“Admirația mea se îndreaptă înainte de toate către Federația Națională…”

Nota Prezidențială N.5 / 2017 – Georges Guelzec, Președinte UEG

Dragi Prieteni,
Doresc să mă întorc foarte pe scurt la recentul  Campionat European al gimnasticii artistice, organizat cu mândrie de colegii și prietenii noștri români. Permiteți  ca, în numele arbitrilor, oficialilor, membrilor delegațiilor să-mi exprim admirația, recunoștința și entuziasmul.
Admirația mea se îndreaptă înainte de toate către Federația Națională, în special către Adrian Stoica și Mircea Apolzan, care nu au renunțat în niciun moment, în ciuda obstacolelor care le-au avut de trecut. Recunoștința mea  pentru organizatori, pentru voluntarii din Cluj, care și-au pus în valoare talentul și ospitalitatea.
În sfârșit, entuziasmul meu îl împărtășesc cu acest magnific și numeroase public,  al cărui  fair -play si pasiune pentru gimnastică m-a impresionat. Un adevărat privilegiu, în unanimitate apreciat de delegaţiile prezente. Si,  cireașa de pe tort, admirabilele noastre gimnaste, pe care le iubim și care ne-au oferit un spectacol  strălucitor. Le mulţumesc pentru prezentarea sportului nostru într-un mod atât de frumos.

Clujul a oferit, de aemenea, marea oportunitate de a întâlni o serie de prsonalități, între care noul Președinte al FIG, Morinari Watanabe. A fost o placere personală să discutăm despre dezvoltarea sportului nostru și am realizat, chiar dacă în campania de alegeri am fost oponenți, că viziunea noastră converge spre aceleași obiective, că avem aceleași așteptări. Îi sunt recunoscător pentru că a  avut timp pentru aceste discuţii. Am folosit această oportunitate pentru a-l felicita pentru numirea în Comisia CIO. Cu toate acestea, cu doar încă un loc în Comisia Sport și Activitate Socială, gimnastica, aflată în Top 3 din Programul Olimpic, este, după părerea mea, încă lipsită de vizibilitate în cadrul CIO  şi a diferitelor sale organisme, o lipsa a imaginii pe care unii din anturajul meu au remarcat-o. Această prezență a gimnasticii în inima olimpismului este importantă şi poate fi de mare folos atunci când vine vorba de apărarea intereselor gimnasticcii europene. Dosarul de calificare pentru Jocurile Olimpice de tineret este o ilustrare perfectă. Sunt convins că vocea va fi auzită.

Săptămâna viitoare, atenţia noastră este îndreptată spre Budapesta și Europenele de gimnastică ritmică. Prietenilor noştri maghiari le place aceasta disciplina, au organizat trei ediţii ale Campionatelor Mondiale (1963, 1996, 2003) şi primul Campionat European din 1999. Pentru istorie, vă reamintesc că a fost la Budapesta, în 1963, când a fost acordat primul titlu mondial la această disciplină. Un moment istoric pentru Ludmilla Savinkova şi o consacrare pentru şcoala sovietică, locul de nastere al acestei discipline.

Pe 1 septembrie, UEG îl va întâmpina noul său Director General.  S-a anuntat recent, că Lisa Worthmann va lua locul lui Kirsi Erofejeff-Engman. Cand ne vom despărți, la sfarsitul lunii iunie, voi oferi mai multe detalii despre moştenirea lăsată de Kirsi după şapte ani de serviciu loial. Pe termen scurt, putem fi siguri de o tranziţie pozitivă şi, ca atare, aș dori sa multumesc  personalului nostru de la Lausanne pentru acţiunea lor, pentru sprijinul şi primirea călduroasă ce o pregătesc pentru  Lisa.

Cu complimnete,
Georges Guelzec,
Președinte UEG.