Moment istoric pentru gimnastica olimpica

In cadrul Reuniunii comune a Comitetului Executiv al Comitetului International Olimpic (CIO) si a Asociatiei Federatiilor Internationale Olimpice (ASOIF), in cadrul Sportacord, care a avut loc la St. Petersburg (Rusia), presedintele forului olimpic, Jacques Rogge, a prezentat noul clasament al sporturilor, in cinci grupe si in ordinea importantei, conform contributiei pe care acestea au avut-o la succesul Jocurilor Olimpice. Pentru prima oara in istorie, gimnastica, alaturi de atletism si natatie (o noua premiera), a fost inclusa in prima grupa!
“Aceasta grupa a “fruntaselor” este formata din cei trei stalpi ai edificiului olimpic, trei sporturi istorice, care reprezinta mostenirea culturala a Miscarii Olimpice, gimnastica aflandu-se in pole-position ca urmare a popularitatii si audientei, in particular la ultmele doua editii, Beijing 2008 si Londra 2012”, dupa cum se noteaza si in Comunicatul Federatiei Internationale de Gimnastica. O popularitate si audienta la care si gimnastica romaneasca a contribuit la cel mai inalt nivel, prin evolutiile reprezentantilor sai in arena olimpica la toate editiile Jocurilor Olimpice, nu numai la ultimele doua.
Acest clasament, cu cinci grupe care cuprind cele 28 de sporturi din Programul Jocurilor Olimpice de vara, este extrem de important, deoarece pe baza lui se distribuie si fondurile pentru Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, din 2016, suma caree se ridica la un total de 520 milioane dolari.
Se poate spune, indubitabil, ca gimnastica si natatia sunt marile castigatoare, avand in vedere ca pana in prezent atletismul s-a aflat singur in aceasta grupa de elita, primind 100 de milioane de dolari, bani proveniti din drepturile de televiziune si alte contracte semnate de CIO pentru fiecare editie a Jocurilor Olimpice.
Componenta grupelor:
Grupa A – atletism, gimnastica, natatie.
Grupa B:  baschet, ciclism, fotbal, tennis, volei
Grupa C: tir cu arcul, badminton, box, judo, canotaj, tir, tenis de masa, haltere
Grupa D: kaiac / canoe, echitatie, scrima, handbal, hochei pe iarba, yachting, taekwondo, triatlon, lupte
Grupa E: pentatlon modern, golf si rugby.
Marele perdant este pentatlonul modern – sport creat si introdus la J.O. de catre Pierre de Coubertin -, care a fost retrogradat in  nou formata Grupa E, in timp ce golful si rugby-ul, sporturi abia introduse in Programul JO, au fost incluse in aceasta ultima Grupa, deoarece nu exista nicio modalitate de a masura impactul lor din punct de vedere financiar. Pe de alta parte, constatam tenisul de masa, badmintonul, boxul, judo-ul, tirul cu arcul, tirul si halterele au facut un pas inainte, coborari inregistrand, alaturi de pentatlon modern, si echitatia, handbalul si hocheiul pe iarba.
Conform formulei aplicate pana acum, sporturile din Grupa A vor primi un total de100 de milioane, Federatiile Internationale din Grupa B – 22 milioane, cele din Grupa C – 16 milioane si cele din Grupa D – 14 milioane.
Referindu-se la cele 520 milioane de dolari, presedintele Jacques Rogge a mentionat faptul ca aceasta suma este cu 75 la suta mai mare fata de 296 milioane USD la Beijing 2008 si 256 milioane USD la Atena 2004, transferul banilor catre beneficiari urmand a fi facut odata cu incheierea situatiilor financiar-contabile de la Jocurilor Olimpice – Londra 2012.