CAMPIONATELE EUROPENE – LOTURILE FEMINE PENTRU BERNA

* 1 – 5 iunie 2016, PostFinance Arena din Berna * A 31-a ediție a senioarelor, a 23-a la junioare

* Delegația României pleacă duminică, 29 mai 2016,  dimineața spre Berna

Reprezentativele României, care vor face deplasarea la Berna au următoarea componență:
SENIOARE
Sportive:
Cătălina Ponor, Anamaria Ocolișan, Maria Holbură, Silvia Zarzu, Anda Butuc
Antrenori: Lucian Sandu și Adela Popa
JUNIOARE
Sportive
: Alisia Botnaru, Ioana Crișan, Olivia Cîmpian, Denisa Golgotă, Carmen Ghiciuc
Antrenori: Nicolae Forminte și Liliana Cosma
Arbitre delegate: Angela Cacoveanu, Olga Didilescu

În timp ce în PostFinance-Arena din Capitala Elveției întrecerile juniorilor și seniorilor angrenați în întrecerile continentale se aproprie de sfârșit, cele 138 de senioare din 35 de țări și 128 de junioare din  32 de țări se pregătesc pentru ale lua locul, disputele feminine ale celei de a XXXI-a ediții (senioare) și a XXIII-a (junioare) având loc la Berna, în perioada 1 – 5 iunie 206. În 1957, la București, gimnastica europeană intra pe un nou drum, punându-se în aplicare ideea Federației Internaționale de a se crea, la propunerea și din inițiativa României, o competiție continental feminină, pentru a fi în ”echilibru” cu competiția similară masculină, argumentația specialiștilor români în favoarea acestei idei fiind extrem de solidă și convingătoare. Drept urmare, gimnastele au, din 1957, un campionat propriu, debutul fiind făcut în Sala Floreasca din București. După două decenii, în 1978, la Milano, aveau să intre în scenă și junioarele.

Așadar, la nivelul SENIOARELOR, aproape 140 de gimnaste din 35 de țări își vor disputa cele 5 podiumuri (echipe, sărituri, paralele, bârnă, sol). O echipă este compusă din 5 gimnaste, formula fiind 5 – 3 – 3, cele mai bune 8  și cele mai bune 8 gimnaste pe aparate, în urma calificărilior, disputându-și finalele.
Formația noastră de senioare, afectată de absențele Larisei Iordache (accidentată, în recuperare), Dianei Bulimar (refacere după operație), Dorei Vulcan (cu probleme la umăr, care necesită o ușoară intervenție chirurgicală), Laurei Jurca (nerestabilită) se prezintă cu o echipă ”crudă” din punct de vedere al potențialului la acest nivel competițional, revenind Cătălinei Ponor dificila misiune nu numai a liderului, ci și a unor prestații care să confirme valoarea gimnasticii feminine românești.
Urmărind înscrierile, se poate constata, de asemnea, că dintre echipele calificate la Jocurile Olimpice, Olanda nu va lua parte la ”europene”, fiind reprezentată doar de două gimnaste în concursul individual (Mara Titarsolej și Tisha Volleman), iar Germania și Belgia vor prezenta formații complet schimbate în comparație cu Test Event, pentru a da o șansă gimnastelor din eșalonul secund, precum și celor accidentate (Kim Bui sau Nina Derwael) să se refacă în vederea întrecerilor din vară. Rusia, care dorește să recâștige titlul din 2010, a anunțat trei campioane continentale en-titre – Maria Paseka (sărituri), Daria Spiridonova (paralele) și Ksenia Afanasyeva (sol) -, dar și pe experimentata Aliya Mustafina sau aurul junioarelor din 2014 și noua campioană națională, Angelina Melnikova. A rămas acasă Viktoria Komova, în refacere după accidentare și recuperare pentru JO. La rândul ei, M. Britanie – locul secund după România în 2014 – le-a înscris pe surorile Ellie și Becky Downie, pe ”finalistele mondiale” Claudia Fragapane, Ruby Harrold și olimpica din 2012, Rebecca Tunney, un team foarte puternic, în timp ce gazdele o vor încuraja pe Giulia Steingruber, deținătoarea titlului 2015. Cu excepția Andreei Munteanu (campioana de la bârnă), celelalte deținătoare ale titlurilor se vor afla în PostFinance-Arena.
Conform tragerii la sorți, echipa României face parte din Subdiviziunea 4, ultima, alături de formațiile Elveției, M. Britanii, Spaniei, Belgiei, Rusiei, Italiei și Germaniei, urmând a începe concursul la sărituri.
Privind puțin în urmă, pe ultimele podiumuri de premiere se află:

Echipe

2014 ROMÂNIA M. Britanie Rusia
Diana Bulimar Rebecca Downie Maria Kharenkova
Raluca Haidu Claudia Fragapane Aliya Mustafina
Larisa Iordache Ruby Harrold Anna Rodionova
Andreea Munteanu Rebecca Tunney Alla Sosnitskaya
Alina Stanilă Hannah Whelan Daria Spiridonova

Sărituri
2015      Maria Paseka (Rusia)                      Giulia Steingruber (Elveția)                Ksenia Afanaseva (Rusia)
Paralele
2015      Daria Spiridonova (Rusia)              Rebecca Downie (M. Britanie)          Sanne Wevers (Olanda)
Bârnă
2015      Andreea Munteanu (România)     Rebecca Downie (M. Britanie)           Martin Claire (Franța)
Sol
2015     Ksenia Afanaseva (Rusia)                Claudia Fragapane (M.Britanie)        Giulia Steingruber (Elveția)

Programul concursului senioarelor (ora locală)
Joi, 2 iunie 2016 – Calificări echipe și aparate
10.00 – 11.50 Subdiviziunea 1
12.10 – 14.00 Subdiviziunea 2
15.20 – 17.10 Subdiviziunea 3
17.30 – 19.20 Subdiviziunea 4: Elveția, România, M. Britanie, Spania, Belgia, Rusia, Italia, Germania
Sâmbătă, 4 iunie 2016
17.00 – 18.40 Finală echipe
Duminică, 5 iunie 2016
11.00 – 13.30 Finale aparate

Și la nivelul JUNIOARELOR este o ediție completă: echipe, individual compus și aparate. Concursul echipelor va fi conform formulei 5 – 4 – 3 și va fi, totodată, și rundă de calificare pentru finalele individuale (24 la individual compus și 8 pe aparate). Disputa pentru podium a celor 128 de gimnaste din 32 de țări se anunță foarte interesantă, între favorite fiind M. Britanie (cu noua campioană Maisie Methuen și Taeja James, argintul din urmă cu 2 ani), Rusia (Anastasia Ilyankova, Yelena Yeryomina și dorința de a rămâne pe primul loc), România (cu o echipă total schimbată față de Sofia 2014, atunci bronz) sau Italia, cum, la nivel individual, este obligatoriu a le urmări pe Olivia Cîmpian (România), Maisie Methuen (M. Britanie), Martina Maggio (Italia), Helene Schaefer (Germania), Elena Eremina (Rusia) ș.a.
Junioarele vor fi cele care vor deschide întrecerea continentală feminine, formația noastră – Alisia Botnaru, Ioana Crișan, Olivia Cîmpian, Denisa Golgotă, Carmen Ghiciuc – urmând a evolua în Subdiviziunea 4, ultima, cea de elită, alături de Elveția, Italia, Rusia, M. Britanie, Belgia, Franța și Belgia, cu debut la sărituri, de la ora 18.00 (ora locală). În cee ace ne privește, dar situația este similar pentru mai toate echipele angrenate în competiție, ne prezentăm la start cu o garnitură nouă, cele care s-au aflat în urmă cu doi ani (Sofia, 2014) pe treapta de bronz – Laura Jurca, Andree Iridon, Anda Butuc, Andra Stoica, Andreea Ciurusniuc – făcând, mai mult sau mai puțin, pasul spre înainte.
Dacă de la Sofia, tinerele noastre gimnaste s-au întors cu 5 medalii (4 argint, 1 bronz), stă în posibilitățile actualei generații de a avea un palmeres cel puțin la fel de bun.
Programul de concurs (ora locală) al junioarelor este următorul:
Miercuri, 1 iunie 2016 – Echipe și calificări concurs individual
10.00 – 12.00 Subdiviziunea 1
12.10 – 14.20 Subdiviziunea 2
15.10 – 17.20 Subdiviziunea 3
18.00 – 20.10 Subdiviziunea 4: România, Elveția, Italia, Rusia, M. Britanie, Belgia, Franța, Belgia
20.10 – 20.20 Ceremonie de Premiere – echipe
Vineri, 3 iunie 2016
19.00 – 20.35 Finală – individual compus
Duminică, 5 iunie 2016
14.30 – 17.20 Finale aparate

Pentru alte amănunte, click aici: Junioare – Tragere la sortiSenioare – Tragere la sortiProgram – CE feminin