Campionatele Europene de Gimnastică Aerobică – Elvas (Portugalia)

ECHIPA DE SENIORI A ROMÂNIEI – AUR CONTINENTAL

Duminică, de la ora 10.00 (ora locală) – Finale Juniori, iar de la ora 15.30 (ora locală) – Finale Seniori

După argintul juniorilor în concursul pe echipe al celei de a 9-a ediții a Campionatelor Europene care se desfășoară în localitatea portugheză Elvas, a fost rândul seniorilor să-și demonstreze și să-și reafirme valoarea, echipa României păstrându-și titlul european, cucerit și la precedentele întreceri (2013 – Arques), de data aceasta în prim-plan fiind Corina Constantin, Lavinia Panaete, Bianca Gorgovan, Dacian Barna, Lucian Săvulescu, Gabriel Bocser, gimnaștii noștri împărțind titlul cu Ungaria, medaliile de bronz revenind Italiei. Trebuie remarcat faptul că, doar cu două excepții, am aliniat o garnitură complet nouă față de precedentele evoluții continentale, din urmă cu doi ani sau cele mondiale de anul trecut, ceea ce argumentează valoarea gimnasticii aerobice românești în contextul internațional.
Ierarhia echipelor se realizează pe baza celor mai bune patru rezultate înregistrate în cele 5 probe, gimnaștii noștri acumulând 10 puncte, realizate de Dacian Barna, Lavinia Panaete, Lucian Săvulescu (trio) – locul 1, Corina Constantin (individual feminin) – locul 2,  Dacian Barna, Gabriel Bocser, Bianca Gorgovan, Lavinia Panaete, Lucian Săvulescu (grup) – locul 3 și Dacian Barna, Lavinia Panaete (perechi) – locul 4. Cu același punctaj a terminat și puternica formație a Ungariei, astfel că, pentru prima oară, se consemnează o situație de egalitate în fruntea ierarhiei echipelor. Pe locurile următoare s-au clasat Italia 11 (bronz), Spania 16, Rusia 17, Portugalia 41, Ucraina 52, diferențele aproape inexistente dintre primele trei clasate oferind un tablou al pregnantului echilibru valoric dintre gimnaștii angrenați în competiție, cu trimitere evidentă și la finalele programate duminică.

Cu 37 de sportive la start în dispută pentru cele opt locuri din finala feminină, misiunea a fost foarte dificilă pentru toate concurentele. Una dintre favorite, medaliata cu argint a Campionatelor Mondiale 2014 (Cancun), Corina Constantin – revenită în activitate după o pauză de aproape un an – a intrat a doua pe scena de la Coliseu José Rondao de Almeida, obținând un 21.350 (8.800 / 8.850 / 3.700), totakl cu care a rămas pe primul loc până spre finalul concursului, când a evoluat Dora Hegyi (Ungaria), care a reușit să o întreacă pe gimnasta noastră cu 0.100, ca urmare a notei mai mari la artistic, cee ace anunță o luptă deschisă pentru titlu, dispute în care pot intervene, de asemenea, Michela Castoldi (Italia), Sara Moreno, Aranzazu Martinez (Spania), Sara Natella (Italia) sau Bianca Gorgovan, cu rezultate foarte apropiate și evoluții echilibrate valoric.

Campionul European Riccardo Pentassuglia (Italia) s-a impus cu doar 0.050 în fața spaniolului Vicente Lli (21.700 – 21.650) !, pe locul 3 fiind ungurul Daniel Bali, în timp ce gimnaștii noștri Gabriel Bocse și Marian Brotei, la debut pe scena europeană a seniorilor, s-au situate pe locurile 5, respective 6, în finală având șansa să urce în clasament.
Câștigătorii celei dintâi ediții a Jocurilor Europene de la Baku, spaniolii Sara Moreno și Vicente Lli, s-au dovedit a fi cei mai puternici, realizând o prezență de 9.300 la artistic (!), dublată și de cea mai mare notă la execuție, pentru a-i depăși pe francezii Lauréna Giunipero și Maxime Breitel, cu de departe cel mai ridicat scor la dificultate (3.450), cu doar 0.100. La rândul lor, Daniel Bali și Dora Hegyi (Ungaria), Michela Castoldi și Davide Donati (Italia), argint la Baku,  silver medal-winners of Baku, precum și Dacian Barna – Lavinia Panaete se află, de asemenea, în cursa pentru podium, una strânsă, dacă avem ân vedere că între prima și ultima pereche calificată (Bianca Gorgovan, Lucian Săvulescu) este o diferență de doar 0.800.

La trio a fost o luptă strânsă între Lavinia Panaete, Dacian Barna, Lucian Savulescu și Ruslan Zubairov, Roman Semenov, Dukhik Dzhanazian, rușii având avantajul unei dificultăți superioare, dar au fost depășiți la execuție și artistic de gimnaștii noștri, situați în final pe primul loc, între cele două trio-uri părând a se da și bătălia decisivă.
În sfârșit, dar nu la urmă, campionii Jocurilor Europene, gimnaștii unguri s-au impus, la o minima diferență față de Italia și România (Dacian Barna, Gabriel Bocser, Bianca Gorgovan, Lavinia Panaete, Lucian Săvulescu) – într-o componență total schimbată față de ediția 2013 și doar cu Bianca Gorgovan față de ”mondialele” 2014 -, cele trei grupuri fiind principalele aspirante la podium.
Conform programului Campionatele Europene ale seniorilor au debutat cu evoluțiile la Aero Dance și Aero Step, primii 8 calificându-se în finale. În ambele probe, Rusia și-a adjudecat prima poziție, gimnaștii noștri – Marian Brotei, Roberta Dănescu, Andreea Darie, Andreea Drenea, Denisa Ganea, Alexandra Oprea, Iuliana Perșe, Steliana Stoenescu -, prezenți doar la Aero Dance, au terminat pe locul 4 (18.600),după Spania (18.650), și egalitate cu Ungaria, dar și înaintea Rusiei II(18.500), între acestea 5 anunțându-se disputa pentru podium.

Pentru alte amănunte, click aici: EchipeIndividual femininIndividual masculinPerechiTrioGrupAero DanceAero Step

Programul finalelor (ora locală):

10.00 – 10.45 Finale Juniori (IW / IM)
11.15 – 12.30 Finale Juniori  (MP / TR / GR)
15.30 – 16.15 Finale Seniori (IW / IM)
16.35 – 17.55 Finale Seniori (MP / TR / GR & AD / AS)

Fotografii de CARMEN MANDA, IVAN FERREIRA – Elvas, LAURA CRISTACHE