Biografii-R


RADUCAN, ANDREEA-MADALINA (1983), n. la Barlad. Activeaza ca gimnasta la CSS din Barlad sub indrumarea antrenoarei Veronica Ionascu. Campioana nationala de junioare. A fost selectionata in lotul national de junioare in 1996 la Onesti, unde s-a pregatit cu antrenorii Stefan Gal, Clementa Garabet, iar in lotul olimpic, din 1998, s-a pregatit cu colectivul de antrenori coordonat de Octavian Bellu. S-a remarcat la CE de junioare de la St. Petersburg (1998), unde a obtinut 2 medalii de argint, in proba pe echipe si la barna, o medalie de bronz la sol si s-a clasat pe locul 4 la individual compus. La CM de la Tianjin din China (1999) a contribuit la cucerirea celui de-al patrulea titlu mondial consecutiv de catre echipa Romaniei, performanta unica pe plan international. S-a impus la sol castigand medalia de aur si la barna medalia de argint. La individual compus, s-a clasat pe locul 5. La JO de la Sydney din 2000 are evolutii exceptionale, contribuind la obtinerea medaliei de aur pe echipe; cucereste medalia de aur la individual compus, care este insa retrasa de CIO fiind gasita pozitiv (efedrina) la controlul antidoping. A cucerit inca o medalie de argint la sarituri. La finalul anului 2000, la Cupa Mondiala de la Glasgow, a cucerit 2 medalii de aur la sol si barna. La CM din 2001, 3 medalii de aur (barna, sol, echipe) si doua de bronz (individual compus, sarituri). Maestra emerita a sportului. In anul 2000, i s-a conferit Ordinul national „Serviciul Credincios”, in grad de comandor. Lucreaza in cadrul Fundatiei Olimpice Romane.

RIZAN, MARIAN (1966), n. la Craiova. A inceput sa practice gimnastica la Craiova, sub indrumarea antrenorului Marcel Marasescu, apoi si-a continuat activitatea la Clubul „Steaua”, sub indrumarea lui Gh. Condovici si A. Georgescu. La lotul national s-a pregatit cu antrenorii Danut Grecu, I. Albu, A. Georgescu. Pana in 1986 a obtinut mai multe titluri de campion national, in special la cal cu manere, aparatul sau favorit. In 1986 a devenit campion absolut al Romaniei si campion cu echipa. Pe plan international, intra in posesia medaliei de argint la paralele in 1984, la CE de juniori. La CE de seniori de la Moscova din 1987, cucereste 2 medalii de bronz (paralele, cal). A activat ca antrenor la Timisoara, iar din 1997 la Resita. In 1995 a fost selectionat la colectivul de antrenori pentru pregatirea lotului national de juniori. Maestru emerit al sportului. Din anul 1996, lucreaza ca antrenor in Franta.

ROSALA, VIRGIL (1903 – 1988), n. in satul Caciulata, jud. Fagaras. Profesor universitar. Absolva INEF, cu „Magna cum laudae”, in 1926, dupa care este oprit ca asistent la Catedra de gimnastica. Este trimis, apoi, pentru perfectionare, la Institutul Regal Central de Gimnastica din Stockholm, Scoala Superioara de Gimnastica din Lund (Suedia), Institutul de Gimnastica din Copenhaga si la Scoala Superioara de Gimnastica din Ollernup (Danemarca). Revenit in tara, isi continua studiile universitare, obtinand, in 1937, licenta in filosofie si pedagogie la Universitatea din Bucuresti. impreuna cu cei mai buni gimnasti din randul studentilor de la INEF/ISEF, pregatiti anume de el, a participat la amplele demonstratii de gimnastica desfasurate in cadrul JO din 1936, de la Berlin, si la editia 1939 a Lingiadei de la Stockholm – organizata cu ocazia comemorarii centenarului mortii lui Per Henrik Ling (1776-1839), creatorul gimnasticii suedeze. Prin formatie (gratie, mai cu seama studiilor sale peste hotare), a fost promotorul sistemului suedez de gimnastica, sistem adoptat oficial de invatamantul romanesc pana in 1947. A avut o activitate didactica si stiintifica bogata, concretizata in peste 115 lucrari si articole publicate, printre care: Sisteme si metode de educatie fizica, Gimnastica pentru copii, Organizarea educatiei fizice in mediul urban si rural.

ROSU, MONICA (1987) n. la Bacau. Gimnastă de valoare, actualmente retrasa din activitatea, dubla medaliata cu aur la Jocurile Olimpice din 2004 (Atena, Grecia). A inceput gimnastica la varsta de patru ani şi s-a antrenat in primii ani la CSS Bacau. A fost selectionata in echipa nationala de junioare. A debutat la un turneu de gimnastica organizat la Charleroi (Belgia), la inceputul anului 2000. A concurat in 2001, in Olanda, si Slovacia. In 2002 a facut parte din echipa Romaniei la Campionatele Europene pentru juniori, unde a castigat medaliile de bronz la sarituri si sol. Concurează la Campionatele Mondiale 2003 de la Anaheim (SUA), unde castiga medalia de bronz cu echipa si se plaseaza pe locul patru la sarituri. A facut parte din echipa României care a reusit sa isi apere titlul olimpic la Atena 2004, iar la sarituri, aur în finalele pe aparate. Participa si la Campionatele Europene din 2004 (Amsterdam, Olanda), unde castiga medalia de aur la sarituri. In 2005 se retrage din activitatea competiţionala.

RUHN, MELITA (1965), n. la Sibiu. A inceput sa practice gimnastica de la 7 ani, la Sibiu, sub indrumarea antrenorilor Ana Crihan si Adrian Goreac. La Liceul de la Deva si la lotul national s-a pregatit cu antrenorii Martha si Bela Karoly. Laprima participare la CE din 1979, de la Copenhaga, locul 5 la individual compus, intr-o companie deosebit de valoroasa. Aduce o contributie deosebita la cucerirea primului titlu de campioana mondiala de catre echipa feminina de gimnastica a Romaniei in 1979 la Fort Worth (SUA). Tot aici, cucereste medaliile de bronz la individual compus si la sol si se claseaza pe locurile 7 la sarituri si pe 8 la barna. La JO din 1980 de la Moscova, face parte din echipa care obtine medalia de argint, iar la sarituri si paralele intra in posesia medaliilor de bronz. Maestra emerita a sportului. Dupa anul 1990, s-a stabilit in Germania.

REMUS NICOLAI. (1977), n. la Bistrita. Absolvent IEFS, promotia 1999. Performante: Jocuri Mondiale: 2001 (Akita) – argint la trio; 2005 (Duisburg) – argint la perechi; Campionate Mondiale: 1999 (Hanovra) – bronz la trio; 2000 (Riesa) – aur la trio si argint la perechi ; 2002 (Klaipeda) – bronz la perechi; 2004 (Sofia) – argint individual sI bronz la perechi; Campionate Europene: 1999 (Birmingham) – aur la trio sI bronz la perechi; 2001(Zaragoza) – argint la perechi; 2003 (Debrecen) – aur la perechi si argint la individual; Finale de Cup` Mondiala: 2001 ( Rimini) – aur la perechi sI argint la trio; 2003 (St. Petersburg) – aur la perechi. A participat la aproximativ 250 de spectacole cu trupa de dans Aeros. Casatorit cu fosta colega de la lotul national de gimnastica aerobica, Dana Maranduca. Antrenor. A deschis, alaturi de sotia sa, un club privat de gimnastica la Constanta.