Biografii-I


IANCULESCU, ADRIAN (1973), n. la Lugoj. Prima legitimare la CSS din Lugoj, antrenor F. Belcsak, de unde s-a transferat la Clubul Steaua, antrenor A. Georgescu. La lotul national s-a pregatit cu D. Grecu si A. Georgescu. Campion national cu echipa si locul 2 la individual compus in 1995, campion national cu echipa si locurile 2 la sol, cal si sarituri, in 1996. La CE din 1996, locul 6 cu echipa. La JO din 1996 se claseaza pe locul 9 cu echipa. In 1995, CM de la Sabae din Japonia, isi aduce contributia la cucerirea medaliei de bronz in proba pe echipe (prima medalie obtinuta de gimnastii romani in istoria gimnasticii). Tot la acest campionat se claseaza pe locul 8 la sarituri. La CM din 1997, de la Lausanne, obtine medalia de bronz la sarituri (singurul medaliat din lotul masculin) si locul 7 la cal cu manere. Maestru emerit al sportului. In anul 2000 i s-a decerant Medalia Nationala „Pentru Merit”, clasa a IlI-a.

IONESCU, CARMEN (1985), n. la Bucuri Legitimata la CSA – CSS nr. 3 Steaua, fiind pregatita de antrenoarele Eliza Stoica, Elena Ceampelea. La lotul national a fost pregatita colectivul tehnic condus de Octavian Bellu. Primele performante pe plan international le realizeaza in anul 2000 la CE de juniori de la Paris, unde castiga doua medalii de argint, la individual compus si echipe. In anul 2001 a facut parte din echipa feminina de gimnastica care a cucerit medalia de aur la CM de la Gent.

IOVAN (INOVAN), SONIA (1935), n. la Cluj. A fost multipla campioana nationala: 7 titluri cu echipa “Stiinta”, 4 la individual compus, 4 la barna, cate 2 la paralele si sarituri, unul la sol. La JO din 1956 a primit prima medalie olimpica de bronz pe echipe si locul 14 la individual compus; in 1960, la J.O. de Roma, medalie de bronz pe echipe,  2 locuri 5, la individual compus si la sarituri, 2 locuri 6, la sol si paralele; in 1964,  la J.O. Tokyo, locul 6 cu echipa si 14 la individual compus. La CM din 1958, de la Moscova, medalie de bronz cu echipa, prima obtinuta la “mondiale”,  iar in 1962 locul 9 cu echipa si 20 la individual compus.  Participa la 3 editii ale C.E., desfasurate la inceput sub denumirea de Cupa Europei. In 1957, la Bucuresti, argint la barna, 2 medalii de bronz, la individual compus si sarituri, locul 4la sol si 5 la paralele; in 1959, la Cracovia, argint la sol, bronz la individual compus si locul 4 la paralele; in 1961, la Leipzig, locul 8 la individual compus. In perioada 1966 – 1967 a fost antrenor federal. Dupa absolvirea Institutului, a parcarsi toate treptele didactice, pana la profesor universitare, fiind sefa catedrei de educatie fizica de la ASE. In 1997 a fost solicitata sa lucreze la Institutul de Educatie Fizica din Balhad (Liban). Maestra a sportului. Maestra Emerita a sportului. A fost casatorita cu ziaristul sportiv Paul Iovan.

IZBASA, SANDRA RALUCA (1990), n. la Bucuresti. Gimnasta de talie mondiala, participanta si medaliata, incepand cu anul 2006, la competitii de mare anvergura, europene, mondiale, respectiv la Jocurile Olimpice de vara din 2008. In concursul pe echipe de la Jocurile Olimpice din 2008, desfasurat, miercuri, 13 august 2008, Sandra Izbasa a obtinut medalia olimpica de bronz alaturi de Gabriela Dragoi, Steliana Nistor si Anamaria Tamarjan. In evolutia pe aparate, Izbasa a obtinut medalia de aur la sol. Principale participări şi palmares – C.E. juniori de la Amsterdan – argint pe echipe, argint la sol; C.E. de la Volos – aur la sol, argint pe echipe, bronz la barna; C.M. de la Aarhus, Danemarca – bronz la individual compus, argint la barna; C.E. de la Amsterdam, Olanda – argint la individual compus şi barna; C.M. de la Stuttgart, Germania – bronz pe echipe; C.E. de la Clermont -Ferrand, Franţa – aur pe echipe, aur la sol, argint la bârnă; Jocurile Olimpice de vară, Beijing, 2008 – bronz cu echipa si aur la sol; Cupa Mondială de gimnastică artistică de la Cottbus,Germania – bronz la barna, aur la sol; Cupa Mondiala de la Madrid,Spania – bronz la sol. Ordinul “Meritul Sportiv” clasa I.