti cu rezultate de exceptie, medaliati la marile campionate. A participat cu sportivii lotului la spectacolul „Dans Atletic”, organizat in premiera mondiala, la Milano, in 1998. Antrenor emerit. Arbitra internationala. Membra a Comisiei tehnice internationale de sport aerobic. In 2000, i s-a conferit Medalia Nationala „Pentru merit”, clasa a Il-a.