SCRISOARE – Răspuns a Federației Române de Gimnastică adresată C.O.S.R

Federația Română de Gimnastică, sub semnătura președintelui ADRIAN STOICA, a răspuns Scrisorii adresate de către COSR.

Stimate Domnule Președinte Alin Petrache
Vă răspund tot public Scrisorii transmise de dumneavoastră, deși continui să fiu dezamăgit de tenta politic – speculativă pe care ați dat-o unui eșec de moment al gimnastelor României.
Subliniez cuvântul “momentan”, deoarece în continuare competiția a demonstrat, prin rezultatele deosebite, fără egal în ramurile sportive, cel puțin în anul 2015, că ne-am făcut treaba.
Tragedia cu care s-a confruntat România în această perioadă a umbrit orice alt eveniment, și pe bună dreptate.
Sportul este un ambasador imens al Romaniei, dar problemele țării sunt cu mult mai mari și cu mult mai triste.
Dar, deoarece am fost somat să răspund, o fac. Și o fac în calitatea celui care a stat departe de politică și de speculatii politicianiste, dar care este în Federația Română de Gimnastică de peste 40 de ani. Mai pe scurt, de la Nadia și Montreal încoace. Sutele de medalii aduse de gimnastele României la zeci de competiții stau mărturie faptului că, pe alocuri, și politicul trebuie sa aibă o doză, fie și moderată, de bun simț față de tehnic.
Nu este vorba de mine, ci de o istorie scrisa de zeci de profesioniști care au ridicat steagul românesc pe cele mai înalte trepte ale sportului modial.
Din păcate, nu mă puteți jigni pe mine fără să aruncați cu noroi, totodată, în zeci de eroi sportivi ai acestei țări.
Acest răspuns este pentru ei.
Le datorez acest lucru, chiar dacă “nu mă pun bine cu COSR”.
Citez o mare campioană a României care a fost revoltată, la rândul său, de această pornire, în mijlocul competiției, domnișoara Corina Ungureanu: “…nu antrenorii străini ne-au crescut pe noi până acum, domnule Petrache, ci antrenorii români i-au crescut pe cei care astazi ne bat…
Problema este mult mai extinsă și mai complicată decât “urecheala” care ne-ați administrat-o.
Baza este praf, domnule Presedinte, și acest fapt sper că îl puteți întelege, chiar dacă suntem de acord că nu depinde numai de dumneavoastra.
Rezultatele României la acest Campionat Mondial au fost mai bune decât la ediția precedentă, mai bune decât pot arăta alte sporturi olimpice, iar calificarea la Olimpiadă este o certitudine.
Vă asigur, locul trei și locul doi în lume nu reprezintă puțin lucru. Dimpotrivă. Întrebați orice ramură sportivă, și vă va confirma.
Aș vrea să vă rog să retrăiți, ca om de sport, sper mai mult decât politic, situația pe care a trebuit să o gestionez, la mii de kilometri distanță, în plină competiție, când întreg colectivul de antrenori, în urma Scrisorii Dumneavoastra publice, a dorit să demisoneze pe loc și să părăsească spațiul de concurs.
Oare acesta este rolul COSR?
Aș fi sperat, de dragul acestor copii, care și-au dat sufletul pe spațiul de concurs, în ciuda tuturor celor spuse mai sus, să le trimiteți, domnule Presedinte, tot public, felicitări.
Cum considerati dumneavoastră că e mai potrivit, după celebra Scrisoare publica: mail, telefon, biletel…asa cum simtiti.
Acesti copii au așteptat o reparație morală și nu au primit-o, nici măcar formal.
Pacat!

În calitate de om, care mi-am dedicat cu toată pasiunea 40 de ani gimnasticii românești, 20 de ani membru al Federației Internaționale, din care 12 Președinte al Comitetului Tehnic Masculin, și pe viață Vicepreședinte de Onoare al Federației Internaționale de Gimnastică, pot accepta să mă retrag ca vârstă (nepoatele mă tot îndeamnă), dar nu pot să concep să primesc sfaturi despre paralele, inele sau bârnă!
Am să spun, în încheierea acestui Răspuns, public, așa cum l-ați dorit, că sunteți un om foarte priceput în promovare, administrare de resurse și imagine în ceea ce înseamna  COSR. Exprim public aprecierea mea pentru activitatea dumneavoastră profesională și cred că sunteti unul dintre cei mai buni președinti pe care COSR i-a avut în istoria recentă. Vă rog să nu demisionați (că tot e la modă) în urma acestei gafe, pentru că sportul are realmente nevoie de dumneavoastră. În cel mai real mod vă declar această apreciere.
Vă rog, totodată, să sprijiniți prin activitatea dumneavoastra binele gimnasticii românești și al tuturor sporturilor frumoase care au ridicat Drapelul romanesc.
Sunt mii de oameni de sport care au lacrimi de muncă și satisfactie în ochi la acele momente. Vă asigur ca este ceva special și unic.
Nu știu cât de lung sau scurt ar trebui să fie răspunsul, deoarece nu am uzanța unor asemenea declaratii de presă.
Mi-aș dori să fie preluat acest Răspuns integral, așa cum a fost și Scrisoarea domniei voastre, dar înțeleg și limitările media, dacă este cazul.
E suficient răspunsul?
Daca simtiți nevoia, putem încă dezbate, cu respectul pe care reafirm ca vi-l port.

ADRIAN STOICA
Președinte
Federația Română de Gimnastica
Vicepreședinte de Onoare
Federația Internațională de Gimnastică