Un nou si remarcabil succes pentru gimnastii nostri

CORINA CONSTANTIN, ANDREEA BOGATI SI ANCA SURDU
AU CASTIGAT TROFEELE CUPEI MONDIALE 2013


Editia 2013 a FIG World Cup in gimnastica aerobica s-a incheriat. Dupa disputarea celor patru concursuri ale circuitului, competitii care au avut loc pe doua continente, pe parcursul a trei luni, la Aix les Bains (Franta), Tokyo (Japonia), Ponta Delgada (Portugalia) si Borovets (Bulgaria), au fost inmanate si Trofeele castigatorilor Cupei Mondiale 2013, la fiecare categorie (individual, perechi, trio, grup). Doua din cele cinci Trofee ale Cupei Mondiale 2013, acordate de Federatia Internationala, au revenit sportivilor romani, CORINA CONSTANTIN (individual) si CORINA CONSTANTIN, ANDREEA BOGATI, ANCA SURDU (trio), fetele noastre fiind noile lidere mondiale.
Un succes completat, in ierarhiile Federatiei Internationale de Gimnastica ale Cupei Mondiale, si de prezenta pe podiumul 2013 si a altor reprezentanti ai gimnasticii aerobice romanesti: Bianca Becze (individual) si Andrea Bogati, Cristian Iordan (perechi) – locul secund, Bianca Becze si Marius Petruse (perechi) – pozitia a 3-a.
Castigarea acestor importante Trofee ale forului mondial al gimnasticii sunt o reconfirmare a valorii specialistilor gimnasticii aerobice, faptul ca si in aceasta disciplina, neolimpica, dar cu o larga audienta pe toate continentele, dispunem de sportivi deosebit de valorosi si de tehnicieni capabili sa-i conduca spre marea performanta.

Corina Constantin / Bianca Becze

Campioana europeana Corina Constantin se afla, asa dar, in fruntea ierarhiei in concursul individual, ea impunandu-se detasat,, depasind-o cu 14 p pe frantuzoaica Aurelie Joly, detinatoarea Trofeului 2012. In acelasi timp, Bianca Becze, care anul trecut s-a situat pe locul 13, a facut un salt spectaculos pe a treia pozitie a podiumului, intr-o disputa in care au reusit sa puncteze 21 de sportive din Franta, Ungaria, Portugalia, Coreea de Sud, Austria, Spania, Italia, Rusia, Marea Britanie, China, Grecia, Japonia, Thailanda, Mexic, Slovacia, Bulgaria, Finlanda, Australia si, bineinteles, Romania. De remarcat ca Sara Moreno, care a fost pe pozitia a 2-a in 2012, a incheiat 2013 pe 6, pozitie similara si pentru Lubov Gazov (Austria), “bronzul” editiei precedente.

Corina Constantin, Andreea Bogati, Anca Surdu

19 “trio”-uri – din Vietnam, Koreea de Sud, Franta, China, Indonezia, Portugalia, Rusia, Mexic, Japonia – au intrat in statistica mondiala 2013, cea mai buna fiind insa “echipa” romana, alcatuita din Corina Constantin, Andreea Bogati si Anca Surdu, care si-a facut o intrare spectaculoasa in arena internationala, pentru a cuceri si Cupa Mondiala, la egalitate cu foarte valorosii sportivi vietnamezi Viet Anh Nguyen, Ba Dong Vu So Thi si Thu Ha Tran, care anul trecut nici ei nu au figurat in clasamentul mondial al categoriei. Detinatorii Trofeului 2012, Maxime Decker-Breitel, Benjamin Garavel si Nicolas Garavel (Franta), care se impusesera detasat, acum abia au prins locul 4, cu doar un punct avans in fata reprezentantilor nostri Marius Petruse, Mihaita Cimpoi si Marius Gavriloaie, care au luat locul, in concursurile categoriei, unui alt trio foarte bun, Mircea Branzea, Valentin Mavrodineanu, Mircea Zamfir.

Cristian Iordan, Andreea Bogati / Marius Petruse, Bianca Becze

Avand un nou partener, pe Cristian Iordan, in locul lui Valentin Mavrodineanu, Andreea Bogati si-a mai adaugat o pozitie de frunte in ierarhiile mondiale, cei doi gimnasti incheind Cupa Mondiala pe locul secund, la o mica distanta de de vietnamezii Ba Dong Yu si Thi Thu Ha Tran, care au profitat de clasarea pe primul loc in etapa de la Borovets. In disputa cu gimnasti foarte bine pregatiti din Vietnam, Rusia, China, Portugalia, Franta, Japonia, Mexic si Coreea de Sud, o performanta foarte buna a realizat si perechea Bianca Becze – Marius Petruse, care s-a clasat pe locul 3. De mentionat ca anul acesta in clasamentul Cupei Mondiale am avut doua cupluri, in timp ce in 2012 au punctat doar Andreea Bogati si Valentin Mavrodineanu. Si inca o observatie: invingatorii de anul trecut, Julien Chaninet si Aurelie Joly (Franta), se afla abia pe 7.

Dana Deac, Anca Surdu, Corina Constantin, Andreea Bogati, Bianca Becze


Incepand cu aceasta editie s-a acordat Trofeul Cupei Mondiale si la “grup”, ierarhie pentru care au punctat China, Franta, Indonezia, Rusia, Coreea de Sud, Cehia, Japonia, Portugalia si Romania, fiind luate in calcul cele mai bune clasari, astfel ca, gratie punctelor din ultima etapa, de la Borovets, puncte aduse de Dana Deac, Anca Surdu, Corina Constantin, Andreea Bogati si Bianca Becze, unde au urcat pe treapta de sus a podiumului, Romania a ocupat in final locul 4, dupa China, Franta si Indonezia.

Cristian Iordan / Mihaita Cimpoi

Francezul Benjamin Garavel si-a reafirmat valoarea, cucerind pentru a doua oara consecutiv Cupa Mondiala, in fata a 21 de gimnasti care au intrat in clasamentul general, fiind urmat de Lli Vicente Lloris (Spania – locul 4 in 2012) si Anton Shishigin (Rusia – locul 5 in 2012), In ceea ce ne priveste, daca la editia precedenta au fost in clasament Mircea Branzea (6) si Mircea Zamfir (9), de aceasta data am punctat prin Cristian Iordan – locul 8 si Mihaita Cimpoi – locul 10, intr-o ierarhie cu 21 de competitori din Franta, Spania, Rusia, Japonia, Mexic, Coreea de Sud, China si Ungaria.
Asadar, editia 2013 a Cupei Mondiale a gimnasticii aerobice s-a incheiat cu o cat se poate de buna prestatie din partea gimnastilor nostri, dar sezonul competitional 2013 mai are inca doua varfuri, Jocurile Mondiale de la Cali (Columbia), cu concursul gimnasticii intre 1 si 3 august, pentru ca in perioada 7-10 noiembrie, la Arques (Franta) sa se desfasoare Campionatele Europene.
Referindu-se la aceasta prima parte a sezonului si la ceea ce va urma, Maria Fumea, antrenorul principal al lotului si membru in Comitetul Tehnic FIG pentru gimnastica aerobica, ne-a declarat: “A fost foarte greu, succesele realizate in concursurile de Cupa Mondiala, in conditiile unei concurente acerbe pentru intaietate, la un nivel ridicat valoric, concursuri care au consfiintit castigarea celor doua Trofee, dar si plasarea pe locuri fruntase in ierarhiile mondiale, toate acestea ca urmare a unei pregatiri intense, cu eforturi deosebite din partea tuturor, sportive si colectiv tehnic. A fost o perioada dificila, urmata de una si mai grea, daca avem in vedere Jocurile Mondiale si Campionatele Europene, la Cali urmand a fi prezenti la fiecare categorie, conform regulamentului, doar primii sase clasati la ultimul Campionat Mondial, cu o finala de patru pentru desemnarea podiumului. Apoi va trebui sa ramanem in priza pentru intrecerile continentale din noiembrie, unde avem de reconfirmat si pastrat o prezenta constanta pe podium in arena internationala si continentala. Concluzia? Este cunoscuta, iar noi stim ce avem de facut…”

Pentru amanunte privind ierarhiile Cupei Mondiale FIG 2013, click aici: Clasamente WC 2013 – IW – IM – MP – TR – GR

Fotografii: LAURA CRISTACHE – L.A. & Photogrphy