Peste 500 de gimnasti din 70 de tari la “Mondiale”

        Inscrierle nominale pentru Campionatele Mondiale de la Rotterdam (16 – 24 octombrie 2010) s-au incheiat la 22 septembrie, Federatia Internationala de Gimnastica facand publica lista participantilor, lista care este, fara indoiala, un bun indicator in ceea ce priveste modul in care fiecare federatie nationala intentioneaza sa abordeze aceasta importanta competitie.
        Facand o trecere in revista a celor nominalizati pentru Rotterdam, se pot constata cateva lucruri care retin atentia.
        Inainte de toate, consemnam retragerea gimnastilor din Ecuador, Guatemala si Singapore, ceea ce reduce numarul tarilor participante de la cifra record de 73 la 70. De asemenea, Turcia nu va mai intra in concursul pe echipe, urmand ca explicatiile pentru aceasta decizie sa fie trimise catre forul international in cel mai scurt timp.
        In al doilea rand, o serie de tari si-au redus loturile: Islanda, Irlanda, RPD Coreeana, Slovenia, Africa de Sud, Suedia nu vor loa parte in intrecerea masculina pe echipe, in timp ce Chile, Croatia, Rep. Dominicana, Irlanda si Kazahstan si-au retras gimnastele din disputa individuala feminina. De asemenea, Islanda, Noua Zeelanda, Norvegia, Slovacia si Suedia vor intra doar in concursul individual, renuntand la cel pe echipe, cum ramane incert si numarul de gimnaste din Slovenia ce vor ajunge in Olanda, in prezent cu trei sportive pe lista, da, se pare, totusi, cu intentia de a prezenta o echipa completa.
        Evident, toate aceste schimbari obliga forul international si pe organizatori sa efectueze numeroase schimbari in ceea ce priveste tragerea la sorti si programul antrenamentelor, toate acestea urmand sa fie comunicate cat mai curand.
        Oricum raman in concurs 589 de gimnasti si gimnaste din 70 de natiuni, multi dintre competitori cu o incontestabila valoare internationala si candidati la pozitiile de top ale acestei editii a Campionatelor Mondiale, printre favoriti si favorite fiind China, Japonia, SUA, Romania, Rusia, Marea Britanie, Germania, campioana europeana, in ceea ce priveste concursul pe echipe.
         Daca ne referim la concursul individual, vom avea in vedere alte multe nume “grele”, cu indreptatite sperante sa-si inscrie in palmares noi performante de valoare: Kohei Uchimura (Japonia), Marian Dragulescu (Romania, sol si sarituri), Yan Mingyong (China, inele), Zou Kai (China, bara), Sandra Izbasa (Romania, sol), Ana Porgras (Romania (barna), He Kexin (China, paralele), Deng Linlin (China, barna), Beth Tweddle (M. Britanie, sol) etc.
        Consemnam, totodata, si cateva absente notabile: Bridget Sloan (SUA, campioana mondiala, accidentata la umar), Kayla Williams (SUA, sarituri), Zhang Hongtao (China, campionul mondial la cal) si Wang Guanyin (campionul mondial la paralele, in ciuda succesului de la campionatele nationale din august) s.a.
        Primele recorduri au si fost consemnate: cea mai tanara gimnasta – Anna Dementieva (Rusia), nascuta la 28 decembrie 1994; cel mai in varsta gimnast – Florin Purge (Danemarca, originar din Oradea), nascut la 30 martie 1972.
        In ceea ce ii priveste pe sportivii nostri, acestia continua programul de pregatire pentru definitivarea exercitiilor si intrarea spre forma de concurs dorita, in perioada urmatoare colectivele de antrenori planificand o serie de teste, in urma carora vor stabili si componenta exacta a echipelor si modul cum se va intra in competitie.

Click aici pentru a vedea Lista participantilor la CM Rotterdam validata de FIG (1.10.2010)