C.E. MONTPELLIER: ANDREEA MUNTEANU, MARIUS BERBECAR ȘI ANDREI MUNTEAN ÎN FINALELE PE APARATE

Duminică, de la ora 15.30 (ora României) sunt programate finalele la sol, bârnă (feminin), sărituri, paralele, bară (masculin)

MONTPELLIER, 18 aprilie 2014. Corespondență specială de la EMANUEL FÂNTÂNEANU
Cea de a 6-a ediție a Campionatelor Europene individuale este doar la cinci… finale depărtare de lăsarea cortinei, primele 5 având loc sâmbătă după-amiază în Park&Suite Arena din localitate, din nou în fața unui foarte numeros public, care, cu câteva ore înainte de start, formase o coadă lungă la porțile de întrare în sală. Cei mai buni opt gimnaști la sol, cal și inele, precum și cele mai bune opt gimnaste la paralele și sărituri și-au disputat podiumurile 2015. A fost o întrecere de la care reprezentanții noștri au lipsit, ei urmând să-și facă apariția duminică, atunci când, de la ora 15.30 (ora României), sunt programte ultimele două aparate ale fetelor (sol, bârnă) – cu ANDREEA MUNTEANU în amândouă – și ultimele trei ale băieților (paralele, sărituri, bară) – cu MARIUS BERBECAR și ANDREI MUNTEAN, ambii la paralele -, cu toții având șansa unui rezultat valoros.
Și avem în vedere, cu deosebire, posibilitatea ca Andreea Munteanu să se afle din nou în prim-plan la bârnă, să urce pe podium, pentru că, fie și de ne întoarcem numai în istoria ultimului deceniu vom constata, cu o singură excepție, că acest aparat reprezintă una dintre ”specialitățile românești”. Rând pe rând, s-au aflat pe treptele podiumului de premiere (unele de mai multe ori) Cătălina Ponor, Sandra Izbașa, Steliana Nistor, Ana Maria Tămârjan, Gabriela Drăgoi, Amelia Racea, Raluca Haidu, Diana Bulimar (care acum n-a mai reușit performanța din 2013) sau Larisa Iordache, una dintre absențele regetate ale actualei ediții.
Calificările băieților la paralele au demonstrat că Marius Berbecar și Andrei Muntean dispun de capacitatea de a se afla, indiscutabil, acolo… sus! De vor reuși sau nu, este greu de spus, în condițiile în care concurența este extrem de acerbă, iar numărul candidaților la medalii pe măsură. Oricum, modul cum au evoluat în calificări ne oferă speranța că medalia de bronz a lui Marian Rizan din 1987, singura, de altfel, în palmaresul băieților la acest aparat, nu va rămâne cu character de unicat și în continuare.
Întrecerile vor începe la ora 15.30 (ora României), cu finala masculină la sărituri și cea feminină la bârnă – Andreea Munteanu fiind a 3-a -, urmate de întrecerile băieților la paralele (ora 16.24) – ordine de start: 2. Marius Berbecar, 7. Andrei Muntean -, pentru a se pune punct, de la ora 17.00, cu ultimele evoluții la sol – Andreea Munteanu a 5-a – și bzr[. Conform noului format, în finalele programate concomitent va evolua un gymnast, alternative cu o gimnastă…
Să revenim, pe scurt, asupra primei zile a finalelor pe aparate.
Deținătoare titlului la sărituri și proaspătă campioană la individual compus, Giulia Steingruber (Elveția) a fost depășită de Maria Paseka (Rusia), care s-a impus la cu doar o zecime (15.250 – 15.149). Exercițiul gimnastei Maria Paseka (Cheng și Amânar) a avut o dificultate mai ridicată (6.4 / 6.3) ceea ce, chiar dacă elvețianca a fost mai bună la execuție, i-a permis să obțină aurul continental. În disputa pentru bronz a ieșit, din nou, învingătoare o sportivă din Rusia, Ksenia Afanaseva (14.866), care a câștigat bătălia cu olandeza Noel Van Klaveren (14.583).
La paralele am asistat la o cursă pentru titlu între Rebecca Downie (M. Britanie) și Daria Spiridonova (Rusia), ambele având 6.7 scorul la dificultate. Execuția Dariei Spiridonova a fost mai bună, astfel că a urcat pe prima treaptă a podiumului (15.466), la puțin peste două zecimi de britanică (15.233). Bronzul s-a dus către olandeza, Sanne Wevers (14.200), care a  reușit o frumoasă performanță, în dauna surorii mai mici a Rebeccăi, Elissa Downie (locul 4 – 14.100).

Concursul de la sol al băieților n-a fost lipst de peripeții. Kristian Thomas (M. Britanie), la capătul unui frumos exercițiu a reușit să încheie pe primul loc (15.166), profitând de erorile comise de David Belyavskiy, penalizat serios la execuție și salvat de dificultate (6.6 / 8.466 / 15.066). Pablo Braegger (Elveția) și-a adjudecat bronzul (14.941). Dar, în cea mai neplăcută situație s-a aflat spaniolul Miguel Zapata care, după ce a primit permisiunea de a reface exercițiul ca urmare a unei erori de timp, s-a văzut pe locul 3,  numai că arbitrii și-au dat seama că au… uitat să ia în calcul penalizarea de la linie, ceea ce l-a trimis pe spaniol tocmai pe locul 5 (14.900).
Britanicul Louis Smith, medaliatul cu argint din 2009, 2010, 2012 a fost, în sfârșit, primul în ”șaua” calului! El a părut a fi în elementul său pe un aparat cunoscut pentru dificultatea sa, reușind să combine excelent execuția foarte bună (8.900) cu un grad ridicat de plecare (6.9). Aproape 0.500 îl separă de al doilea clasat, Harutyum Merdinyan (Armenia, 15.333), în timp ce italianul Alberto Busnari (15.200) se bucură pentru bronz.

La aparatul său preferat, inelele, grecul Eleftherios Petrounias a cucerit primul său titlu European, primind cele mai mari note la dificultate (6.8) și execuție (9.066), la rândul său, campionul din 2014, Denis Ablyazin (Rusia) a împărțit poziția secundă cu Samir Air Said, campionul din 2013 și bronzul din 2014, ambi având 15.566.

Pentru alte am[nunte, click aici:Lista start – finale aparate – ziua 2, Rezultate – feminin – finala sarituriRezultate – feminin – finala paraleleRezultate – masculin – finala solRezultate – masculin – finala calRezultate – masculin – finala inele