BERNA 2016 – CAMPIONATELE EUROPENE: FINALE PE APARATE

JUNIOARA DENISA GOLGOTĂ – AUR și ARGINT

Următoarea ediție a Campionatelor Europene, la Cluj-Napoca, în 19 – 24 aprilie 2017

Delegația gimnastelor sosește luni, la ora 18.30, la Aeroportul ”Henri Coandă”

BERNA, 5 iunie 2016. Corespondență de la EMANUEL FÂNTÂNEANU. Fotografii de CARMEN MANDA
Imaginara ”cortină” s-a lăsat peste scena gimnasticii continentale, care și-a etalat valorile, la nivelul junioarelor și al senioarelor, în cadrul ediției 2016 a Campionatelor Europene. O confruntare cu doar două luni înaintea Jocurilor Olimpice, fapt pentru care a purtat nu numai amprenta concursului propriu-zis și rivalitatea între forțele gimnasticii de pe ”bătrânul continent”, dar a creionat și ce va ”arunca” Europa în confruntarea olimpică. Ultima zi, ultimele acte ale acestei pasionante ”piese” care s-a jucat pe podiumul de la PostFinance Arena, au aparținut junioarelor, cu finalele pe aparate. În competiție și fetele noastre Denisa Golgotă, Ioana Crișan și Olivia Cîmpian, iar ”vocea României” avea să fie DENISA GOLGOTĂ, medaliată cu aur și argint în cele două finale la care a fost prezentă (sol și sărituri). Am să continui, din nou, cu cele scrise de gazetarul sportiv Lucian Oprea, un fin cunoscător al sportului, pe blogul său, la încheierea competiției: ”Gimnastica românească moare, dar nu se predă, așa cum a făcut-o mereu, în ciuda dușmanilor și dusmăniilor fără număr, mai nou mai mult din interior…

Poate mai mult decât atât, la nivel symbolic, Campionatele Europene de gimnastică de la Berna s-au încheiat cu o splendidă victorie românească, la ultimul aparat, la ultima evoluție junioara româncă Denisa Golgotă obținând medalia de aur la sol, după o evoluție entuziasmantă… Vorbeam de simboluri: Golgota gimnasticii romanesti începe chiar cu o sportivă numită așa, Denisa cucerind și un argint la sărituri. Dacă ținem seama că echipa junioarelor a câștigat și bronzul în prima zi a competiției, avem, iată, nu numai o excepție, cum, deocamdată, se întamplă la senioare, ci un tir grupat al celor mici. Pentru aceasta, însă, trebuie pregătire și, mai ales, liniște… Nu ezit să spun clar: starea de nervozitate, de inconfort profund, de stânjeneală, lipsa de prețuire pentru zeci de ani de muncă, ieșirile unor neaveniți, care își dau cu părerea despre gimnastică, ei scrântindu-și  mâna când își fac cruce, ba își și luxează glezna dacă sar două trepte, punând în pericol, concret, inclusiv integritatea sportivelor! Nimănui nu-i place să lucreze, și nici nu prea lucrează, în tensiunea venită din afara lumii lui specifice…”, scrie Lucian Oprea.

Și să începem cu finalul. Este o vorbă pe la noi, conform căreia ”cei din urmă vor fi cei dintâi”. Sigur, fără a-i păstra sensul biblic, o putem aplica și în ceea ce o privește pe Denisa Golgotă, pentru că foarte tânăra noastră gimnastă a fost ultima din ultima probă, dar care a devenit cea dintâi în concursul de la sol. Denisa Golgotă, care a venit de pe locul 8 al calificărilor, s-a dovedit a fi o demnă reprezentantă a școlii românești la acest aparat. Pe o muzică dinamică, pe care publicul a apreciat-o și a acompaniat-o într-o atmosferă spravoltată, ea a demonstrat grație și bună stăpânire a elementelor – Tsukahara echer, Tsukahara grupat, dublu echer, pirueta dublă cu piciorul la 90,  dublu înapoi grupat – reușind un exercițiu care a atras sufragiile brigăzii de arbitre, ultima notă din concurs (13.933 / 5.5 / 8.433) dovedindu-se a fi de aur!
Finalele junioarelor au fost deschise de evoluțiile la sărituri, un aparat, în general, pe placul sportivelor noastre, dovadă că în finală au acces două dintre fete, Denisa Golgotă și Olivia Cîmpian, cea dintâi având nota a doua a calificărilor, cealaltă a 4-a.

Olivia Cîmpian a intrat în concurs, a executat prima săritură (13.866 / 5.00 / 8.866), a efectuat-o și pe a doua, cu un ridicat grad de dificultate, dar, la aterizare, glezna care o supăra încă de la echipe, a trădat-o, părăsind singură spațiul de concurs, cu sprijinul antrenorului Nicolae Forminte. Avea să se dovedească, mai apoi, că nu este nimic grav, care să o pună în pericol. Dar, a fost cotată cu doar 13.266 (5.8 / 7.566 / 0.1), ceea ce a dus la un total de 13.566, echivalent cu locul 8. Și, oricum, obligată să renunțe la finala de la sol.
Și a venit rândul Denisei Golgotă, ultima pe linia de start (și aici, așa cum avea să fie și la sol!), după ce în fruntea ierarhiei se situaseră cele două reprezentante ale Italiei, Martina Maggio 14.499 și Martina Basile 14.233, precum și daneza Marie Skammelsen 14.045. Cu un prim 14.533 (5.8 / 8.833 / 0.1 – Yurchenko double twist) și, apoi, 13.933 (5.0 / 8.933 – Yurchenko full twist), Denisa Golgotă a obținut un total de 14.233, care o propulsează pe treapta a doua a podiumului, la egalitate cu Martina Basile. Un argint extrem de valoros, Denisa Golgotă urcând pe primul ei podium continental medaliat.
Finalistă a fost și Ioana Crișan, la bârnă, dar a riscat fără rost, a alunecat la flic-ul primei serii acrobatice, pentru a avea parte de o căzătură urâtă, în urma căreia s-a retras din concurs. Asemenea Oliviei Cîmpian, nici în ceea ce o privește pe Ioana Crișan nu au fost urmări grave.
Pentru actuala generație de junioare, prezența la a 23-a ediție a campionatelor celor mai tinere performere europene s-a încheiat cu 3 medalii: aur și argintDenisa Golgotă, bronzechipe (Alisia Butnaru, Olivia Cîmpian, Ioana Crișan, Carmen Ghiciuc, Denisa Golgotă, antrenori Nicolae Forminte, Liliana Cosma și Florin Cotuțiu), lăsând să se întrevadă că există o sursă bună pentru gimnastica românească.
Ediția 2016, desfășurată la Berna s-a încheiat. Următoarea, la Cluj, în primăvara lui 2017!

Pentru alte amănunte, click aici: SarituriParaleleBarnaSol

Pentru rezultate complete (senioare și junioare), click aici:Rezultate Campionat European feminin – Berna 2016