Campionatele Europene – Berna 2016

ECHIPA DE JUNIORI, PE LOCUL 16
Joi, de la ora 18 (ora locală), intră în concurs seniorii

BERNA, 25 mai 2016. În cunoscuta PostFinance Arena din Berna au început întrecerile noii ediții a Campionatelor Europene, a 23-a la nivelul juniorilor, a 32-a la seniori, cei dintâi intrați fiind reprezentanții tinerei generații. S-au aflat în competiție 150 de gimnaști în concursurile individuale și 31 de echipe. La capătul a aproape 12 ore, a fost stabilită noua ierarhie, cu Marea Britanie, Rusia și Elveția, în ordine, pe podium, echipa României – Alexandru Bănicioiu, Cătălin Drunea, Cristian Anghel, Eduard Gavrilă, Iosif Cristea – terminând pe locul 16, fără a se obține nicio calificare în finalele individuale.

Având în vedere că la ediția precedentă, de la Sofia 2014, formația noastră de juniori a fost pe locul 19, noua generație a intrat în competiție în prima Subdiviziune, cu o evoluție de ansamblu la nivel de mijloc, pozițiile ocupate pe aparate fiind elocvente în acest sens, aparatul cu cea mai mare pierdere de puncte fiind săriturile, cu echipa noastră pe locul 25. Drept urmare, după ce a încheiat pe locul 3 evoluția în cadrul Subdiviziunii, formația noastră a coborât tot mai mult pe măsură ce au intrat în concurs și celelalte echipe – cu deosebire cele din ultima Subdiviziune -, astfel că, în final, s-a poziționat pe locul 16. Dacă privim partea plină a paharului, atunci putem spune că echipa noastră, într-o componență total nouă, a făcut trei pași înainte față de ediția precedentă, dar insatisfacția este mult mai mare, dacă avem în vedere că am fost depășiți de juniorii din Georgia (absentă în 2014, acum cu doi gimnaști ruși, Dimitry Govorov și Nikita Letnikov, cetățeni georgieni din 2015), Suedia, Turcia, Serbia, Norvegia, ca să dăm doar câteva exemple.
Locurile 1 și 2 au revenit acelorași echipe – M. Britanie și Rusia -, aur și argint , în ordine, și la Sofia 2014, britanicii cucerind pentru a 5-a oară consecutiv titlul după o luptă decisă de ultimul lor gimnast, campionul FOTE 2015, Joe Fraser reușind un fabulos 14.700 la paralele, rușii pierzând, astfel, titlul la numai 1.375 p,după ce se aflau pe primul oc până în acel moment. Medalia de bronz a intrat în posesia Elveției, care a făcut rocadă cu Franța, față de ediția precedentă, ca urmare a prestației de la bară (locul 1), sol și cal.

Evoluții oscilante, cu, în general, o dificultate scăzută, nu au permis juniorilor noștri să se afle în disputa pentru o calificare între primii 24 la individual compus sau în primii 8 pe aparate. Cele mai bune poziții la individual: 47. Cătălin Drunea, 51. Iosif Cristea (AA – singurii care au făcut cele 4 aparate), 36. Eduard Gavrilă (FX), 36. Iosif Cristea (PH), 27. Alexandru Bănicioiu (SR), 26. Cătălin Drunea (PB), 49. Iosif Cristea (HB), 58. Alexandru Bănicioiu (VT – gimnaștii noștri au executat câte o săritură). Calificările au fost dominate de britanicul Giarnni Regini-Moran, campionul olimpic de tineret 2014, pe primul loc în jumătate din probe (individual compus, sol, sărituri și paralele), în fruntea calificărilor mai fiind Sergei Naidin (Rusia) – cal, Nick Klessing (Germania) – inele, Moreno Kratter (Elveția) – bară.  Se impune a-i menționa și pe Andrei Makolov (Rusia), la doar mai puțin de 0.200 față de Moran, elvețianul Henji Mboyo sau campionul britanic de juniori Joe Fraser.
Revenind la juniorii noștri, să notăm și modul cum le-au fost apreciate exercițiile prezentate:

Din 1996, de când a fost introdusă proba pe echipe, România a urcat o singură dată pe podium, în 1998, locul 3, în rest:  1996 – 7, 2000 – 9, 2002 și 2004 – 6, 2006 – 5, 2008 – 10, 2010 – 4, 2012 – 16, 2014 – 19, în timp ce șirul medaliilor individuale (Tiberiu Cizmandia, Daniel Popescu, Florin Zimniceanu, Marian Drăgulescu, Adrian Rădoi, Dan Potra, Andrei Muntean, Daniel Rădeanu ș.a.) s-a întrerupt în 2012.

Pentru alte amănunte, click aici: Echipe – junioriIndividual compus – junioriSol – junioriCal – juniori, Inele – juniori, Sarituri (1) – junioriSarituri (2) – junioriParalele – junioriBara – juniori, Calificati – Individual compusCalificati – aparate