C.E. MONTPELLIER – LAURA JURCA – locul 7, DIANA BULIMAR – locul 10, în finala la individual compus

Duminică, în finalele pe aparate: Andreea Munteanu (bârnă, sol), Marius Berbecar, Andrei Muntean (paralele)

MONTPELLIER, 17 aprilie 2015. Corespondență specială de la EMANUEL FÂNTÂNEANU
Prima finală, individualul compus feminin, a intrat în istorie. 72 de gimnaste din cele 99 aflate pe tabloul de concurs al acestei a 6-a ediții a Campionatelor Europene individuale, s-au încumetat să se prezinte în concursul pentru desemnarea ”campioanei absolute”. După calificări, 14 dintre acestea au făcut un pas mai departe, între cele mai bune 24, pentru o nouă încercare, mai dificilă decât precedenta, de a ajunge cât mai sus în vârful ierarhiei. Între finaliste, și gimnastele noastre Laura Jurca – la primul an al ei la seniorat și în ”groapa leoaicelor” – și Diana Bulimar – o prezență medaliată la edițiile precedente, dar care a fost nevoită să traverseze o nefastă perioadă, ca urmare a accidentărilor -, ambele cu o prezență, în cele din urmă, meritorie în condițiile date, Laura Jurca terminând pe locul 7, iar Diana Bulimar pe poziția a 10-a.
Înaintea competiției ne puneam întrebarea: care va fi noua configurație a podiumului?, având în vedere că medaliatele de la Moscova nu mai sunt aici la Montpellier, dar și alte sportive care dispuneau de valoarea necesară de a urca pe podium. Drept urmare, ușă larg deschisă, mai ales pentru noua generație, dar și pentru pentru o serie de gimnaste care se străduiesc de mai multă vreme să se afle în frunte.

În final, am avut o perfectă combinație din elementele amintite, cu Giulia Steingruber (Elveția) – aur la Moscova 2013 și Sofia 2014 (sărituri), bronz la Bruxelles 2012 (sărituri) și Sofia 2014 (sol) -, care și-a văzut un vis împlinit la 20 de ani cucerind titlul la Montpellier 2015, urmată fiind de Maria Kharenkova (Rusia, 16 ani) – anul trecut la primul an la seniorat, cu aur la bârnă la C.E. Sofia 2014 – și Elissa Downie (M. Britanie, 15 ani) – afirmată la Jocurile Olimpice de Tineret de la Nanjing. Cu două locuri  întâi (sărituri – 15.266, sol – 14.566), unul secund (bârnă – 14.375) și doar cu paralelele ceva mai slab (14.375 – locul 9), Giulia Steingruber a dominat finala fără drept de apel, răsturnând cam toate pronosticurile care o dădeau pe Maria Kharenkova învingătoare, dar care nu a mai fost atât de convingătaore caîn calificări, ea adjudecându-și doar bârna (15.000), în rest oscilând între poziția a 3-a la paralele (14.006), locul 5 la sol (14.133) și 8 la sărituri (13.933), astfel câ între cele două a fost în final o diferență de 0.742, una dintre cele mai largi înregistrate în utimiiai la C.E. Giulia Steingruber este noua campioană a individualului compus, prima gimnastă elvețiană care ajunge în vârful ierahiei gimnasticii europene feminine, un succes meritat pe deplin.

În acest context – să mai adăugăm că în această dispută pentru podium s-au mai aflat, alături de gimnastele de pe podium, și Erica Fasana (Italia), Marta Pihan-Kulesza (Polonia) sau Claudia Fragapane (M. Britanie), reprezentantele noastre au avut o prestație satisfăcătoare, dar nu într-atât încât să le poziționeze în disputa pentru medalii, având, în ansamblu, o evoluție meritorie. ”A fost un concurs reușit, fără ratări, dar nu la nivelul la care ne așteptam”, afirma antrenorul Lucian Sandu, iar notele obținute de fetele noastre sunt elocvente în acest sens:

7. Laura Jurca 14.766 (3) 12.866 (12) 13.500 (7) 13.733 (8) 54.865
10. Diana Bulimar 13.766 (12) 13.533 (10) 13.666 (6) 13.666 (9) 54.631

Pentru  Laura Jurca, un plus pentru astăzi, ea concurând bine, ambițioasă. Este nevoie să creștem în dificultate pentru a aspira la mai bine. Minus, clar, Diana Bulimar. Eu, personal, sunt dezamăgit de modul cum s-a comportat, mai ales la bârnă și sol. Se vede lipsa de încredere, poate și firească în condițiile în care de un an de zile nu a mai concurat. Sperăm să treacă peste toate emoțiile, care au fost foarte vizible, și să ne urmăm parcursul, deoarece peste două luni avem deja o altă competiție, Jocurile Europene, pentru care trebuie să ne pregătim și să ne prezentăm cât mai frumos...”, a adăugat Lucian Sandu.

Finala la individual compus s-a încheiat.
Urmează finalele pe aparate, cu Andrea Munteanu la bârăă și sol. ”Sperăm să concureze bine. Poate să lucreze foarte bine și să obțină un rezutat pe măsură. Totul depinde de ea. Noi îi suntem alături… În context, trebuie să spun că este nevoie de fiecare gimnastă, de fiecare exercițiu, deoarece alții au progresat, iar noi, din păcate, am cam regresat în ultima perioadă…”
Cu toate că mai sunt finalele pe aparate, care nu mai pot schimba foarte mult, este vehiculată, totuși, părerea conform căreia nivelul întrecerilor continentale de acum doi ani, de la Moscova, a fost ceva mai ridicat decât cel de acum, în aprilie 2015, la Montpellier. Rămâne să fim contraziși pe parcursul anului…
Și un mesaj, pe care antrenorul Lucian Sandu a ținut să-l transmită: ”Mulțumim tuturor suporterilor, sponsorilor, care ne-au suținut, care ne-au încurajat în aceste zile…”.
Într-adevăr, mesajele fanilor, primite direct sau prin intermediul paginilor noastre de Faceboook și site, sunt mai mult decât copleșitoare. Mulțumim…

Plecat de pe prima poziție a calificărilor, ucraineanul Oleg Verniaev s-a instalat în fruntea plutonului și în finala individualului compus, loc păstrat până la finalul competiției, acolo unde l-a așteptat… medalia de aur!, intrând, astfel, în posesia primului său titlu continental absolut. Exercițiul la paralele, aparat la care este campion european și mondial, a fost cvasi-perfect și notat în consecință cu 16.166, cea mai mare notă din competiție. Campionul continental en-titre, David Belyavskiy (Rusia), care a avut unele probleme la cal, dar a strălucit la sărituri, la paralele și la bară, a reușit, astfel, să urce pe treapta a doua, dar la 1.5 puncte de ucrainean. Campionul britanic Dan Purvis a obținut bronzul, în ciuda faptului că bara fixă l-a cam tras înapoi. Să mai notăm că gimnaștii noștri, la această ediției, nu au intrat în concursul la individual compus.

Pentru alte amănunte, click aici: FEMININ – Clasament final – individual compus, Feminin-Finală-Individual-compus-Ordine-de-start, Masculin – Finala – individual compus