Un ultim omagiu – Berta Corobeanu Tovissi

București, 06 mai 2020 – Federația Română de Gimnastică anunță cu mult regret și tristețe trecerea în neființă la vârsta de 93 de ani a Bertei Corobeanu Tovissi. Doamna Berta a fost, este și va rămâne un nume de referință pentru gimnastica românească, fiind una dintre gimnastele deschizătoarele de drumuri ale sportului nostru.

Maestră a sportului și profesoară eminentă pentru multe generații de sportivi, Berta Corobeanu Tovissi s-a născut în 1927 la Câmpia Turzii, județul Cluj. Activitatea didactică și-a început-o ca preparator la catedra de gimnastică a ICF, promovând în ierarhia universitară până la gradul de șef de lucrări. În paralel, a urmat cursurile secției de psihologie a Facultății de Filozofie din cadrul Universității București, pe care a absolvit-o în 1968. În 1979 și-a susținut teza de doctorat în psihologie.

Pe plan sportiv, a fost prima mare gimnastă a României de după război, multiplă campioană națională și balcanică, dar și participantă merituoasă la marile competiții individuale și pe echipe dintre anii 1947 și 1951.

În 1947 și 1948, doamna Berta a avut o contribuție semnificativă la succesul clubului de gimnastică de la Cluj, în cadrul primelor ediții ale Campionatelor Naționale de gimnastică artistică, cucerind medaliile de aur și titlurile de campioană națională. Pe acea vreme, clubul se numea ”Societatea Sportivă Echo”, ulterior fiind cunoscut sub numele de ”Clujana”.

În cei 40 de ani de activitate sportivă la IEFS, s-a distins prin pricepere metodologică și prin activitatea de cercetare, din care se desprinde folosirea metodei movografice în înregistrarea rapidă figurală a mișcărilor de gimnastică, activitate pentru care a primit certificat de inventator.

Condoleanțe familiei și celor dragi. Dumnezeu să o odihneacă!

Mulțumim, doamna Berta!

 

Sursă info: ”Inscripții pe Columna Gimnasticii Românești”, autor Emanuel Fântâneanu