BERNA 2016 – CAMPIONATELE EUROPENE (junioare și senioare)

SUB EMOȚIILE MAXIME ALE FINALELOR…

Sâmbătă, finala echipelor de senioare * Duminică, finalele pe aparate (senioare și junioare)

* Junioarele Carmen Ghiciu și Ioana Crișan – locul 8 și 9 la individual compus

BERNA, 3 iunie 2016. Corespondență de la EMANUEL FÂNTÂNEANU. Fotografii de CARMEN MANDA.
După prefața noii ediții a Campionatelor Europene ”scrisă” de junioare în concursul pe echipe, cu o medalie de bronz pentru foarte tinerele noastre gimnaste, Carmen Ghiciuc și Ioana Crișan s-au aflat finala de la individual compus, ocupând, în final, locul 8, respectiv 9, la mai puțin de 1.5 puncte de podium, ceea ce argumentează echilibrul valoric al concurentelor. Acum sunt așteptate finalele pe aparate, programate duminică, cu Olivia Cîmpian (sărituri, sol), Denisa Golgotă (sărituri, sol), Ioana Crișan (bârnă)
Dar, între timp, a fost și rândul senioarelor să-și înceapă în PostFinance Arena drumul spre podiumurile continentale – echipe și aparate. Cvintetul Cătălina Ponor, Anamaria Ocolișan, Maria Holbură, Sivia Zarzu și Anda Butuc, la capătul calificărilor, care nici pe departe să fi fost unele ”formale”, a terminat pe locul 4, calificându-se în finala programată sâmbătă, de la ora 17.00 (ora locală), în timp ce Cătălina Ponor a promovat cu brio între cele mai bune 8 la bârnă și sol, concurs care va avea loc duminică.
Seara zilei de joi a atras în tribune câteva mii de spectatori, ca de fiecare dată extrem de generoși în entuziaste aplauze, pentru a urmări confruntarea celor mai bune 24 de junioare, cele rămase să-și prezinte exercițiile cu… medaliile pe masă. A fost un concurs foarte interesant, cu urcușuri și coborâșuri pentru fiecare finalistă, cu un podium decis abia la ultimei evoluție. Și aceasta a fost a noii campioane, Elena Eremina (Rusia), care, de această dată, a tremurat serios până la afișarea rezultatului de la sol, exercițiu care încheia campionatul, având în vedere marile surprize produse de Lynn Genhart (Elveția) și Martina Basile (Italia), cu prestații total schimbate, desigur în bine, și care  se aflau la conducere. De altfel, între cele trei, până la urmă, diferența este sub 0.3.
După un start relativ bun la sărituri (7. Carmen Ghiciuc 4.041, 8. Ioana Crișan 14.033), care le poziționa în disputa pentru podium, a urmat, pentru a câta oară?!, involuția de la paralele (18. Carmen Ghiciuc 12.100, 23. Ioana Crișan 11.466).”Răul” fusese făcut, pentru că bârna – cu Ioana Crișan de departe lider (13.966), iar Carmen Ghiciuc în top (locul 7 – 13.366) -, nu a reușit să îndrepte prea mult, mai aleas că a venit solul cu notări de mijloc de clasament: 10. Ioana Crișan 13.033, 12. Carmen Ghiciuc 13.000.
Iată și ce au prezentat fetele noastre juriilor de arbitre:

8. Carmen Ghiciuc 52.507
Paralele: shapo, gigantică 180, desprindere jaeger, trecere cu 180 pe bara mică, roata liberă și scapă standul, trebuie să improvizeze, trecere roata pe tălpi, gigantică 360, dublu înapoi echer – 12.100 (4.9)
Bârnă: cloche cu 180, danilova înainte, danilova laterală, cloche lateral (ușor aplecată), flic + salt echer, piruetă cu sissone, salt lateral, coborâre cu două șuruburi, pas în lateral – 13.366 (5.3)
Sol: dublu echer, dublu grupat (aterizare sărită), două șuruburi și jumătate, pirueta simplă cu piciorul la 90, cloche la cap, două șuruburi pe final, cu aterizare stată – 13.000 (5.2)
Sărituri: ronda-flic, salt înapoi întins cu un șurub (Yurchenko 360), aterizare ușor sărită – 14.041 (5.0)


9. Ioana Crișan 52.498
Sărituri: ronda-flic, salt înapoi întins cu un șurub (Yurchenko 360), cu un mic hop la aterizare, dar bine – 14.033 (5.0)
Paralele: stalder și scapă bara, începe din nou, stalder simplu, stalder 360, Tkatchev, Pak, stalder 180, trecere pe bara mare, gigantica inainte cu 180, tsukahara coborâre cu un pas în față – 11.466 (5.1)
Bârnă: flic + salt cu deschidere, cloche cu cloche lateral, pirueta simpla, flic + flic + salt întins, danilova înainte, danilova laterală, serie gimnica, cloche 180 (dezechilibrare), salt lateral, pirueta pe lateralul aparatului, dublu echer înapoi cu 3 pași în spate – 13.966 (6.1)
Sol: tsukahara echer (aterizare sărită), tsukahara grupat (pas în spate, în afara liniei), dublu echer (stat), dublu grupat – 13.033 (5.6)
Că se putea mai mult, a fost evident. Și cum timpul le este încă favorabil, greul abia începe în această cursă grea spre marea performanță.
Junioarele nu și-au spus încă ultimul cuvânt. Mai sunt finalele de duminică, în care Olivia Cîmpian (sărituri, sol), Denisa Golgotă (sărituri, sol), Ioana Crișan (bârnă) au demonstrat că pot fi concurente de temut.

Dar, până la finalele pe aparate, sâmbătă va fi o nouă zi cu emoții maxime, având în vedere că este programată, de la ora 17.00 (ora locală), finala echipelor de senioare. Trebuie să facem observația că întregul conurs al senioarelor pune în evidență o dispută în condiții oarecum speciale, dacă avem în vedere destul de apropiatele Jocuri Olimpice de la Rio, motiv pentru care fiecare echipă, fiecare participantă a ales modul în care să se prezinte (sau nu) la această a 31-a ediție.
După rezultatele de la Campionatele Mondiale, după cele de la Test Event, după lunga serie de indisponibilități, antrenorii Lucian Sandu și Adela Popa au deplasat la Berna un cvintet ce le cuprinde pe Cătălina Ponor, Anamaria Ocolișan, Maria Holbură, Sivia Zarzu și Anda Butuc. La capătul calificărilor, care nici pe departe să fie unele ”formale”, echipa României a terminat pe ocul 4, promovând în finală, în timp ce Cătălina Ponor s-a calificat între cele mai bune 8 la bârnă și sol. Înainte de un scurt remember al execuțiilor fetelor noastre în calificări, am să-l citez pe unul dintre tinerii noștri confrați, dar dedicat gimnasticii: ”Pe lângă rezultate, note, clasamente, ratări, reușite și tot ceea ce implică un concurs, am avut din nou acel sentiment că echipa României este o ECHIPĂ, în adevăratul sens al cuvântului. Nu am mai văzut tristețe, lacrimi și dezamăgire, ci mulțumire și optimism. Nu a fost un concurs fără greșeală, e adevărat, dar a fost un concurs de moral, unul constructive, o gură de aer proaspăt care ne poate da elan pentru ceea ce va urma… Nu o să uit prea curând cum Cătălina a luat-o în brațe pe Anamaria după ratarea la paralele, cum a pupat-o și a încurajat-o. Sau cum micuța Maria a luptat să salveze acel salt nărăvaș, ca și cum avea în spate ani de experiență si nu doar câteva luni în arena senioarelor. O tărie de caracter pentru care mulți campioni deja consacrați ar tânji…”

4. Sărituri 43.407
Silvia Zarzu: ronda flic, salt înapoi întins cu un șurub (Yurchenko 360), cu probleme de ținută și ușor echerată – 13.600 (5.0)
Anamaria Ocolișan: rondă flic, salt înapoi întins cu două șuruburi, cu un pas în spate la aterizare (Yurchenko 720) – 14.666 (5.80)
Cătălina Ponor: rondă flic, salt înapoi întins cu două șuruburi, aterizare stată (Yurchenko 720) – 15.141 (5.8), cel mai mare punctaj în clasamentul celor cu o singură săritură

9. Paralele 39.032
Maria Holbură: roata liberă, trecere stalder, jaeger, trecere 180, trecere înapoi, gigantica 360, dublu întins. Exercițiu curat – 13.333 (5.1)
Anamaria Ocolișan: Khorkhina, Jaeger, salt Pak, Shaposhnikova (nu prinde bara și cade pe spate), repetă Shapo (bine), trecere cu 180, gigantica 360, tsukahara – 12.566 (5.6)
Anda Butuc: shapo, roata 360, trecere, roata 180, jaeger, gigantica înainte 180, gigantica 360, coborâre șurub cu 540 – 13.133 (5.2)

4. Bârnă 41.499
Anda Butuc: cloche 180 (ușor neîntors), flic, salt cu deschidere, pirueta cu piciorul 180 (ușor supra-rotată), cloche, flic, seria gimnică, Onodi, danilova înainte cu săritura, pirueta cu piciorul la 90, danilova laterală, coborâre gainer echer  – 13.366 (5.2)
Maria Holbură: cloche cu salt înapoi grupat, ronda salt întins (salvat), danilova înainte, serie gimnică, cloche lateral, piruetă cu piciorul la 180 (dezechilibrare), danilova laterală, dublu echer (lipit) – 13.700 (5.5)
Cătălina Ponor: cloche la cap (dezechilibrare), pirueta dublă, Onodi, flic, salt cu deschidere (dezechilibrare), danilova înainte, serie gimnică, cloche cu 180, cloche, Kothetkova (dezechilibrare), dublu echer – 14.433 (6.0)

3. Sol 40.932
Maria Holbura: pirueta Memmel (frumos), tsukahara grupat (aterizat ușor jos), tsukahara echer (aterizat ușor jos), dublu înapoi echer, cloche la cap, dublu înapoi grupat (hop în față) – 13.633 (5.6)
Silvia Zarzu: 540 + 1080 (neîntors și pas mare în față), 900 + salt înainte (aterizat complet afară), dublu echer (pas mare în spate), dublu grupat (stat) – 12.733 (5.3)
Cătălina Ponor: dublu întins (ușor sărit), whip, whip tsukahara, 1080 (stat), dublu echer – 14566 (6.0).
Așa a fost în calificări. Cu un total de 164.870, superior celor de la Glasgow și Rio Urmează finala! Fetele noastre vor începe la paralele, fiind în prima grupă, alături de Elveția! Sistem 5 – 3 -3.
Paralele: Maria Holbură, Anamaria Ocolișan, Anda Butuc
Bârnă: Anda Butuc, Maria Holbură, Cătălina Ponor
Sol: Maria Holbură, Silvia Zarzu, Cătălina Ponor
Sărituri: Anamaria Ocolișan, Sivia Zarzu, Cătălina Ponor
Să reamintim și celelalte echipe finaliste: M. Britanie, Rusia, Elveția, Germania, Franța, Italia și Ungaria.

Pentru alte amănunte, click aici:
Junioare: Rezultate finale individual compusArbitre – finala junioare AALista start – finala individual compusLista start – finala aparate junioare
Senioare: Lista start – finala echipeRezultat Echipe calificariLista start – finala aparate senioare