“Turneul Maestrilor” de la Cottbus debuteaza joi

        Aceasta ultima parte a lunii martie aduce in prim-plan o serie de concursuri internationale care, in contextual pregatirilor pentru Campionatele Europene de seniori si juniori si, mai ales, pentru Jocurile Olimpice de la Londra, din vara, capata o semnificatie deosebita, fiecare oferind repere colectivelor tehnice pentru ceea ce este de facut in continuare, pe de o parte, si sportivilor, pe de alta.
        In ceea ce ii priveste pe reprezentantii gimnasticii noastre, punctele de “stop” se cheama, pentru urmatoarele doua saptamani, Cottbus (22-25 martie) si Doha (28-20 martie), etape in cadrul Cupei Mondiale, cu participarea, in diverse formule a seniorilor si senioarelor loturilor nationale, si a 5-a editie a Trofeului Orasului Jesolo (Italia, 31 martie), la start doar cu junioarele.
        Prin urmare, cea dintai etapa – Cottbus (Germania), la Turneul Mestrilor, intre 22 si 25 martie 2012, in Lausitz Arena, un eveniment care reuneste gimnasti si gimnaste din  30 de tari, Romania urmand a fi reprezentata de Diana Chelaru, Gabriela Dragoi, Raluca Haidu, Adrian Ursache si Andrei Muntean, o formula schimbata fata de cea anuntata anterior.
        Editia din acest an reprezinta, indiscutabil, pentru fiecare participant o veritabila provocare, la start – fata de lista anuntata de organizatori la inceputul lunii (o publicam, totusi, mai jos cu titlu informativ) vor fi unele modificari -, aflandu-se, siguranta, o serie de staruri ele momentului. De altfel avand in vedere numarul mare de competitori, pentru prima oara, organizatorii au mai adaugat o zi la programul initial, calificarile desfasurandu-se joi si vineri, cei aproape 2000 de spectatori putand sa-i vada la lucru, printre altii pe Daniele Matias Hypolito (Brazilia), Liufang Wu (China), Daniel Keatings, Sam Oldham (M. Britanie), Marcel Nguyen, Matthias Fahrig, Philipp Boy, Thomas Taranu, Elisabeth Seitz, Kim Bui, Oksana Chusovitina (Germania), Eleftherios Kosmidis (Grecia), Krisztian Berki (Ungaria), John Orozco (SUA) etc, sportive cu un bogat palmares la marile competitii si, desigur, cu aspiratii indreptatite la podiumul european sau olimpic.
         Se impune a face, totodata, si precizarea ca acest concurs de Cupa Mondiala este numai pe aparate, neavand individual compus, fiecare participant evoluand, asa dar, la aparatul preferat si la care stie ca are cele mai mari sanse de a obtine performante de inalt nivel.

        Lista participantilor la Turneul Maestrilor, publicata la 1.03.2012: Participanti la editia Cottbus 2012

   

             “Turneul Maestrilor”, cum mai este denumit concursul de la Cottbus, a debutat in 1973, la Schwerin, pe atunci in R.D.Germana, din 1978 mutandu-se la Berlin, de atunci putandu-se considera ca fiind adevaratul start, cu fiecare an crescand in prestigiu si valoare, un mare pas inainte fiind facut atunci cand a fost introdus in circuitul Cupei Mondiale., moment din care a devenit un veritabil punct de referinta in agenda competitionala internationala. In perioada 1979 – 1993, concursul s-a desfasurat pentru individual compus, dupa acest an, intrecerile fiind doar pe aparate.
        Gimnastii nostri s-au aflat printre competitorii constanti, ei reusind sa urce de mai multe ori in varful iaerahiei, prin Gabriela Potorac (1987 – individual compus), A. Ghimpu (1994 –  sarituri), Marius Urzica (2000, 2001, 2002, 2003, 2005 – cal, 2005 – paralele), Catalina Ponor (2004 – barna), Sandra Izbasa (2008 – sol)

        Dar, iata care au fost castigatorii Turneului Maestrilor: Invingatori all-time

        Cum spuneam, organizatorii, ca urmare a numarului foarte mare de competitori, au fost nevoiti sa adauge o zi in program, acesta avand in momentul de fata urmatoarea structura:

Joi, 22 Martie
15.00 – 19.00 Calificari – 5 aparate
Vineri, 23 Martie
15.00 – 19.00 Calificari – 5 aparate
Sambata, 24 martie
14.00 – 17.00 Finala I
Masculin: 3 aparate
Feminin: 2 aparate
Duminica, 25 martie
14.00 – 17.00 Finale II
Masculin: 3 aparate
Feminin: 2 aparate

        Saptamana viitoare, caravana gimnastilor nostri va poposi la Doha (Qatar, 28-30 martie) – Larisa Iordache, Catalina Ponor, Diana Bulimar, Vlad Cotuna, Cristian Bataga, Ovidiu Buidoso – si Jesolo (Italia, 31 martie) – Stefania, Stanila, Bianca Ciobanu, Paula Tudorache, Silvia Zarzu, Maria Rauta, Miriam Aribasoiu, Diana Teodoru, prentru ca si in luna viitoare sa consemnam alte prezente, atat la gimnastica artisdtica, cat si la gimnastica aerobica, in obiectiv cu Campionatele Mondiale de la Sofia.

        Cu amanunte – avancronica, rezultate etc – despre fiecare concurs, vom reveni la momentul oportun.

Em.F.