Campionatele Mondiale de Gimnastică Aerobică – Incheon

ROMÂNIA – LOCUL 3 PE NAȚIUNI

Gimnaștii români calificați pentru Jocurile Mondiale 2017

INCHEON, 19 iunie 2016. ”Aerobic este mai mult decât un sport, este o atitudine” – susțin practicanții acestei discipline a gimnasticii, iar competiția fanion a gimnasticii aerobice o constituie, desigur, Campionatele Mondiale, competiție care dispune de o acoperire globală, iar străvechiul Incheon (Coreea de Sud) a fost gazda celei de a 14-a ediții, desfășurată timp de trei zile (17 – 19 iunie) în Namdong Gymnasium în fața unui exuberant public pe măsura spectacolului oferit de sportivi. La actuala ediție s-au reunit la start 302 gimnaști (131) și gimnaste (171) din 41 de țări, o cifră record, în dispute pentru cele 8 podiumuri pentru obținerea calificării la Jocurile Mondiale 2017. În această întrecere pentru dominația mondială a gimnasticii aerobice, reprezentanții noștri s-au dovedit a fi între cei mai buni, România, prin rezultatele înregistrate, situându-se pe locul 3 pe națiuni, fiind în continuare una dintre marile puteri internaționale ale acestei discipline. De notat că în acest clasament au punctat doar 10 țări.

Bilanțul participării românești la Campionatele Mondiale de la Incheon este următorul:
Aur – Individual feminin: Corina Constantin

Argint – Echipe: Corina Constantin (individual feminin), Lavinia Panaete, Dacian Barna (perechi), Lucian Săvulescu, Lavinia Panaete, Dacian Barna (trio), Bianca Gorgovan, Gabriel Bocșer, Lavinia Panaete, Lucian Săvulescu, Andreea Bogati (grup) și Anca Surdu, Mădălina Cioveie, Andreea Bogati, Alexandra Oprea, Andreea Darie, Laura Cristache, Denisa Ganea, Bianca Becze (Aerobic Dance).

Bronz – Grup: Gabriel Bocser, Bianca Gorgovan, Lucian Savulescu, Lavinia Panaete, Dacian Barna

Locul 4 – Trio: Lucian Săvulescu, Lavinia Panaete, Dacian Barna

Locul 5 – Aerobic Dance: Anca Surdu, Mădălina Cioveie, Andreea Bogati, Alexandra Oprea, Andreea Darie, Laura Cristache, Denisa Ganea, Bianca Becze

Locul 6 – Perechi: Lavinia Panaete, Dacian Barna

Numărul de medalii obținute din 1995, de la prima ediție, demonstrează o autoritate a talentului și a bunei pregătiri, astfel că România se află pe primul loc în clasamentul pe națiuni, cu un total ce face inutile orice comentarii, la mare distanță de toate celelalte țări aflate în această ierarhie și care au urcat pe podiumul mondial la o ediție sau alta.

Clasamentul pe medalii al acestei ediții are următoarea configurație:

1 China 2 3 1 6
2 Coreea de Sud 2 0 1 3
3 România 1 1 1 3
4 Italia 1 1 0 2
4 Japonia 1 1 0 2
6 Franța 1 0 1 2
7 Ungaria 0 2 0 2
8 Rusia 0 0 2 2
9 Mexic 0 0 1 1
9 Mongolia 0 0 1 1

Pentru alte amănunte, click aici: Rezultate CM 2016

Dar, a 14-a ediție a mondialelor aerobicii au constituit și criteriu de calificare pentru Jocurile Mondiale care vor avea loc la Wroclaw, în iulie 2017, drept de participare având primele 5 clasate la perechi, trio, grup, aerobic dance și aerobic step, o a șasea putând fi desemnată țara gazdă sau o reprezentantă continental, desemnată de Comitetul Executiv FIG.
În urma întrecerilor din calificări, România a obținut dreptul de participare la Jocurile Mondiale la 3 din cele 4 discipline din programul competiției: perechi, grup și aerobic dance, la trio fiind prima rezervă.

Pentru alte amănunte, click aici: Lista calificari Jocurile Mondiale 2017

Dar, la Incheon, în Namdong Gymnasium, și-au adus contribuția la reușita spectacolului sportiv și arbitrele desemnate de FIG să oficieze la acest campionat, între acestea aflându-se și Alina Drăgan (membră în Comitetul Tehnic al UEG), Cristieana Spînu, precum și Maria Fumea (membru în Comitetul Tehnic FIG și delegat FIG).