C.E. – BERNA 2016: GIMNAȘTII NOȘTRI ÎN TREI FINALE PE APARATE

MARIAN DRĂGULESCU (sol, sărituri), MARIUS BERBECAR și ANDREI MUNTEAN (paralele) – în dispută pentru medalii

BERNA, 26 mai 2016. Cu o ambianță deosebită, care a motivat sportivii, seniorii prezenți la actuala ediție a Campionatelor Europene au oferit un spectacol la cote înalte în încercarea lor de a desemna pe finaliști, cei care vor continua concursul pentru a urca pe podium. De la această dispută – doar echipe și aparate – nu au lipsit nici gimnaștii noștri, care au intrat în trei finale, prin MARIAN DRĂGULESCU (sol, sărituri), MARIUS BERBECAR și ANDREI MUNTEAN (paralele), concurs programat duminică, de la ora 10.30 (ora locală) – sol și 12.15 (ora locală) – sărituri, paralele, cu reale posibilități de a se afla pe podium. Echipa RomanieiMarian Drăgulescu, Marius Berbecar, Andrei Muntean, Cristian Bățagă  si Vlad Cotuna a terminat pe locul 10, pierzând șansa de a se afla în finală, la finele unui concurs spectaculos de la un capăt la celălalt, întrecere în care s-au consemnat foarte multe răsturnări de situații, cel puțin în aceasă fază, în comparație cu ediția precedentă.

SOLUL a fost dominat de Oleg Verniaev (Ucraina), Nikita Nagornîy (Rusia) și Marian Drăgulescu (România), în ordine, cei trei distanțându-se de ceilalți competitori, nu numai printr-o notă de plecare ridicată, dar și printr-o execuție pe măsură. Marian Drăgulescu – campion continental 2000, 2004, 2005, argint 2006, bronz 2002 – și-a făcut o frumoasă revenire în arena competițională europeană, anunțându-și și pentru finală intenția de a fi în cursă directă pentru un nou podium, după un deceniu! Dar, nu va fi ușor, pentru că, alături de Oleg Verniaev (Ucraina) și Nikita Nagornîy (Rusia), principalii candidați și favoriți, medaliații de la Montpellier 2015 și nu numai ei nu și-au spus ultimul cuvânt, chiar dacă nu au demonstrat prea mult de această dată, campionul Kristian Thomas (M. Britanie) terminând pe 8, argintul David Belyavskiy (Rusia) pe 4, iar bronzul Pablo Brägger (Elveția) pe 7, lor alăturându-li-se și Daniel Purvis (M. Britanie) sau Alexander Shatilov (Israel).  De notat, de asemenea, că rusul Denis Abliazin, campionul 2014, cu cea mai mare notă la dificultate (7.0), a venit doar pe 9, ca urmare a unor ratări la execuție.

SĂRITURILE au marcat menținerea în ”pole-position” a celor doi gimnaști ruși Denis Abliazin, campion în 2013 și 2014 – de departe cel mai bun – și Nikita Nagornîi, aur în 2015, dar și reintrarea lui Marian Drăgulescu – și el în vârful ierarhiei în urmă cu un deceniu -, chiar dacă a prins doar ultima treaptă a calificărilor, și aceasta ca urmare a unei mai puțin reușite prime sărituri (”drăgulescu” – un mare pas înainte la aterizare), cotată cu doar 14.533 (6.0 / 8.653), cu a doua (6.2 / 8.833 – handspring front layout 1.5 twist) reușind să mai îndrepre lucrurile, dar așteptându-se cu mari emoții finalul, unul care a însemnat locul 8, dar și pasul spre finală, acolo unde lucrurile ar putea – și nu numai ”ar putea” – să fie altfel. Să mai notăm că Igor Radivilov (Ucraina), argintul din 2012 și 2014 a ratat șansa unei noi finale, încheind pe 10, precum și ascensiunea armeanului Artur Davtian, e drept bronz în 2013.

Calificările la PARALELE au a oferit aceeași dispută de valoare între Oleg Verniaev (campionul din 2014 și 2015), Marius Berbecar (argintul 2015),  David Belyavskiy (bronz 2013 și argint 2014) și elvețianul Christian Baumann, anul trecut pe locul 3. Dacă Oleg Verniaev s-a desprins și de această dată, cu un 16.066 (6.9 / 9.166), este de reliefat faptul că Marius Berbecar, chiar cu o notă mai mică de plecare (6.7), a avut o execuție (belle, bhavsar, tippelt, double pike) de toată frumusețea (9.066 – a doua notă din concurs), ceea ce, cu 15.766, l-a adus pe poziția secundă a calificărilor. Acest fapt nu este egal, desigur, și cu sfârșitul bătăliei pentru podium, orice răsturnări putând fi consemnate, având în vedere extreme de micile diferențe dintre competitori, dar este un plus important pentru moral. Asemenea anului trecut, când a terminat pe locul 5, Andrei Muntean a ”prins” din nou finala paralelelor, chiar dacă pe 8, cu șanse, evident de urcare, ceea ce demonstrează apetitul gimnaștilor noștri pentru acest dificil aparat, în care cea mai bună și singura performață a aparțint, până la argintul lui Marius Berbecar, lui Marius Rizan în 1987, bronz. De menționat, că Marcel Nguyen (Germania), campionul din 2012, a terminat pe 5, iar aurul din 2013, Oleg Stepko, acum pe locul 4 în clasamentul neoficial la individual compus și aurul din 2013, nu a fost decât pe 10.

În rest, Louis Smith este lider la cal, înaintea armeanului Harutyun Merdinyan și croatului Robert Seligman; campionul european și mondial al inelelor, grecul Elefterios Petrounias, a primit o puternică replica din partea turcului Ibrahim Colak și a lui Denis Ablyazin și doar 0.300 îi desparte pe primii opt calificați, iar ân absența ”olandezului zburător”, care a preferat să rămână acasa pentru a pregăti JO, britanicii Kristian Thomas și Nile Wilson au preluat ostilitățile la bară, terminând la egalitate (15.033) în fruntea ierarhiei, în urma lor fiind din nou un concurent turc, Umit Samiloglu. Ceilalți gimnaști români s-au concentrate cu precădere asupra unei evoluții suport pentru concursul pe echipe, concurs care, din păcate, s-a soldat fără reușita calificării în finală.

În disputa ECHIPELOR, principalele candidate la primele 8 locuri au evoluat în ultima Subdiviziune, oferind un concurs de toată frumusețea, conform sistemului 5 – 3 – 3, ceea ce a impus o concentrare maximă, cu fiecare eroare cât de mică atârnând extrem de greu în calcului general. Cum a fost de așteptat, Rusia și Marea Britanie – chiar dacă nu a beneficiat de aportul lui Max Whitlock, accidentat în ultimul moment – și-au disputat întâietatea, anunțând o bătălie de excepție în finală, în prim-plan aflându-se, de asemenea, o surpriză, Elveția (la ediția precedentă pe 9), cum pentru bronzul din 2014, Ucraina, n-a fost o zi prea fastă, dar a încheiat pe 4, reușind să-și mai asigure prezența în finală Franța, Germania, Spania și Italia.

Echipa României a plecat ca una dintre formațiile ce se anunța cu posibilități și șanse reale de a fi printre finaliste. Din păcate, ”socoteala de acasă” nu s-a potrivit cu cea de pe podiumul de concurs! Cu un debut nefast la cal (38.400 – locul 21, cea mai bună poziție Cristian Bățagă – 14 / 14.500), cu o evoluție slabă la bară (36.799 – locul 27, clasări pe locurile 50, 51, 91) și una de ”pluton” la inele (locul 10 – 42.932, cel mai bun Andrei Muntean – 18 / 14.666), cu o ”verigă slabă” în Vlad Cotuna (11.600 – cal și 10.700 – inele, în special), într-un concurs în care, cum spuneam, orice miime conta, echipa României a fost nevoită să se mulțumească doar cu locul 10. Astfel, fiecare greșeală și ratare au cântarit semnificativ în economia clasamentului, iar echipa României a adunat destul de multe astfel de probleme, cât să se situeze, la final, în afara celor mai bune 8 echipe ale Europei.  Acest lucru în conditiile în care o eventuala calificare în finală ne-ar fi fost la îndemână, fără îndoială!

Cu toate acestea, trebuie să apreciem faptul că baieții noștri și-au făcut treaba la aparatele forte, mai ales cei cu sanse reale chiar și la o medalie europeană, pentru că, să recapitulăm, Marian Drăgulescu s-a calificat în finalele de la sol (locul 3) și sărituri (locul 8), Andrei Muntean a prins o nouă finala europeana la paralele (locul 8), iar, poate, cea mai încântătoare evoluție, notată cu peste 9 la execuție, a venit tot la paralele, din partea vice-campionului european en-titre la acest aparat, Marius Berbecar (locul 2).
Chiar dacă la actuala ediție nu se realizează și clasamentul la individual compus, fiind o ediție doar cu dispute la echipe și aparate, în prim-planul celor care au efectuat toate cele 6 aparate s-au situat Oleg Verniaev (90.948), Nile Wilson (88.890), Daniel Purvis (87.265), Oleg Stepko (85.331) ș.a, ei anunțând evoluții pe măsură și la Jocurile Olimpice.

Pentru alte amănunte, click aici: Calificari echipeCalificari echipe + Grupe MixteCalificari – solCalificari – calCalificari – ineleCalificari – sarituri (2)Calificari sarituri (1)Calificari – paraleleCalificari – baraRezultate individualeRezultate individual compus – neoficiale

Programul Campionatelor Europene pentru zilele următoare
Vineri, de la ora 18.30 (ora locală) – JUNIORI – Finală individual compus
Sâmbătă, de la ora 14.30(ora locală) – SENIORI – Finală echipe
Duminică, de la ora 10.30 (ora locală) – SENIORI – Finale aparate; de la ora 14.45 – JUNIORI – Finale aparate

Finalele seniorilor de sâmbătă și duminică pot fi urmărite pe Eurovision: http://www.eurovisionsports.tv/ueg/live.html?id=85#top