A 14-a ediție a Campionatelor Mondiale de Gimnastica Aerobică

GIMNAȘTII NOȘTRI PRINTRE FAVORIȚI…

La Incheon (Coreea de Sud), în Namdong Gymnasium, vineri, sâmbătă și duminică – trei zile în căutarea aurului

A trăi în grup. A simți muzica, să dorești să te exprimi și să demonstrezi tot ceea ce ai mai bun în suflet. Gimnastica aerobică este sinonimă cu motivația, plăcerea și dinamismul de grup. Super idei de mișcare, multă spontaneitate, combinații surprinzătoare, pe scurt entuziasmul stării de puritate!”. Cam aceasta ar putea fi ”definiția” unei activități care cucerește tot mai mult, care își extinde aria de cuprindere cu fiecare zi, o activitate ce a depășit granițile unei preocupări de plăcere, pentru a căpăta rigurozitatea unui sport modern în adevăratul sens al cuvântului, desigur cu tot ceea ce presupune o asemenea preocupare. Drept urmare, în perioada 17 – 19 iunie, la Incheon, 302 gimnaști și gimnaste din 41 de țări își vor disputa cele opt titluri ale celei de a 14-a ediții a Campionatelor Mondiale, găzduite pentru prima oară în istorie de Coreea de Sud, mai mult, în joc fiind și calificările pentru Jocurile Mondiale 2017.
Între cele 41 de națiuni prezente, România ocupă unul dintre locurile de prim-plan, ca urmare a rezultatelor obținute până în present, la Incheon deplasându-se o echipă care îmbină perfect experiența și tinerețea, cunoscuților campioni sau medaliați mondiali alăturându-li-se și nume noi, de mare viitor, astfel că în sala de concurs se vor afla:
Sportivi: Mircea Zamfir, Gabriel Bocșer (individual), Corina Constantin, Bianca Gorgovan (individual), Bianca Gorgovan, Lucian Săvulescu și Lavinia Panaete, Dacian Barna (perechi), Lavinia Panaete, Dacian Barna, Lucian Săvulescu și Corina Constantin, Andreea Bogati, Anca Surdu (trio), Bianca Gorgovan, Gabriel Bocșer, Lavinia Panaete, Lucian Săvulescu, Andreea Bogati (grup), Anca Surdu, Mădălina Cioveie, Andreea Bogati, Alexandra Oprea, Andreea Darie, Laura Cristache, Denisa Ganea, Bianca Becze (Aerobic Dance).
Antrenori: Mariana Mezei, Cristina Dulgheroiu
Arbitri: Alina Drăgan, Cristiana Spînu. Delegat FIG: Maria Fumea (membru Comitet Tehnic)
Campionatele Mondiale de Gimnastică Aerobică și-au deschis porţile în 1995 la Paris, cu ediții anuale până în 2000, ritmicitatea schimbându-se apoi o dată la doi ani. În perioada 1995 – 2000 programul de concurs cuprindea individual feminin şi masculin, perechi mixte şi trio, pentru ca din 2002 să se adauge şi proba de grup, iar după un deceniu  să apară Aerobic Dance şi Aerobic Step. De asemenea, se decide, în 2006, ca în cadrul campionatelor să se ofere medalii şi pe echipe la sfârşitul competiţiilor de calificare. Până în momentul de faţă Campionatele Mondiale de Gimnastică Aerobică au fost găzduite de Franța, Olanda, Australia, Italia, Germania, Lituania, Bulgaria, China și Mexic.
Ce se anticipează a fi, începând de vineri, în Namdong Gymnasium din Incheon?
Concursul pentru individual masculin, care reunește la start 42 de competitori, este marcat de  revenirea campionului mondial Ivan Veloz (Mexic), care a dominat competiția în 2014, cu dorința manifestă de a încerca să repete performanța anterioară, dar el se va lovi de ambiția lui Daniel Bali (Ungaria) – bronz 2014, Vicente Lli Lloris (Spania), Riccardo Pentassuglia (Italia), Maxime Decker-Breitel (Franța) sau a argintului din 2010 și 2012, Mircea Zamfir, și nou venitului în ”lumea bună”, Gabriel Bocșer având, la rându-i, atu-uri consistente.
În competiția similară a fetelor, cu 55 de concurente, în absența campioanei en-titre, Lubov Gazov (Ausria), care a decis să se concentreze în acest an asupra studiilor, podiumul pare mai deschis ca oricând, cele dintâi candidate la aur fiind Corina Constantin (România) – argintul ediției precedente, Aurélie Joly (Franța) – bronz în 2014 și Yu Yangyang (China) – locul 4, dar privirile trebuie îndreptate și spre Michela Castoldi (Italia) – câștigătoarea 2016 FIG World Cup Series champion – și, de ce nu?, spre Bianca Gorgovan, cunoscută pentru capacitățile și valențele sale.

Prin retragerea cuplului Marius Petruse – Bianca Becze, campionii de necontestat din Mexic, Sara Moreno și Vicente Lli Lloris (Spania), aurul 2010 și învingătorii Jocurilor Europene, par a conduce plutonul aspiranților la titlu la perechi (33 în concurs), între care se mai află Daniel Bali și Dora Hegyi (Ungaria), la rândul lor câștigători ai 2016 World Cup Series, Davide Donati și Michela Castoldi (Italia), argintul Jocurilor Europene, fără a știrbi în niciun fel șansele celor reprezentanților noștri Bianca Gorgovan – Lucian Săvulescu și Lavinia Panaete – Dacian Barna, locul 3 în Cupa Mondială 2015.
Gimnaștii români se află în foarte dificila dar la fel de onoranta situație de a-și apăra titlurile mondiale la trio și grup.
La trio (26 la start), Corina Constantin și Andreea Bogati au acum alături pe Anca Surdu, care a înlocuit-o pe Bianca Becze, trebuie să demonstreze că alcătuiesc același ”trio formidabil” ca în Mexic, indiscutabil așteptări îndreptățite venind și dinspre Lucian Săvulescu, Lavinia Panaete și Dacian Barna, în condițiile în care Italia, Franța sau Spania care, în acest sezon, și-au demonstrat capacitățile de care dispun în etapele de Cupă Mondială din Japonia, Portugalia și Franța.
În urmă cu doi ani, grupul nostru Corina Constantin, Anca Surdu, Andreea Bogati, Bianca Becze și Bianca Gorgovan s-a dovedit imbatabil. La Incheon (16 grupuri în concurs) se va linia o garnitură cu doar Bianca Gorgovan ”supraviețuitoare”, ceilalți făcându-și debutul pe scena mondială a categoriei: Gabriel Bocșer, Lucian Săvulescu, Lavinia Panaete, Dacian Barna. Cum și celelalte competitoare au multiple modificări, este greu de avansat un prognostic, cee ace se știe cu siguranță e faptul că… nu va fi ușor!
Cum nu va fi ușor nici la Aero Dance (13), Anca Surdu, Mădălina Cioveie, Andreea Bogati, Alexandra Oprea, Andreea Darie, Laura Cristache, Denisa Ganea, Bianca Becze, un, să sperăm, reușit amalgam de tinerețe și experiență, de târzii reveniri și debut al tinereții.

Cam acestea sunt anticipările.

Vor fi mai înainte calificările, la finalul cărora se va cunoaște și podiumul la echipe – în ceea ce ne privește, din 2002, la cele 7 ediții de când se acordă titlul, gimnaștii noștri au obținut 6 medalii de aur și 1 de argint -, iar apoi marile finale.
Dar, dincolo de gloria mondială a gimnasticii aerobice, cei peste 300 de sportivi își dispută și calificarea pentru Jocurile Mondiale, care vor avea loc în iulie 2017 la Wroclaw (Polonia), iar acestea vor fi ocupantele primelor 5 locuri ale calificărilor la Perechi, Trio, Grup, Aero Dance și Aero Step, urmând ca cea de a 6-a poziție la fiecare categorie să fie acordată de către Comitetul Executiv al FIG.
Programul (ora locală) competiției este următorul:
Vineri, 17 iunie 2016 – Campionat Mondial
10.00 – 18.45 Echipe și Calificări (Individual Feminin, Trio, Aerobic Dance)
Sâmbătă, 18 iunie 2016
10.00 – 16.00 Echipe și Calificări (Individual Masculin, Perechi, Grup, Aerobic Step)
16.00 – 16.15 Ceremonie premiere echipe
17.45 – 19.25 Finale (Trio, Individual Feminin, Aerobic Dance)
Duminică, 19 iunie 2016
14.50 – 18.00 Finale (Perechi. Individual Masculin, Grup, Aerobic Step)

Pentru alte amănunte, click aici: Lista start – Individual MasculinLista start – Individual FemininLista start – Perechi, Lista start – TrioLista start – GrupLista start – Aero DanceLista start – Aero Step, ProgramTragere la sortiDirectiveWorkplanInscrieri pe tariInscrieri nominale